Kort nieuws op maandag 18 september 2000

Alle informatie over het eventueel mogen en kunnen gebruiken van Kanaal 9 als betaalbaar draadloos alternatief voor Digistreamverbindingen, is te vinden op www.showbizznederland.nl, klik ‘nieuws’.

De site is de afgelopen dagen ondermeer uitgebreid met een conceptbrief om een vergunning aan te vragen bij de RDR, de instellingen om ‘oude’ verbindingssets te kunnen gebruiken op de nu toegestane kanalen, tips en FAQ’s.

De Vereniging Veronica gaat waarschijnlijk al in december via internet uitzenden. Dat blijkt uit de gepresenteerde internet-plannen van internetbedrijf Jambie.
Het bedrijf van oud-Veronica programmadirecteur Unico Glorie gaat vier kanalen via internet starten. Eén daarvan heet Acinorev. Dat is de omgekeerde naam van Veronica, tevens lijkt het logo sprekend op dat van Veronica. Glorie wil de suggestie dat Acinorev een samenwerking van zijn bedrijf met Veronica is bevestigen, noch ontkennen. De Vereniging Veronica stapt uit de Holland Media Groep, en mag de naam Veronica niet gebruiken voor televisie en radioprogramma’s, ook breedband internet valt daaronder. Daarom wordt waarschijnlijk de schuilnaam gebruikt.

De Gouden Televizierring, een onderscheiding voor het beste Nederlandse tv-programma van het afgelopen seizoen, is dit jaar gewonnen door Westenwind van RTL4. Andere genomineerden waren Big Brother en Love Letters. Het was de 35ste keer dat de ring werd uitgereikt. TV-kijkers konden telefonisch hun stem uitbrengen op hun favoriete programma. Tv-persoonlijkheid van het jaar werd Joost Prinsen.

De al lang aangekondigde veiling van etherfrequenties voor commerciële radio vindt definitief volgend jaar september plaats. Uitstel is uitgesloten. Dat zei staatssecretaris Rick van der Ploeg tijdens de eerste dag van het Broadcast Nationaal Omroepcongres, in het Hilversumse Raadhuis.

Hysterische tijden herleven zaterdag in Alkmaar als het Dutch Beatles Museum de deuren opent aan de Laat in de kaasstad. Initiatiefnemer en eigenaar van het museum Azing Moltmaker (42) toont een uitgebreide collectie memorabilia van The Beatles. ,,Het is een gigantische collectie die ik met iedereen wil delen.” Volgens de Alkmaarder biedt het museum in chronologische volgorde een gevarieerde kijk op de geschiedenis van de groep .

De NOS en Siemens Mobile Phones hebben een overeenkomst afgesloten over billboarding van de uitzendingen van NOS-Studio Sport. Vanaf afgelopen zaterdag worden de reguliere programma’s van Studio Sport op zaterdagavond, zondagavond en woensdagavond voorafgegaan en gevolgd door een billboard van Siemens Mobile Phones. De overeenkomst van de NOS en Siemens Mobile Phones geldt voor twee jaar, met een optie voor nog een jaar.

Rob de Nijs heeft een optreden in het Casino van Oostende vrijdag afgelast. De Nederlandse zanger zal nu 1 oktober in de Belgische kustplaats te horen zijn. Reden voor het uitstel zijn volgens De Nijs’ management de vrachtwagenblokkades in Nederland. Daardoor zien de artiest en zijn muzikanten geen mogelijkheden om in België te komen.

De 23-jarige Matijs de Roo heeft de NOG Jonge Componistenprijs 2000 gewonnen. De Roo studeert aan het Conservatorium in Den Haag. Hij is in de prijzen gevallen voor zijn orkestwerk ‘Lines concerning the unknown soldier’.

Heel verstandig”, noemt Geert van Itallie, directeur van de Vereniging van Nederlandse Poppodia het besluit van organisator van popconcerten Mojo, om onderzoek te doen naar de gehoorschade tijdens concerten. Lees verder in de Trouw

VPRO’s DNW presenteert zondag een avondvullend programma over het thema: ‘Het gaat goed met Nederland, maar…’ Alle losse items zijn al op de site te zien. Net als twee videocolumns van schrijver/columnist Sylvain Ephimenco, commentator van de thema-avond.

Heb jij een site over radio en wil jij dat jouw site tot de beste radio sites gaat behoren, meld je site dan nu aan bij “Best Radio Sites” van Jingleplace. Het mooiste is dat je bezoekers kunnen aangeven wat ze van je site vinden. Surf dus snel naar www.jingleplace.com en meld jouw radio site aan!!!

