Kort nieuws op maandag 15 mei

Door de ramp in Enschede, waarbij meer dan 20 slachtoffers te betreuren zijn, heeft de NOS besloten om de rechtstreekse uitzending van het Eurovisie Songfestival te staken kort na 22.00 uur. Netcoördinator Joop Daalmeijer heeft daartoe besloten. Het Nationaal Rampenfonds heeft de explosies in Enschede tot nationale ramp verklaard. Daarom gaat maandagochtend het gironummer 777 open, waar de bevolking giften op kan storten.

Andre van Duin en Ferry de Groot hebben besloten om een speciale Dikvoormekaar-show rond het Songfestival op Radio 2 niet door te laten gaan in verband met de verschrikkelijke ramp.

Laatste nieuws BB VIPS week 1
De eerste ruw materiaal van Big Brother VIPS van week 1 zijn binnen gekomen. De eerste bewoners zijn Emiel Ratelband, Ad Visser, Monique Sluyter, Theo van Gogh, Christiene van Nachtsuite en een wielrenner.
De eerste beelden geven al aan dat er duidelijk weer flink tegen elkaar aan wordt geschopt, zo ligt Theo regelmatig overhoop met Christiene over het feit dat hij te veel Wodka drinkt en zij rond half een haar nachtsuite verlaat. Ad Visser en Monique Sluyter doen het wat rustiger aan zijn liggen in de tuin en krijgen een rust gevende healing in de warme zon.

Vorige maand ging 538 ook in Arnhem en Nijmegen de ether in, op 101.5 FM. Om dat te vieren, geeft Radio 538 op woensdag 31 mei in The Opera in Arnhem een grote Kick-Off Party. Naast de aanwezigheid van alle 538-jocks kun je ook rekenen op optredens van The Sunclub, Deanté, T-Spoon en Close II You. De kick-off party begint om 22 uur, kaarten kosten een tientje.

Nog meer nieuws over radio538, Sander de Heer zal binnenkort radio 538 verlaten, tot 1 Juli 2000 zal hij nog te horen zijn op dit radiostation. Sander zal zijn carrière als DJ voortzetten bij de publieke omroep BNN. Sander de Heer zal voor het eerst te horen zijn in het nieuwe seizoen, wat hij precies gaat doen, is nog niet bekend maar het zal wel een radio programma worden!

Volgens goed geïnformeerde bronnen blijft Edwin Diergaarde bij Radio 3.

Bij ernstige supportersrellen tijdens EURO 2000 zal het AVRO-programma Opsporing Verzocht desnoods dagelijks signalementen verspreiden van gezochte relschoppers.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten.
Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom. Tevens is de RadioWereld op zoek naar mensen die mee willen werken aan het verbeteren van RadioWereld. Interesse? Laat het ons weten.

SBS ging weer in de fout door een verkeerde sponsor melding bij Klussen met Kijkers. Het C.V.D.M. heeft daarom een boete opgelegd aan SBS. Prijskaartje FL10.000,–

Fox Kids nu in vier Scandinavische landen op tv. Kinderen in Noorwegen, Zweden en Finland konden al kijken naar de tekenfilms en televisieseries op Fox Kids. Maar nu is ook de jeugd in IJsland in staat om Fox Kids te ontvangen. De marktleider in kinderentertainment tekende deze week een nieuw contract en heeft daarmee zijn bereik verder uitgebreid.

Sponsor Unilever wil af van Mireille Bekooy en Hans van Willigenburg als presentatoren van Koffietijd. Het concern vindt het duo te oud. De 52-jarige Bekooy en de 57-jarige Van Willigenburg geven het RTL 4 programma niet meer de gewenste uitstraling.

RealNetworks heeft een akkoord afgesloten met een pak muziekwebsites zodat er meer songs beluisterd kunnen worden in het Real-formaat. o.a. EMusic.com, Riffage.com, Garageband.com zullen hun songs ook laten beluisteren via Take5, de promotiesite van RealNetworks. Bovendien heeft Real een overeenkomst bereikt met Liquid Audio, zodat een bibliotheek van 70.000 muziektracks binnen het bereik komt van de RealJukebox-bezitters, om te downloaden en kopen.

De Evangelische Omroep is niet welkom op Nederland 3. Voor volgend seizoen had de EO drie programmavoorstellen neergelegd bij het thuisnet van VARA, VPRO en NPS, maar de netredactie vindt ze niet passen op de zender die naar zijn profiel ‘verdiepend’, ‘maatschappelijk gericht’ en ‘grensverleggend’ moet zijn.

Gebruikers van het muziekprogramma Napster die geblokkeerd waren, kunnen opnieuw muziek downloaden van het internet. Een handige computergebruiker, ene ‘Cryptic’, bood op het messageboard van Napster een oplossing aan.

Het Apeldoornse Wegener heeft een belang van 5,19% genomen in Newconomy

Nog maar drie weken en dan is het zover: op donderdag 1 juni gaat een totaal vernieuwde 3voor12-site ‘de lucht in’. VPRO’s alternatieve popmagazine op internet krijgt een compleet nieuwe vormgeving, wordt overzichtelijker en makkelijker in gebruik en wordt aangevuld met een enorme hoeveelheid VPRO live-opnames. Waardoor 3voor12, behalve de cd-tracks, bio’s, foto’s, nieuwsartikelen, interviews en radioprogramma’s die je nu al 24 uur per dag in 3voor12 kan vinden, het grootste live-archief van Europa gaat aanbieden. Het aftellen is begonnen! De URL blijft onveranderd 3voor12.vpro.nl.

Veronica, SBS 6, Net 5 en Fox lopen binnenkort miljoenen gulden aan reclame inkomsten mis. Dat is het gevolg van een recente uitspraak van het Europese hof van justitie waarin onderbrekingen van films door reclameblokken aan banden wordt gelegd. In het vonnis wordt het zogeheten brutobeginsel, waarbij reclamezendtijd mag worden opgeteld bij de zuivere speeltijd van de speelfilm, losgelaten. Deze regel was voor de commerciële zenders zo belangrijk, omdat een speelfilm die (inclusief reclamezendtijd) langer dan 110 minunten duurt, door meer dan één reclameblok mag worden onderbroken.

“Onderweg” was een knaller van een hit en bezorgde de heren van Abel in één klap de sterrenstatus. Abels platenmaatschappij PIAS was in zijn sas met het onverwachte succes, maar de platenbazen zijn toch lichtelijk bang dat Abel straks geboekstaafd zal staan als de zoveelste eendagsvlieg. Daarom is er flinke pot met geld opengetrokken om de tweede single, die sinds 11 mei in de schappen ligt, net zo’n succes te maken.

De grootste muziekuitgevers ter wereld hebben een kartelzaak met de Amerikaanse overheid geschikt. Sony, Time Warner, EMI, BMG en Universal Music hebben beloofd de komende zeven jaar geen minimumprijzen te verbinden aan gezamenlijke financiering van reclamecampagnes voor cd’s.

De Nederlandse Wereldomroep gaat in zee met vier Indonesische radiostations. Ze zullen dan ook via de FM-band te beluisteren zijn, en brengen het nieuws, het actualiteitenoverzicht en het Euro2000-programma. Eerder heeft de Wereldomroep al contracten afgesloten in Latijns-Amerika met meer dan 1000 zenders.