Paul van Buitenen is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De Nederlandse EU-ambtenaar lekte in december 1998 een vertrouweljk rapport over fraude bij de Europese Commissie. Daardoor raakte hij zijn baan kwijt als finaniceel controleur bij de Europese Commissie en kreeg hij een andere baan aangeboden. Brussel ondernam verder geen stappen tegen Van Buitenen, hij kreeg alleen een officiële reprimande. Van Buitenen besloot Brussel te verlaten en heeft sinds 1 april een baan in Luxemburg.
‘Bekende Nederlanders’ die dit jaar zijn onderscheiden, zijn onder anderen Koos Alberts, Vader Abraham, Frank Boeijen en Hans van Willigenburg. Vader Abraham, oftewel Pierre Kartner, is benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, de overige hierboven genoemden tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Ook schrijster Yvonne Keuls, violist Christiaan Bor, pianist Louis van Dijk, schrijver Kader Abdolah, schrijver/dichter/columnist Remco Campert, schrijver/essayist Rudy Kousbroek, de Engelsman Pierre Audi die artistiek directeur is bij de Nederlandse Opera in Amsterdam en alledrie de leden van het Rosenberg-trio zijn ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw geworden.
Andere prominenten die dit jaar een koninklijke onderscheiding krijgen, zijn scenarioschrijfster Maria Goos (onder meer bekend van de televisieseries Pleidooi en Oud Geld), GerardJan Rijnders, artistiek leider van de Toneelgroep Amsterdam, Pierre Courbois, slagwerker en performer, Truze Lodder, zakelijk directeur van de Nederlandse Opera en directeur van de Stichting het Muziektheater in Amsterdam, operazangeres T. Vermeulen-Peek, H. Tacken, voorzitter van ‘Het Reizend Muziekgezelschap’, kostuumontwerper Yan Tax en het zangduo Elly en Rikkert (het echtpaar Zuiderveld-Nieman).
Ook geridderd in de orde van de Nederlandse Leeuw zijn D.Witteveen, directeur-generaal voor Fiscale Zaken bij het ministerie van Financiën en geriater/internist S. Duursma, hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht en in het verleden betrokken bij medische behandelingen van prinses Juliana en prins Bernhard in het AZU.
J. van der Weel, lid van de Raad van State en kamerheer van koningin Beatrix, is bevorderd tot commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was in 1992 al geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Oud CDA-Tweede-Kamerlid M. van der Ploeg-Posthumus is geëerd als ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Ook onderscheiden is J. Wyler, directeur van Granaria Holdings. Granaria kwam eind jaren tachtig negatief in het nieuws toen het Rotterdamse graan- en veevoederbedrijf in eigen beheer lading wilde gaan vervoeren. Minister Smit-Kroes moest eraan te pas komen om het conflict tussen Granaria en andere binnenvaartschippers op te lossen en betaalde Granaria 9,4 miljoen gulden.
Andere zakenlieden die een lintje hebben gekregen zijn A. van Groeningen, directeur-eigenaar van restaurant en hotel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl, H. Keijer, directeur van de Metaalunie en de Japanner Y. Kuroda, managing director van Yakult Europa BV.
Tot de gedecoreerden behoren verder H. Heemskerk, voorzitter van de raad van bestuur van F. van Lanschot Bankiers NV, F. van der Meulen, voorzitter van de Hout- en Bouwbond CNV, K. Noordzij, algemeen voorzitter bij Transport en Logistiek Nederland, boomchirurg J. Copijn, P. Span, ontwikkelingspyscholoog, met name bekend op het gebied van hoogbegaafdheid en P. Coumou, vice-voorzitter van de Nationale Federatieve Raad van het voormalig
verzet.
J. Weck, directeur-generaal Telecommunicatie en Post, kwam als voormalig hoofd van de Rijksluchtvaartdienst en topambtenaar van het ministerie van Verkeer en Waterstaat volop in het nieuws tijdens de parlementaire enquête naar de Bijlmerramp. Hij wordt ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Ook zwemmer Ron Dekker mag zich voortaan zo noemen. Een ander bekend onderscheiden figuur uit de sportwereld is W. Roosenburg, jarenlang internationaal jurylid bij de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie. (ANP)