Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Muziekindustrie verliest vele miljarden

Volgens onderzoek van Magex is er een reële kans dat de muziekindustrie in 2003 zo’n 10 miljard dollar per jaar misloopt als gevolg van copyrightschending op Internet. Magex maakt met haar digital commerce service een veilige uitwisseling van digitale content op Internet mogelijk.

Verschillende onderzoeken spraken elkaar de laatste tijd tegen wat betreft de invloed van diensten als Napster. Zo zou Napster alleen maar de verkoop van cd’s bevorderen, maar de RIAA, de overkoepelende organisatie van de muziekindustrie beweerde juist het tegendeel.

Magex becijferde dat 4,2 miljoen Amerikaanse internetters via ruim 500 websites een illegaal muziekarchief hebben opgebouwd dat bestaat uit 91 miljoen bestanden. De verliezen van de muziekindustrie zouden nu al opgelopen kunnen zijn tot 300 miljoen dollar.

Iedere dag worden meer dan 3 miljoen MP3-bestanden van het Internet geplukt, denkt Magex. De studie “Online Music Piracy: I fought the law and the law…” laat zien hoe door de digitale evolutie het distributiepatroon van muziek compleet is veranderd en nog steeds verandert. Een belangrijke factor in het proces is de computerhardware: steeds meer informatie kan steeds sneller op kleinere en goedkopere apparaten worden opgeslagen.

Op dit moment gebruikt de muziekindustrie de wetgeving als verdediging tegen muziekpiraten. Zo is Napster al voor de rechter gedaagd door de vijf grote platenlabels en individuele muzikanten. Een tijdje geleden is MP3.com al veroordeeld voor inbreuk op copyrights. Het wetboek alleen lijkt echter niet afdoende om de piraterij te stoppen. Het probleem, waarmee ook Europa op het gebied van e-commerce wetgeving mee te maken heeft, is dat de technologie de wet altijd sprongen voorblijft.
MP3.com is deze week overigens een nieuwe weg ingeslagen. Op haar jaarvergadering zei CEO Michael Robertson dat zijn bedrijf een echt infrastructuurbedrijf wordt. “Zoals andere bedrijven water en elektra leveren, zo zullen wij muziek verspreiden.” Ook zoekt Robertson meer steun bij zowel hard- als softwaremakers. (WebWatche)

Gerelateerde berichten