Napster en platenbranche staan weer tegenover elkaar

Na twee maanden rust ontbrandt vandaag weer de juridische strijd tussen Napster en de platenindustrie.

Eerder deed rechter Marilyn Patel van een lagere rechtbank al een voor Napster vernietigende uitspraak. Maandagochtend komt de zaak voor bij een beroepsrechtbank in San Francisco. Kenners en analisten kijken met spanning uit naar het juridische steekspel. De uitkomst is nog zeer ongewis, eigenlijk is alles mogelijk.

Inzet van de strijd is nog altijd of Napster verboden moet worden of niet. De vijf grote platenlabels en de Recording Industry Asscociation of America (RIAA) vinden dat Napster gelijk staat aan diefstal. Zij zijn niet bereid tot concessies.

Volgens een recent onderzoek van de Pew Internet & American Life Project kunnen de meeste Amerikaanse internetters zich niet vinden in deze stelling. Het downloaden van muziek wordt door 53 procent van de websurfers niet beschouwd als diefstal. Meer dan 20 procent zegt wel eens muziek te hebben gedownload.

Concessies
Hank Barry – CEO van Napster – stelt dat Napster al verschillende concessies aan de muziekbranche heeft gedaan, maar dat deze daar niets van wil weten. Een van de voorstellen is het laten betalen van een maandelijkse bijdrage door Napster-gebruikers van ongeveer vijf dollar. Napster zou vervolgens volgend jaar 500 miljoen dollar aan de platenlabels kunnen doorsluizen, aldus Barry.

The 9th Circuit Court of Appeals in San Francisco hoort maandag de inmiddels bekende pleidooien van de advocaten aan. Het is mogelijk dat deze beroepsrechtbank hierna onmiddellijk uitspraak doet, alhoewel weinigen dat verwachten.

Return to Sender
Een andere optie is dat de drie rechters alle verhalen rustig aanhoren en vervolgens in de komende weken tot een besluit komen. Tot slot bestaat de mogelijkheid dat de rechtbank de hele zaak terugstuurt naar de lagere rechtbank met het verzoek nog eens naar de zaak te kijken. In juli besliste districtsrechter Marilyn Patel dat Napster onmiddellijk met haar illegale activiteiten moest stoppen.

Wat er ook gebeurt, een van de partijen zal de zaak ongetwijfeld naar de hoogste rechtelijke instantie brengen; het Supreme Court. Deze heeft de laatste stem. (WebWereld)

Gerelateerde berichten