Sinds de opkomst van de automatisering in de radiowereld is er veelvuldig geageerd tegen de computerformats die de ruggengraat vormen van menig radiostation anno 2000. Toch is het de vraag of die wanklanken wel geheel terecht zijn. Immers, de computer neemt ons in het dagelijks leven veel zorgen uit handen en kan ook voor een radiostation, mits op de juiste wijze ingezet, voor veel gemak zorgen. Met name dat laatste is heel belangrijk. Je kunt veel fouten maken in de formatplanning van een radiostation. Bovendien geldt natuurlijk ook hier dat smaken verschillen en dat niet iedereen het eens zal zijn met de wijze van programmeren van een bepaalde zender.
Neem nu Sky Radio. Al geruime tijd is deze commerciële zender de best beluisterde zender van Nederland. Daarmee is het monopoly van Radio 3FM enige tijd geleden definitief doorbroken. Maar ondanks de hoge luistercijfers zijn er hele volksstammen die zich ergeren aan het feit dat bepaalde platen té vaak worden gedraaid. De platen die in de zogenaamde A-rotatie worden opgenomen, zijn per dag vele malen te beluisteren. En ook een hele goede plaat kan op die manier soms best wel gaan vervelen. Maar als die computer een beetje goed gevuld is met gevarieerde muziek en er zit een goede planner achter, dan ik het draaien met een PC mijns inziens toch best een uitkomst.
Zelf neem ik zo af en toe wel eens de proef op de som. Ik draai afwisselend programma’s die ik zelf heb samengesteld en programma’s die ik door de PC laat samenstellen. Overigens op basis van een format dat ik zelf vooraf heb bepaald. Ik moet zeggen dat de programma’s op basis van de computer mij doorgaans beter bevallen dan de zelf gemaakte programma’s. En dat is vooral een kwestie van tijdsinvestering. Als ik alle tijd van de wereld zou hebben, zou ik best in staat zijn dagelijks een kwalitatief hoogstaande selectie voor mijn programma’s te realiseren. Maar dat is nu net waar hem de schoen wringt. Ook bij de grote stations. Want waarom investeren in een extra personeelslid als de PC het net zo goed doet in veel minder tijd?
Voorwaarde is natuurlijk wel dat je het systeem optimaal bijhoudt. Dat wil zeggen, de CD’s moeten regelmatig worden ververst of aangevuld. In elke gevraagde categorie moet een ruime keus beschikbaar zijn, zodat de PC niet te vaak dezelfde plaat zal selecteren. Zolang je je aan deze regels houdt, zul je een goed resultaat krijgen, waaraan een levende planner in feite niet kan tippen. Immers, iedereen heeft wel eens zijn dag niet en maakt dan wellicht een minder goed programma. Maar de computer is altijd scherp en doet altijd zijn werk zoals het moet. De fouten in de planning zijn altijd het gevolg van onjuist menselijk handelen. Overigens zijn meer programma’s tegenwoordig computergestuurd, zonder dat de luisteraar zich daarvan bewust is. Zelfs voor onze lokale omroep zijn mensen aan het werk geweest die thuis via hun computer en een zelfgeschreven plannertje een en ander lieten uitspugen.
Vaak heb ik aankomende presentatietalenten horen roepen dat ze in Hilversum eigenlijk niet eens zo graag aan de slag zouden willen gaan omdat je daar niet eens je eigen platen mag uitzoeken. Ik denk dat die mensen niet op de juiste manier bezig zijn. Immers, een all-round presentator voegt zich naar het programma en is multifunctioneel inzetbaar. Mits je beschikt over voldoende kennis van het te draaien repertoire, zou je dus elk computerformat aan moeten kunnen. En zo hoort het ook. Mensen die zich beklagen over het feit dat ze geen vrijheid hebben in hun muziekkeuze, zouden zich eerst nogeens moeten afvragen of die persoonlijke muziekkeuze wellicht teveel zou afwijken van het beoogde format van de betreffende zender. Als dit het geval is, is de keuze voor de PC als samensteller waarschijnlijk een juiste geweest…
Raimond Bos
presentator@hotmail.com