De lokale omroep van Heumen zegt zich door de gemeente bestolen te voelen. Heumen wil namelijk een extra bijdrage van het rijk van 21.500 gulden gebruiken om het tekort op de begroting van 2000 te dekken. De SLOH (Stichting Lokale Omroep Heumen) vindt dat de gemeente dat bedrag moet doorsluizen naar de lokale omroep. De gemeente krijgt dat bedrag namelijk ter compensatie van het feit dat er door landelijke wetgeving op lokaal niveau geen omroepbijdrage meer geheven mag worden. Die is per 1 januari 2000 afgeschaft.
In de plaats daarvan krijgen de gemeenten extra geld uit het gemeentefonds. Heumen krijgt een bedrag van 21.500 gulden. Sommige gemeenten sluizen dat bedrag linea recta door naar hun lokale omroep.
Heumen doet dat niet. De gemeente leeft in onmin met de lokale omroep omdat die, zo zegt een woordvoerder van de gemeente, vorig jaar ‘geen solide bedrijfsplan’ wist te presenteren. De gemeenteraad besloot toen te stoppen met de gemeentelijke subsidie van 20 mille per jaar.
De SLOH stapte naar de bestuursrechter om dit ‘ad-hocbesluit’ aan te vechten. ‘De gemeente doet het vertrouwensbeginsel geweld aan. De SLOH is langer dan drie jaar subsidie verstrekt; dan moet je als je stopt wel argumenten geven. De gemeente is de dialoog hierover uit de weg gegaan’, aldus de SLOH. Naar verwachting zal de rechter pas in het najaar een vonnis over deze kwestie vellen.
Ondertussen bijt de omroep op een houtje. ‘We moeten leven van de reclame-opbrengsten en van bijdragen van sponsors’, zegt SLOH-voorman Hans Coenen.
‘Maar dat is op termijn niet vol te houden. Ik verwacht dat het bestuur van de SLOH zich moet gaan beraden over de vraag of we niet comemrcieel moeten gaan. Vooral als we steeds naar de rechter moeten omdat het gemeentebestuur halsstarrig blijft.’
Wat dat voor de luisteraar betekent? ‘We hebben enkele weken geleden van de gemeente een brief gekregen met het verzoek of we het praatprogramma Kerkplein8cht van Maldensteijn-directeur Jan Fleuren live uit willen zenden. Dat zal dan niet kunnen. Ook de informatievoorziening via de kabelkrant zullen we dan moeten staken.’
De SLOH heeft zich inmiddels in een brief tot de gemeenteraad gewend.
‘Hierbij verzoeken we u om ons twee gulden per woonruimte uit te keren voor een periode van minimaal vijf jaar. Het bedrag van 2 gulden per woonruimte komt overeen met het bedrag dat volgens Tweede Kamerleden beschikbaar zou moeten zijn voor de publieke lokale omroep.’ (Gelderlander)