ANP wordt BV

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) wordt een BV. De raad van beheer heeft donderdagavond in principe ingestemd met het plan, dat inhoudt dat de stichting ANP wordt omgevormd tot een BV. De noodzakelijke stappen daartoe worden de komende maanden uitgewerkt, maar de kans dat daardoor het voorstel alsnog wordt afgeblazen, wordt zeer klein geacht. Volgens hoofdredacteur R. de Spa is de omvorming van het ANP noodzakelijk om de continuïteit van de kerntaak van het persbureau te bewaren: het leveren van nieuws.
Door de gekozen vorm van een BV is het ANP volgens De Spa minder afhankelijk van zijn afnemers wanneer die economisch gezien mindere tijden meemaken. Ook kan volgens hem het bureau door de nieuwe constructie joint ventures aangaan. Het streven is de stichting ANP al over een paar maanden op te heffen. De afnemers veranderen op dat moment in aandeelhouders. De Nederlandse dagbladen richtten het ANP in 1934 op. Die kranten zijn nu nog de eigenaars.

In de loop der jaren kreeg het persbureau steeds meer afnemers. Zo zijn er onder meer de omroepen, internetsites, bedrijven en ministeries bijgekomen. Vooral de zakelijke markt zorgt voor groeiende inkomsten, terwijl de opbrengsten van de traditionele afnemers relatief een steeds kleiner onderdeel vormen van de totale inkomsten van het ANP. Het is niet de eerste keer dat het persbureau plannen voor verzelfstandiging heeft.
In 1994 sneuvelde een voorstel, omdat bleek dat de dagbladen weinig voelden voor een verandering naar een naamloze vennootschap. Bij het ANP werken op dit moment ruim tweehonderd mensen, onder wie 140 journalisten. Het heeft kantoren in Rijswijk, Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Eindhoven en Brussel. Het persbureau produceert circa 100.000 nieuwsberichten en 58.000 foto’s per jaar. Daarnaast levert het voor het overgrote deel van de commerciële radiostations de nieuwsbulletins. Ook enkele tientallen internetbedrijven maken gebruik van het ANP. (ANP / Wanadoo)

Gerelateerde berichten