Publieke omroep profileert zich op drie netten

De publieke omroep breekt komend seizoen definitief met de traditie dat omroepverenigingen bepalen waar hun programma’s worden uitgezonden. Zoals eerder afgesproken, verhuizen verscheidene programma’s naar een andere zender en maken de omroepverenigingen op Nederland 3 gezamenlijk de jeugdprogrammering ‘Z@ppelin’.

Dinsdag vond in Amsterdam de presentatie van de winterprogrammering plaats. Het netoverschrijdend programmeren is al jaren een heikel punt bij de omroepen. Voor de VARA was het zelfs reden de mogelijkheden voor een commercieel avontuur te onderzoeken. Volgens de NOS is de omroep nu wel enthousiast en levert deze zelfs 100 uur televisie aan TV2, terwijl Nederland 3 haar thuiszender is. Uit het programmaschema, dat 4 september ingaat, blijkt verder dat de EO (TV2) veel van haar programma’s op Nederland 1 zal uitzenden.

De NOS stelt voortaan het schema vast en bepaalt via de netcoördinatoren op welke zender een programma thuishoort. Nederland 1 legt zich toe op met name programma’s die verdiepend en cultureel van aard zijn. Op TV2 komen meer toegankelijke programma’s en (sport)evenementen. Nederland 3 programmeert vooral grensverleggende, verdiepende en maatschappijgerichte programma’s.
De indeling van de zenders is niet overal even logisch. Zo blijft de populaire quiz Get the picture op Nederland 1, terwijl de populaire VARA-komedies Frasier, Oppassen, Ben zo terug en Mad about you op Nederland 3 blijven.

De voorzitter van de raad van bestuur van de NOS, G. Wolfensperger, toonde zich tevreden. ,,De profilering is nog niet precies zoals wij het willen, maar het is een stap in de goede richting. Nu zijn we vooral bezig geweest met het verplaatsen van bestaande programma’s naar een nieuwe en betere plek. Uiteindelijk moeten daar weer nieuwe programma’s voor in de plaats komen die precies in het profiel van de zender passen. Ik denk dat we dat over een jaar of drie hebben bereikt.”
De NOS gaat het komend seizoen 27 miljoen gulden extra besteden aan Nederlands drama. Dit wordt niet, zoals voorheen, gelijk over de omroepen verdeeld. Straks krijgt de omroep die met het beste voorstel komt de opdracht.

Verder presenteerde de NOS een nieuw logo voor de gehele publieke omroep: een blauw vierkantje naast een rode cirkel. Het logo moet zorgen voor een eenduidige uitstraling. De NOS hoopt aan het einde van het seizoen een marktaandeel van 40 procent te hebben. Nu ligt dat voor de drie zenders gezamelijk tussen de 36 en 38 procent. (ANP)

Gerelateerde berichten