Dutchtone moet antennes van dak halen

Dutchtone moet antennes van dak halen
Dutchtone moet binnen acht maanden haar gsm-antennes van het dak van een flat aan de Landschaplaan in Emmen halen, op straffe van 100 gulden per dag.

Dat heeft de kantonrechter in Emmen bepaald in een kort geding dat was aangespannen door penthousebewoonster L. van Boven. Dutchtone heeft inmiddels overleg met verhuurder Van Praag Goed uit Huizen gehad en gaat in hoger beroep.

De kantonrechter kwam tot zijn besluit omdat de installatie is geplaatst zonder van tevoren te overleggen met de huurders. Ook bleken eerder getroffen maatregelen om de overlast te beperken niet afdoende.

Fluittonen
Mevrouw van Boven deed in eerste instantie haar beklag bij de Huurdersfederatie in Emmen. “De droogzolder stond ineens vol met apparatuur, mevrouw hoorde fluittonen als het waaide, haar uitzicht werd geschaad en ook vindt ze dat haar privacy wordt aangetast als er monteurs reparaties moeten uitvoeren. Wij hebben haar geadviseerd om een kort geding tegen de verhuurder aan te spannen en dat is succesvol verlopen”, zegt A.B. Haak van de huurdersfederatie die bijzonder tevreden is over de uitkomst. “De rechtspositie van huurders bij het plaatsen van antennes is op deze manier een stuk duidelijker geworden”, aldus Haak.

Dutchtone liet gisteren weten dit soort klachten slechts bij hoge uitzondering mee te maken. “Het is een uniek geval. Wij hebben destijds alles in het werk gesteld om een oplossing te vinden voor de bezwaren van mevrouw van Boven maar dat is niet gelukt want mevrouw wilde niet met ons praten. De rest van de bewoners kregen we wel te pakken en die zijn merendeels akkoord gegaan. We hebben absoluut onze goede wil getoond tegenover de klaagster”, zegt een woordvoerder van Dutchtone die er overigens op wijst dat door de verwijdering van de antenne duizenden abonnees in Emmen gedupeerd raken.

Dutchtone ziet zichzelf overigens als gedupeerde. Het kort geding was namelijk aangespannen tegen de flateigenaar die zonder overleg met de huurders een plaatsingscontract heeft gesloten met het telecombedrijf.

Staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat komt waarschijnlijk eind dit jaar met nieuwe regels voor de plaatsing van antennes. Nu bestaat er nog veel onduidelijkheid over het beleid. De Tweede Kamer heeft De Vries hier al meerdere malen over op de vingers getikt. De fracties vinden dat ze haast moet maken, omdat antennes niet zelden ogenschijnlijk lukraak worden geplaatst. (Telegraaf)

Gerelateerde berichten