Negen Britse en Amerikaanse televisiezenders hebben een verzoek bij de Schotse rechtbank ingediend om het Lockerbie-proces te mogen uitzenden. Onder andere de Britse maatschappijen BBC en Reuters en de Amerikaanse zenders CNN, ABC en CBS willen de rechtszaak uitzenden, die begin mei in Kamp Zeist begint.
Volgens een woordvoerder van Reuters buigt de Schotse justitie, zich dinsdag over de aanvragen. Een Schotse rechtbank zal in Kamp Zeist over het lot beslissen van twee Libische mannen die worden verdacht van de aanslag op een Amerikaanse Boeing, die boven het Schotse plaatsje Lockerbie explodeerde en neerstortte. De rechtszaak wordt vermoedelijk de langste en duurste in de geschiedenis van de Britse rechtspraak. Het Engelse recht verbiedt televisiecamera’s tijdens rechtszaken. In Schotland is dit echter niet het geval. Schotland heeft een ander rechtssysteem, dat het mogelijk maakt rechtszittingen achteraf op televisie te vertonen.
Advocaten van de Britse televisiezender BBC hebben gezegd dat het niet bezwaarlijk is de zaak op televisie te vertonen. Het proces zou door een eventueel mediacircus niet kunnen worden beïnvloed, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van een jury. Bij de bomaanslag op de PanAm-Boeing boven Lockerbie kwamen in 1988 270 mensen om het leven. Na jarenlang getouwtrek leverde Libië twee verdachten, Abdel Basset al-Megrahi en Al-Amin Khalifa Fahima, uit voor berechting voor een Schots hof. Kamp Zeist is daarvoor tijdelijk bij wet verklaard tot Schots grondgebied. (Wanado / ANP)