3 november belooft weer een onvergetelijke avond te worden. Dan gaan namelijk, vanuit de Prins Bernhard Hoeve in Zuidlaren, de dominostenen weer vallen bij SBS 6. De eerste steenlegging vindt plaats op 11 september.
In 1988 vond de eerste wereldrecordpoging Domino plaats. Na het omstoten van slechts één steentje vielen er ruim 1,3 miljoen om. In 1998 organiseerde SBS 6 een aanval op dit tien jaar oude record, en met succes. In een drie uur durend televisiespektakel vielen uiteindelijk 1.605.757 stenen om, een nieuw wereldrecord. Maar ook de kijkcijfers zorgden voor records. Ruim vier miljoen kijkers in Nederland zorgden ervoor dat Domino D-Day het best bekeken amusementsprogramma van 1998 was. De velden werden in ruim tien weken gebouwd door tachtig jonge mensen. Uithoudingsvermogen, concentratie en een vaste hand zijn een must voor het bouwen van een dominoveld. Eén foutje en weken werk wordt teniet gedaan. Het bouwen is een echte topsport en de recordpoging wordt dan ook officieel erkend als een sportevenement door het NOC / NSF.
Een jaar later, op 5 november 1999 werd het record uit 1998 in de Prins Bernardhoeve in Zuidlaren alweer verbroken met maar liefst 2.472.480 gevallen stenen. Voor het opzetten van de steentjes werd gebruik gemaakt van de allernieuwste technieken. Zeven weken lang hadden in totaal zestig Nederlandse en Duitse bouwers aan het dominoveld gewerkt.
Domino Day `99′ werd in Nederland vorig jaar uitgezonden door NET 5 en betekende een kijkdichtheid- en marktaandeelrecord in het nog prille bestaan van de zender. Op het hoogtepunt van de avond, rond 22.30 uur, toen de laatste stenen om moesten gaan, zaten meer dan 2,6 miljoen mensen (gemeten op 6+) aan de buis gekluisterd, wat NET 5 op dat moment een marktaandeel opleverde van bijna vijftig procent. `Domino Day `99’werd ook elders in Europa live uitgezonden. In Duitsland, waar Linda de Mol het spektakel voor RTL presenteerde, zagen maar liefst twaalf miljoen mensen hoe het oude record werd gebroken.
Na de laatste recordpoging Domino staan de makers ook dit jaar weer te popelen de nieuwe uitdaging aan te gaan: het oude wereldrecord Domino verbreken. Het record is sinds begin dit jaar verrassend in handen van China en Japan. Zij hebben het `Domino Day `99′ record van vorig jaar weten te verbeteren. In totaal vielen er bij deze Chinese/Japanse poging 2.751.518 stenen om, tegen de 2.472.480 stenen van de Nederlandse poging vorig jaar. Het team van bouwers, dat wederom onder leiding van `Mister Domino’ Robin Paul Weijers staat, is daarom dubbel gemotiveerd om dit jaar het record weer in Nederlandse handen te krijgen. Het thema van dit jaar is dan ook `Revanche’. Het ontwerpen van de velden is onlangs gestart. Het plan is om dit jaar meer dan drie miljoen stenen op te zetten en deze te verdelen over in totaal vijfenzestig velden, die gebouwd worden door maar liefst vijfenzeventig Nederlandse en Duitse bouwers. Hiermee wil men opnieuw een plaats veroveren in het Guiness Book of Records. `Domino Day 2000′ vindt ook dit jaar in de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren plaats. Door het grote aantal stenen dat geplaatst wordt, is het noodzakelijk om de projecten in de hoogte te bouwen. Hierdoor ontstaat er meer risico en spanning voor de bouwers en voor het uiteindelijke vallen van de stenen, maar het maakt het evenement ook spectaculairder.
Om te voorkomen dat de stenen niet vroegtijdig omvallen moet er van alles in het werk worden gesteld. Zo zet de ongediertebestrijding alles op alles om te zorgen dat er geen insecten, muizen en ander ongedierte in de hal zijn. De hal wordt tochtdicht afgesloten en er zijn speciale afspraken gemaakt met de gemeente Zuidlaren, de NAM en luchthaven Eelde, om te voorkomen dat bouwwerkzaamheden en vliegverkeer gevaarlijke trillingen in de hal veroorzaken.
De aanloop naar `Domino Day 2000′ wordt in beeld gebracht door middel van een aantal programma’s.
Op 1 oktober wordt teruggeblikt op `Domino Day `99′. Vanaf die datum is ook wekelijks het `Domino Journaal’ te zien. Hierin worden, in de vorm van een docusoap, de bouwers van het project gevolgd. Er wordt hierbij ook verslag gedaan van de opbouw van het project, alle spanningen die zich hierbij voordoen en alles wat er verder nog bij komt kijken.
Vanaf maandag 30 oktober is er drie dagen lang een extra `Domino Journaal’ in `Hart van Nederland’ te zien.
Op 2 november wordt `The Making Of’ van Domino Day 2000′ uitgezonden, met de samenvatting van de hele voorbereidingstijd en een reportage over de laatste stenen die nog gezet moeten worden, om het project tijdig af te krijgen.
Op 3 november is het dan eindelijk zover, op die dag zullen vijfentwintig camera’s de live-registratie verzorgen zodat miljoenen kijkers in binnen – en buitenland de recordpoging kunnen volgen. Een technische crew van meer dan honderd man is nodig om dit hele traject in goede banen te leiden. Verder hangen er in de hal ruim vijfhonderd lampen, is er tien kilometer kabel nodig, één kilometer trossen en ongeveer anderhalf miljoen Watt aan licht.
De uitzending van 3 november start rond 19.30 met de voorbeschouwing, waarna om 21.00 uur de eerste steen valt. Wereldwijd leven kijkers tijdens het ongeveer anderhalf uur durende spektakel mee met de emoties van de bouwers die deze avond twee maanden werk zien omvallen. Rond 23.00 uur maakt de notaris bekend of er wederom een wereldrecord is behaald.
Internet
Informatie over het programma `Domino Day 2000′ is ook te vinden op www.sbsnet.nl. `Domino Day 2000′ wordt gemaakt door John de Mol Produkties. (M)