De internationale muziekindustrie wil dat regeringen scherpere copyrightwetten uitvaardigen om piraterij via internet tegen te gaan.
“De geest is nu namelijk technologisch gesproken echt uit de fles”, zo heeft voorzitter Jay Berman van de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) gisteren verklaard in Brussel.
IFPI verenigt 1400 muziekfabrikanten en -leveranciers in de wereld. De organisatie vindt vooral dat de regeling voor het copyright die de EU in voorbereiding heeft, niet streng genoeg is. De Europese muziekindustrie maakt eenderde van de wereldmarkt uit.
Gisteren werd ook bekend gemaakt dat internetbedrijf Napster, dat software verspreidt voor het ophalen van muziek via internet, een topman uit de ‘oude’ muziekindustrie, Keith Bernstein, heeft weten te strikken. Pikant is dat diens vorige werkgever, het Amerikaanse Universal Music, een proces heeft aangespannen tegen Napster omdat het zou meewerken aan illegaal kopiëren van muziek.
Royalty’s
Napster heeft Bernstein benoemd tot vice-president. Hij werkte bij Universal als directeur bij de internetactiviteiten van de muziekuitgever. Bovendien was hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een systeem voor de berekening van de royalty’s voor de artiesten en liedjesschrijvers die Universal onder zijn hoede heeft.
Napster zit al enige tijd in het beklaagdenbankje. De software van het voormalige studentenbedrijfje wordt door vele internetsurfers gebruikt voor het opsporen van muziekbestanden. Velen geven hun cd’s in zogenoemde MP3-bestanden vrij op het ‘web’ om illegaal te laten kopiëren.
Niet alleen de gehele Amerikaanse muziekindustrie, verenigd in de invloedrijke Recording Industry Association of America (RIAA), maar ook de rockformatie Metallica is een rechtszaak begonnen tegen Napster. De groep wist het internetbedrijf begin mei zover te krijgen om meer dan 300.000 gebruikers van de gewraakte software af te sluiten. Zij hadden muziek van Metallica gekopieerd.
Volgens Keith Bernstein is er weinig mis met Napster. “Napster staat in het hart van de digitale revolutie in de muziek. Het kan veel betekenen voor artiesten en de industrie.”
Napster heeft zich altijd verdedigd met de argumentatie dat het niet direct verantwoordelijk is voor piraterij.
De volgende zitting in de rechtszaak tussen RIAA en Napster vindt 26 juli plaats. Deze week waren er al hoorzittingen over het omstreden internetbedrijf in de Amerikaanse Senaat.(Telegraaf)