De omroepbijdrage is met ingang van dit jaar geschrapt en daarmee ook de lokale opslag, waarvan lokale omroepen in veel gemeenten afhankelijk zijn. Gemeenten kunnen hun lokale omroep op een andere manier financieel compenseren, maar zijn daartoe niet verplicht. Ede doet dat wel, Wageningen niet, Veenendaal denkt nog na, Rhenen heeft geen eigen omroep meer.
GEEN WIJZIGINGEN BIJ LOE
In Wageningen is de Stichting Lokale Omroep Wageningen (SLOW) als gevolg van de nieuwe maatregelen in zwaar weer terecht gekomen. Voor de Lokale Omroep Ede (LOE) verandert er weinig. De stichting ontvangt van de gemeente eenzelfde bedrag als voorheen uit de omroepbijdrage kwam. Dat is twee gulden per kabelaansluiting, in totaal zo’n zestigduizend gulden per jaar. Bestuurslid S. van der Wal van de LOE voorziet ook in de toekomst geen problemen: – Ook toen de omroepbijdrage nog bestond hadden wij regelmatig overleg met de gemeente over het brengen van gemeentenieuws. Dat zal nu niet veranderen. – LOE is tot 30 maart te beluisteren via de kabel op 102.9 MHz daarna op 93.1 MHz. In de ether kan geluisterd worden op 107.3 MHz.
RTV VEENENDAAL WIL GEMEENTELIJKE STEUN
De lokale omroep in Veenendaal kent evenals die in Wageningen een lange geschiedenis met veel hobbels. Veenendaal kent momenteel het overkoepelende RTV Veenendaal (RTTV), waaronder de christelijke lokale omroep Stilok en Midland FM ressorteren. De omroepen delen de frequenties waarop wordt uitgezonden, maar hebben een verschillende achtergrond. Stilok wordt gefinancierd vanuit de achterban en stelt het zonder reclame-inkomsten en opgeld of gemeentelijke bijdrage in welke vorm dan ook. Midland heeft zijn wortels in Renswoude, maar wil zich in de uitzendingen meer gaan richten op Veenendaal, weet Van Keulen. Hoewel Midland tot op heden zonder de centen van een lokale opslag draait, heeft RTVV nu een verzoek tot financiële steun aan het gemeentebestuur gericht. Het Veenendaalse college beraadt zich nog over dat verzoek. Stilok en Midland zijn te vinden op 107.0 MHz op de kabel en 104.9 MHz in de ether.
DALUX FM IN ERNSTIGE PROBLEMEN
In Wageningen dreigen echter serieuze problemen voor Dalux FM, dat onder de SLOW valt. Burgemeester en wethouders grijpen het vervallen van de lokale opslag aan om criteria op te stellen waaraan een lokale omroep naar hun mening moet voldoen. Die moet veel meer informatie over de gemeente en culturele evenementen uitzenden dan nu gebeurt, vinden zij. Dit jaar benutten zij dit voor het opstellen van de criteria, waarna per 1 januari 2001 subsidie beschikbaar komt voor de lokale omroep, mits die aan de eisen tegemoet komt. Dat betekent een tegenvaller van dik 26.000 gulden voor het SLOW-bestuur, dat pas halverwege vorig jaar geheel vernieuwd een doorstart maakte. – De gemeente zou daarom de geldkraan open in plaats van dicht moeten draaien -, meent voorzitter B. Appel. Dalux is te vinden op 107.0 MHz op de kabel en 107.7 MHz in de ether. (RadioVisie)