Hardleerse etherpiraten dreigen massaal failliet te gaan nu de Rijksdienst voor Radiocommunicatie (RDR), de voormalige radiocontroledienst, een offensief tegen hen is begonnen.
De RDR-controleurs delen sinds kort forse boetes en dwangsommen uit. Justitie hoeft daarbij niet meer ingeschakeld te worden. De boetes worden bestuursrechtelijk afgedaan. De dwangsommen kunnen oplopen tot maar liefst 100.000 gulden.
“Vroeger namen we een zender in beslag en maakten we, met behulp van de politie, een proces-verbaal op dat naar justitie werd gestuurd. Rechters legden dan een boete op van een paar honderd gulden en de zender werd verbeurd verklaard. Maar sinds twee maanden handelen we de zaken zelf bestuursrechtelijk af”, aldus Kees Nijdam, hoofd handhaving van de rijksdienst, onderdeel van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
“Vanachter ons bureau schrijven we boetes uit van enkele duizenden guldens en dwangsommen van minimaal vijfduizend gulden per nieuwe overtreding. De maximale dwangsom is maar liefst één miljoen gulden, alhoewel het wel proportioneel moet blijven.”
Wanbetalers krijgen een incassobureau op zich afgestuurd. De nieuwe werkwijze is echter zo pril, dat een incassobureau nog moet worden ingehuurd. De bestuursrechtelijke mogelijkheden had de rijksdienst al sinds anderhalf jaar met de nieuwe Bestuurs- en Telecommunicatiewet, maar pas recent wordt dit toegepast. “De lol is er nu echt van af”, concludeert Nijdam.
Zendpiraten die ondanks eerdere boetes blijven volharden in hun illegale hobby, vrezen failliet te gaan en overwegen te stoppen of zoeken alternatieve uitzendmogelijkheden, bijvoorbeeld bij lokale zenders.
De piraten willen niet dat hun gezinnen de dupe worden van hun illegale hobby als de rijksdienst zéér forse dwangsommen gaat incasseren.
De nieuwe tactiek maakt een einde aan het kat-en-muisspel tussen de etherpiraten en de autoriteiten, waarbij het dweilen met de kraan open was. Als piraten werden gepakt, dan werd de lage boete eenvoudig voldaan, om daarna vrolijk verder te gaan. Met de huidige tactiek stevenen hardleerse piraten af op een persoonlijk faillissement.
Commotie
De rijksdienst erkent dat de nieuwe maatregelen voor veel commotie zorgen onder de hobby-dj’s. “We horen dat er paniek is ontstaan in de piratenwereld. Toen onlangs telefonisch een etherpiraat werd verteld wat de maximale dwangsom is geworden, viel hij van zijn stoel”, lacht Nijdam.
“De piratenwereld is geschrokken. Ze zien het einde van hun carrière.” Nederland telt enige duizenden piraten, van verslaafde hobbyisten tot zeer professionele uitzenders, die er geld mee verdienen.
“Sommigen hebben we al twintig keer uit de lucht gehaald. Dat was frustrerend. Nu worden ze keihard in hun beurs gepakt. Financieel is het erg riskant geworden. Maar ze hebben het zelf in de hand. We leggen die dwangsommen niet op om ze te innen, maar als afschrikmiddel. Sommige piraten hebben ons zelfs al gebeld dat ze er nu écht mee stoppen.” (Telegraaf)