‘Zeer teleurgesteld’, reageert de regionale zender Optimaal FM op het mislopen van de zendmachtiging voor Doetinchem en Hummelo & Keppel. ‘Zeer verheugd’, is men bij de Stadsomroep Doetinchem. Daar hoopt men nog dit jaar met lokale radio en televisie te kunnen beginnen.
‘Deze beslissing van het Commissariaat voor de Media is genomen op emotie en niet op feiten. Ik noem het politiek van de geitenwollen sokken. Eerst weten ze het niet, dan vragen ze advies en vervolgens leggen ze dat advies naast zich neer.’
Zo reageert directeur Peter Berendsen van MPA (Media Producties Achterhoek), de exploitatiemaatschappij van Optimaal FM, op het nieuws dat het Commissariaat voor de Media toch voorkeur geeft aan de Stadsomroep Doetinchem en niet aan Optimaal FM.
‘Het standpunt dat alleen een lokale omroep lokale programma’s mag maken had het Commissariaat voor de Media ook vorig jaar kunnen innemen. Dat had ons en de gemeentebesturen een hoop tijd, geld en energie bespaard. We hebben een jaar lang tal van selecties moeten doorlopen en waarvoor?’
Tegenover de bitterheid van Berendsen staat de opgetogenheid van Mario Huntink, voorzitter van de nieuwe Stadsomroep Doetinchem. ‘De laatste tijd zag het er naar uit dat het deze kant op zou gaan, maar pas toen we de bevestiging kregen, hadden we zekerheid.’
De Stadsomroep Doetinchem zegt 25 mensen bij elkaar te hebben om de programma’s te kunnen verzorgen. ‘Ik hoop dat we over een maand of drie kunnen beginnen met het uitzenden van muziek, 24 uur per dag. Stap voor stap zullen we dan zo snel mogelijk nieuws- en andere informatieve programma’s invoeren.’ Eerder had de Stadsomroep Doetinchem laten weten over een studio te beschikken. Toch is men aan het zoeken naar een andere ruimte. Huntink: ‘We hebben een ruimte om te starten. Maar we willen ook televisie gaan verzorgen. Daar hebben we meer ruimte voor nodig. We proberen zo snel mogelijk een studio te vinden, het liefst in of bij het centrum van Doetinchem.
Doetinchem moet een eigen stadsradio hebben. Een lokale omroepinstelling kan adequater reageren op actuele gebeurtenissen in de gemeente dan een regionale zender als Optimaal FM. Daarom krijgt de Stadsomroep Doetinchem de zendmachtiging en gaat deze aan de neus van Optimaal FM voorbij. Het Commissariaat voor de Media heeft zich nergens wat van aangetrokken en is zijn eigen gang gegaan. Vorige zomer besloot deze Hilversumse ‘zenderbewaker’ de gemeenteraden van Hummelo & Keppel en van Doetinchem om advies te vragen.
Wie van de twee gegadigden zou de zendvergunning via de kabel voor Doetinchem en omstreken moeten krijgen? Zelf kon het Commissariaat geen keuze maken. Er waren argumenten voor zowel de Stadsomroep als voor Optimaal FM. Beiden hadden ook, zij het na wat vijven en zessen, op tijd een representatieve programmaraad. De twee gemeentebesturen lieten er begin dit jaar geen twijfel over bestaan. De sterke voorkeur ging naar Optimaal FM. Deze omroep – al jaren zender voor de gemeenten Wisch, Bergh, Gendringen en Wehl – zou volgens de twee gemeenteraden garant staan voor continuïteit van de kwaliteit van de uitzendingen.
Dat standpunt werd mede ingegeven door eerdere ervaringen met lokale omroepen in Doetinchem. Zowel LOD (Lokale Omroep Doetinchem) als opvolger-zendgemachtigde Radio IJsselstad zijn aan interne strubbelingen ten onder gegaan. Ook financieel was het allemaal niet best geregeld. Het tekort, waarvoor Optimaal FM zich zelfs nog garant wilde stellen, was opgelopen tot een ton. Wie de schulden nu voor z’n rekening neemt is niet bekend. Het Commissariaat voor de Media legt het argument van continuïteit en daarmee de wens van de gemeentebesturen naast zich neer. ‘Wij geven de voorkeur aan de omroep die zich het meest op de betrokken gemeente richt. Dit vloeit voort uit de bedoeling van de wetgever en de functie van de lokale omroep. Dat is het verschaffen van lokaal gebonden informatie en het scheppen van een extra communicatiemogelijkheid voor de lokale bevolking.’
Een lokale omroep, zoals de pas vorig jaar opgerichte Stichting Stadsomroep Doetinchem en Omstreken, zal zijn zendtijd op de gemeente zelf kunnen richten, terwijl een grote, regionaal gerichte omroep als Optimaal FM die aandacht volgens het Commissariaat voor de Media over te veel gemeenten moet verdelen. ‘Daardoor kan een omroep als Optimaal FM minder aandacht en tijd besteden aan een grote gemeente zoals Doetinchem dan een lokale omroepinstelling die een programma verzorgt voor één gemeente.’ Op grond daarvan is de zendtijd voor Doetinchem en omgeving na ruim een jaar debatteren aan de Stadsomroep toegewezen. Die zendmachtiging gaat met onmiddellijke ingang in. (Gelderlander.)