Het gevaar dat de Stichting Lokale Omroep Geertruidenberg (SLOG) op 1 september uit de lucht moet, is geweken.
De gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met de aanschaf van een zogenaamde digistreamer. Een duur zendapparaat dat de gemeente koopt en aan de SLOG in bruikleen geeft. De SLOG heeft de digistreamer nodig om te kunnen blijven uitzenden. Dat heeft alles te maken met de KPN. Dit bedrijf verandert in september de manier waarop signalen doorgegeven worden. De huidige muzieklijnen gaan eruit en de KPN gaat helemaal over op digitale lijnen.
De benodigde technische apparatuur om op de nieuwe manier uit te kunnen zenden heeft de SLOG niet. Het geld om de digistreamer aan te schaffen, 24.000 gulden, ook niet. Vandaar de noodkreet. Zonder het apparaat dreigt immers de ondergang.
B en W willen niet dat de omroep verdwijnt en meldden de SLOG dat de gemeente de apparatuur wel wil aanschaffen, op voorwaarde dat het ding eigendom blijft van Geertruidenberg. Het wordt immers betaald met gemeenschapsgeld. De hele gemeenteraad stemde in met de aanschaf. Vragen waren er wel over de stelling dat het college vindt dat de twee omroepen waaruit de SLOG is ontstaan, namelijk radio Dongemond en radio Tornado, moeten zoeken naar één ruimte van waaruit de uitzendingen worden verzorgd.
Dat ziet de oppositie niet zitten. Keerpunt’74 las in het voorstel voor de aanschaf van de digistreamer een keiharde eis dat de twee dan wel rap samen een ruimte moeten betrekken. Daar heeft de fractie moeite mee.
C. Meulman van GroenLinks vond dat het college er ook bij stil moet staan dat beide voormalige radiozenders nu gratis een studio gebruiken. Een nieuwe ruimte betekent waarschijnlijk huur en wie betaalt dat? E. Kooi van Partij Samenwerking haakte daarop in. Hij vindt dat de gemeente mee moet zoeken naar een nieuwe plek.
Burgemeester J. Dosker antwoordde Keerpunt dat er geen sprake van is dat de aanschaf van een nieuwe digistreamer gekoppeld is aan de eis een nieuwe studio te zoeken. Het lijkt hem wel heel erg wenselijk dat de twee samen in een ruimte gaan zitten. Dat is efficiënter: er is bijvoorbeeld minder zendapparatuur nodig. Richting Kooi zei hij dat de gemeente, als het de SLOG niet lukt een ruimte te vinden, actief mee gaat zoeken. En als voor de nieuwe ruimte huur moet worden betaald, dan komt het college wellicht weer met een nieuw voorstel dat een structurele subsidie voor de SLOG inhoudt. (BN/De Stem)