Maandag 18 september heeft de VPRO op Radio 3FM de exclusieve primeur in Nederland van het nieuwe album van Radiohead, Kid A. In het eerste uur van Het Lek, tussen 22:00 en 23:00 uur, op Radio 3FM, is het complete album te horen. Tevens is er een exclusief interview met de band te beluisteren. Zet je cassettedeck dus op scherp, tussen 22:00 en 23:00 uur. De Moordlijst wordt verschoven van het eerste uur naar het tweede uur van Het Lek. De presentatie is in handen van Luc Janssen.

Het winterseizoen is begonnen. Met nieuwe én vertrouwde programma’s op radio en televisie. Veel omroepen besteden op hun websites aandacht aan hun nieuwe programmering. Klik hier voor een overzicht.

Superster Madonna geeft een feest van vijf miljoen gulden om het uitkomen van haar nieuwe plaat “Music” te promoten en te vieren. Maddie is op dit extravagante feest de gastvrouw van 600 genodigden, onder wie de grootste namen uit Hollywood. Het feest is in de exclusieve club Catch One in Los Angeles. Madonna hoeft zich in elk geval geen zorgen te maken over de rekening van het feest. Warner Bros Records en US Magazine betalen die.

Ben je onderhand wel een beetje uitgekeken op de personen uit Big Brother 1 en hun dagelijkse bezigheden. Maar ben je wel geïnteresseerd in de gebeurtenissen en ontwikkelingen van de mensen van Big Brother 2, schrijf je dan in voor de nieuwe dienst van Genie.
Heb jij een Wap-telefoon, dan kun je vanaf volgende week via de Wap-site van Genie, de actuele ontwikkelingen van de tweede Big Brother versie volgen. Op deze Wap-site vind je naast een overzicht van de laatste gebeurtenissen, ook achtergrondinformatie over de bewoners en diverse speciale berichten (waaronder interviews met familieleden van de bewoners).
Vanaf aanstaande maandag kun je je gratis voor deze dienst inschrijven. Voor meer informatie over het inschrijven en over de Big Brother Wap dienst, kun je terecht op deze site.

Na een Duitse, een Italiaanse, een Britse en een Franse MTV, zag deze week ‘de Nederlandse MTV’ het levenslicht. Een gesprek met MTV-directeur Nederland, Casper Keller. “We gaan TMF voorbij.” In Nederland praatte MTV altijd Engels. Dertien jaar lang. Het kon niet in onze eigen taal, want Nederland moest de programmering delen met o.a. Duitsland, Polen, Spanje, Frankrijk en Roemenië. Lees verder in het NRC

De L.O Noordenveld zal de naam gaan veranderen in Noordenveld FM. Geruchten en de website van Noordenveld vertellen ons, dat Ex-Medewerkers van het Commerciële Dance FM hun programma’s gaan maken en voortzetten bij Noordenveld FM

De Britse popband Radiohead, die op gisteren in Nederland een concert gaf, gaat naar alle waarschijnlijkheid een Canadees radiostation aanklagen. Het station, XFM uit Vancouver, draaide zonder toestemming de nieuwe single van de band. De platenmaatschappij had nog geen toestemming gegeven om de single te mogen uitzenden. Een woordvoerder van het radiostation zegt dat ze zich niet bewust was van het embargo. “Het spijt ons dat wij zonder toestemming de track hebben gedraaid. Onze excuses aan de band, het management en de platenmaatschappij. Het was niet onze bedoeling de track voor het embargo te draaien”, aldus een woordvoerder in een verklaring aan de band en platenmaatschappij.

Oplettende luisteraars melden ons dat in de afgelopen week “SkyRadio 100.7FM” in Vlissingen in de lucht is gekomen. In Middelburg is het signaal voldoende maar in Heinkenszand, (c.a 15 km van Vlissingen) is er op de 100.7FM al niets meer te ontvangen

De Amerikaanse telecomgigant AT&T praat met British Telecom over een fusie van beide service-units. Tegelijkertijd zouden de bedrijven hun draadloze telefonie-divisies samen willen smelten. Dit meldt de Britse zakenkrant Financial Times zaterdag.

Aanstaande dinsdag is het weer zover, de derde dinsdag in september, en dat betekent Prinsjesdag, de dag waarop de Miljoenennota van het begrotingsjaar 2001 zal worden gepresenteerd. Op de site van de Rijksbegroting 2001 vind je de komende weken veel informatie over de Miljoenennota, de hoofdpunten van het regeringsbeleid en de begrotingen van alle departementen. Prinsjesdag is natuurlijk ook via internet bij de NOS te volgen.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.