VPRO’s 3voor12 moet muziekaanbod inperken

Het muziekaanbod op VPRO’s online radiostation 3voor12 is verder ingeperkt. De grote platenmaatschappijen willen niet dat op de site individuele nummers onbeperkt kunnen worden beluisterd.

De NOS praat namens de publieke omroep met de platenindustrie over een regeling voor het gebruik van muziek op internet, zo zegt Erwin Blom, hoofd afdeling Digitaal van de VPRO.

In het deel van de site waar individuele nummers kunnen worden beluisterd, is ondertussen alleen nog muziek van kleinere labels te vinden. “Die zijn blij dat wij aandacht aan hun muziek besteden”, aldus Blom. Begin augustus stopte de VPRO al met het uitzenden van muziek uit de stal van Sony.

De platenmaatschappij eiste destijds dat op de site überhaupt geen muziek meer werd uitgezonden van artiesten die bij Sony onder contract staan, zoals Oasis, Lauryn Hill of Korn. Omdat dat zou betekenen dat de VPRO ook de programma’s die het maakt voor Radio3 niet meer on-demand op de site kon plaatsen, besloot de omroep helemaal geen muziek van Sony meer uit te zenden.

Dat is met de andere grote platenmaatschappijen niet het geval, aldus Blom. “Muziek van hun artiesten is nog wel te beluisteren op de radio. En dus ook op de site, wanneer die programma’s later online zijn gezet.”

De schoen wringt bij de mogelijkheid die de site biedt om individuele tracks van artiesten een onbeperkt aantal keer te beluisteren. Dat gebeurt weliswaar in streaming formaat, waardoor de nummers niet te downloaden zijn, maar de muziekindustrie vreest toch dat cd-verkopen hierdoor teruglopen.

Collectieve regeling
De VPRO dringt aan op een collectieve regeling voor het gebruik van muziek op internet, zoals de publieke omroep die ook kent voor de radio. “Daar betalen we jaarlijks een vast bedrag aan Buma Stemra en de Sena (Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten, red.). Daarna bepalen wij welke muziek we gebruiken. Dat is voor ons het belangrijkst: dat we een onafhankelijke selectie kunnen maken uit het muziekaanbod,” aldus Blom.

Als zo’n collectieve regeling uitblijft, vreest Blom voor niet minder dan ‘het einde van de onafhankelijke muziekjournalistiek’. De NOS voert hierover gesprekken met de Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers (NVPI).

Lastig
“Wij praten met de NVPI, maar bijvoorbeeld Sony wil zelf een regeling treffen. Lastig daarbij is dat we met de Nederlandse afdeling van platenmaatschappijen praten, terwijl die als onderdeel van een wereldwijd concern gebonden zijn aan internationale richtlijnen. Platenmaatschappijen reageren wisselend. Hetzelfde label dat de ene keer toestemming geeft om een concert te plaatsen, verbiedt de volgende keer dat we losse nummers online zetten.”

Als mogelijke oplossing suggereert Blom het vastleggen van een bepaalde termijn waarbinnen een nummer beschikbaar blijft. “Wij hoeven een nummer niet eindeloos op onze site te hebben. We zouden kunnen afspreken dat we een nummer bijvoorbeeld dertig dagen plaatsen en daarna verwijderen.”

Vrijwel alle grote platenmaatschappijen zijn begonnen met het zelf, tegen betaling, aanbieden van hun muziek op internet. Deze week startte Universal nog een proefproject. Mogelijk zitten zij niet te wachten op een site die dezelfde muziek gratis aanbiedt.

‘Groot misverstand’
“Als muziekuitgevers denken dat zij het allemaal beter in eigen hand kunnen houden, is dat volgens mij een groot misverstand”, zo reageert Blom. “Als luisteraar zegt Universal mij niets. Dan heb ik behoefte aan een onafhankelijk medium dat voor mij een selectie maakt.”

De NVPI wil zo lang de onderhandelingen gaande zijn, geen commentaar geven.

VPRO’s 3voor12 trok volgens Blom bij de laatste meting 25.000 unieke bezoekers per maand. Vrijdag organiseert de omroep in Paradiso in Amsterdam een symposium over de kwestie ‘online muziek en rechten’. (WebWereld)

Gerelateerde berichten