Muziek- en filmbranche vinden nieuw slachtoffer

Na Napster is nu ook Scour voor de rechter gedaagd. Via Scour Exchange kunnen illegaal recente films worden gedownload.

“Scour is Napster met films”, zo vindt de Motion Picture Association of America, samen met de RIAA en NMPA de aanklagers van Scour. Zij eisen een verbod op de uitwisseldienst en een boete van 150.000 per aangeboden bestand waarop copyright berust. Scour zelf is hogelijk verbaasd over de stap.

Scour geniet bekendheid om haar zoekrobot naar allerhande multimediale bestanden. In april van dit jaar begon het bedrijf een op Napster geënte uitwisseldienst: Scour Exchange, of SX. In tegenstelling tot Napster kan hiermee niet alleen naar muziekbestanden worden gezocht, maar ook naar plaatjes en bewegend beeld.

Het vinden en downloaden van recente films als Mission Impossible 2, Gladiator, The Patriot en X-Men is met Scour SX een fluitje van een cent. Veel geduld en een snelle verbinding zijn hierbij overigens wel vereist. Met een kabelverbinding kan het downloaden van een complete film makkelijk een dag duren. Ook is er op Scour SX een groot aanbod aan illegale MP3’tjes.

Na Gnutella en Napster is Scour inmiddels de bekendste uitwisseldienst. Het bedrijf zou momenteel zo’n 443.000 unieke gebruikers hebben. Tot ongenoegen van de Recording Industry Association of America (RIAA), National Music Publishers Association (NMPA) en Motion Picture Association of America (MPAA). “Het is diefstal, niets meer en niets minder”, aldus Jack Valenti van de MPAA.

Dan Rodrigues van Scour vindt de gerechtelijke stappen nogal voorbarig. Volgens de topman doet Scour er juist alles aan om haar diensten rechtmatig te laten zijn. “We zijn erg verbaasd over dit proces, gezien onze vruchtbare gesprekken deze week met Sony, Warner en BMG”, aldus Rodrigues in een verklaring. Verder staan gesprekken met Universal op de agenda. Met enkele studio’s als Miramax en Hollywood Records zijn zelfs al afspraken gemaakt.

Andere copyrightzaken
De juristen van de film- en muziekindustrie hebben het druk. Zo is de MPAA verwikkeld in de DeCSS-zaak waarin webpublicatie 2600 wordt beschuldigd van het verspreiden van materiaal voor het illegaal kopiëren van DVD’s. Verder zit de RIAA is nog steeds midden in haar juridische strijd met Napster.

De platenbrancheorganisatie heeft bovendien de handen vol aan MP3board.com, een meta-zoekdienst voor MP3-bestanden. De RIAA begon een zaak tegen MP3Board, maar nu hebben de aangeklaagden op hun beurt een zaak tegen de RIAA aangespannen. Zij willen van de rechter weten of het hyperlinken naar vrij toegankelijke websites waarop illegaal materiaal is te downloaden volgens de copyrightwetten verboden is. (Webwereld)

Gerelateerde berichten