Legaal (muziek)bestanden via het internet uitwisselen. Kan dat wel? Er zijn initiatieven om dat te regelen. Ze zoeken het bijvoorbeeld in overeenkomsten met platenmaatschappijen, het uitlenen van bestanden en een digitale streepjescode.
Die initiatieven zijn het gevolg van de juridische problemen van Napster, een website waar muziek kan worden uitgewisseld. De site dreigt haar activiteiten te moeten staken omdat zij geen auteursrechten betaalt.
De Europese Napsterkloon www.kazaa.com wil een regeling treffen met de Nederlandse auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Ze zijn volgens een woordvoerder van Buma/Stemra voorlopig de enige die zo’n aanvraag hebben gedaan. ,,Maar pas als de platenmaatschappijen hun instemming verlenen gaan we onderhandelen.” De meeste muziekproducenten willen de verspreiding en verkoop van muziek via internet echter in eigen hand houden.
Een site die de copyright-kwestie omzeilt is www.gotchaport.com. Bij deze site kunnen gebruikers muziek-, foto-, tekst- en videobestanden tijdelijk lenen. Omdat het programma GotchaPort het kopiëren van bestanden verhindert, is het een legale dienst. Degene die de files uitleent, bepaalt hoe vaak de lener mag luisteren of kijken.
Met de oplossing van de Amerikaanse muziekbranche, verenigd in de Recording Industry Association of America (RIAA), is het wel mogelijk bestanden te kopiëren. Er wordt dan wel een digitale streepjescode meegekopieërd. Dankzij dit digitale identificatienummer worden automatisch auteursrechten afgedragen. Op die manier willen platenmaatschappijen de distributie van muziekbestanden zelf blijven beheren. (ANP)