De eerste filmbeelden van de vuurwerkramp zijn inzet geworden van een conflict tussen cameraman Danny de Vries en RTV Oost. De onenigheid over de vergoeding voor de opnamen is zo hoog opgelopen, dat de regionale omroep De Vries op non-actief heeft gezet.
Danny de Vries, student aan de Universiteit Twente, maakte op 13 mei historische opnamen van de fatale ontploffingen in Enschede. Beelden die RTV Oost verkocht over de hele wereld. Opbrengst: 750 gulden per uitzending. Maar van wie waren die beelden nu eigenlijk in auteursrechtelijke zin? Van De Vries, die de camera hanteerde? Of van RTV Oost, eigenaar van de apparatuur en tevens werkgever van de freelance-journalist?
`Die beelden zijn een stukje van mij geworden, zo voel ik het`, zegt De Vries. De cameraman sloot enkele weken na de ramp een contract met RTV Oost. Afgesproken werd dat De Vries de auteursrechten over de opnamen zou krijgen. Daarmee had hij ook recht op de vergoedingen die omroepen in binnen- en buitenland moeten betalen voor het uitzenden van zijn beelden.
Alles leek goed geregeld, maar al snel liep het uit de hand. De Vries: `Ik voel me door RTV Oost in de steek gelaten. Er zijn allerlei vervelende dingen tegen mij gezegd. Ik zou een geldwolf zijn. Het was niet hun schuld dat ik daar op 13 mei met een camera rondliep, kreeg ik te horen. Maar het belangrijkste was dat ze zich niet houden aan het contract. Ik heb het vermoeden dat ze geld achter houden. Geld waar ik recht op heb.`
Vorige week kreeg RTV Oost een gepeperde brief van de advocaat van De Vries. Er volgde een gesprek tussen de freelancer en zijn directe chef, programmaleider Marcel Oude Wesselink. De Vries kreeg te horen dat hij voorlopig niet gewenst was. `Hij vertrouwde ons niet meer. Dan is er geen basis om verder te werken`, verklaart Oude Wesselink, die bestrijdt dat RTV Oost geld van de filmbeelden achter zou houden. `Wat er wel speelt, weet ik niet. Misschien zijn er mensen in zijn omgeving die geld ruiken.`
De Vries ontkent dat hij uit is op geld. `Het gaat mij om het principe. Ik word er zelf niet rijk van, want een groot deel van de opbrengst gaat naar het getroffen dierenopvangcentrum De Heuwkamp.` De freelancer overweegt een schadeclaim in te dienen. `Ik heb niet meer de hoop dat het goed komt.` (Twentsche Courant Tubantia)