De NOS becommentarieert dinsdag op een speciale prinjesdagsite (via: www.nos.nl) de diverse hoeden die worden gedragen tijdens de officiële start van het parlementaire jaar. De NOS-webredactie heeft daarvoor twee docenten van de Haagse Hogeschool voor mode en kleding in de arm genomen. Voorzien van foto’s leveren zij professioneel commentaar.
Op www.prinsjesdag.nl is ook een forum ingericht waar de hoedjes kunnen worden besproken. Op de website kan daarnaast worden gediscussieerd over serieuzer onderwerpen die te maken hebben met de troonrede en de miljoenennota.
Prinsjesdag.nl is opvallend genoeg niet in handen van de overheid, maar van een slimme particulier die het domein vorig jaar registreerde. Volgens initatiefnemer Jeroen de Kreek zijn vier mensen bezig met de site, waarop dinsdagmiddag de tekst van de troonrede en links naar de miljoenennota verschijnen. Ook reacties en politieke analyses zijn te lezen, naast allerlei achtergrondinformatie over prinsjesdag.
Het is nog maar de vraag of het domein www.prinsjesdag.nl volgend jaar nog in particuliere handen is. In juni stelde de VVD kamervragen aan minister van Boxtel over de kwestie. Ook Minister Zalm van Financien is dinsdagmiddag op het internet te vinden. Hij geeft online antwoord op vragen over de miljoenennota. Daartoe neemt hij om 17.00 uur plaats achter de computer voor een chatsessie van een uur. Wie mee wil doen surft naar miljoenennota2001
Troonrede voor het eerst op WAP-telefoons
Gebruikers van een mobiele WAP-telefoon kunnen dinsdagmiddag de troonrede op hun toestel lezen. Direct na het uitspreken van de troonrede zet uitgever SDU de tekst op de site http://wap.sdu.nl/prinsjesdag
Volgens een woordvoerdster van SDU is het niet de bedoeling dat de integrale tekst van de troonrede op het kleine beeldschermpje van de telefoon verschijnt. De troonrede wordt in rubrieken geindexeerd, zodat er relatief snel naar de gewenste onderwerpen kan worden gesurft.
WAP staat voor Wireless Aplication Protocol en is een ‘uitgeklede’ versie van het World Wide Web, speciaal gericht op mobiele telefoons. In Nederland zijn op dit moment zo’n 500 WAP-sites. Bezitters van een WAP-telefoon kunnen daarop sites raadplegen, producten bestellen of bijvoorbeeld theaterkaartjes reserveren. (ANP)