Net op het moment dat ons vanuit Groot-Brittannië het bericht bereikt dat het lange golfstation Radio Delta vanaf 1 januari in 2002 van start wil gaan als ‘171 The Lounge’, laat ook het Nederlandse ministerie van Verkeer en Waterstaat (V&W) opnieuw van zich horen. Het bezwaar van de ‘Stichting De Noordzee’ tegen de installatievergunning voor het zendmastenpark ten behoeve van het radiostation werd immers afgewezen. Het radiostation dat voor Groot-Brittannië wil gaan uitzenden, kreeg eerder een Nederlandse zendvergunning, maar geen toelating om de noodzakelijke zendmasten te bouwen in Kootwijk. Geen nood, dachten de initiatiefnemers, dan zetten we die dingen wel weg in de Noordzee. Iets wat de ‘Stichting De Noordzee’ helemaal niet ziet zitten. Na de uitspraak van V&W kondigde woordvoerder M. Langendijk aan dat zijn stichting dan ook in beroep zal gaan.
MINISTERIE LAG AL DIE TIJD RUSTIG TE SLAPEN
De kritiek van ‘Stichting De Noordzee’ is niet eens zozeer tegen Delta Radio gericht, maar veel meer tegen de rijksoverheid. Die had, aldus de milieu-organisatie, veel alerter moeten en kunnen zijn. Al jaren wordt er gepraat over bouwplannen voor de Noordzee. Het ministerie van V&W heeft desondanks verzuimd op tijd regelgeving te maken om bouwplannen voor de Noordzee (buiten de beschermde kustzone) te kunnen toetsen, bijvoorbeeld aan de gevolgen voor het milieu en de visserij. Het onverwachte initiatief van Delta Radio, om buitengaats een zendinstallatie te bouwen, heeft het departement uiteindelijk wakker geschud.
TOT BIJ DE HOOGSTE INSTANTIE DOORVECHTEN
De Wet Beheer Rijkswaterstaatswerken is aangepast, zodat nieuwe initiatieven wel aan milieuregels kunnen worden gebonden. Maar afdoende is dat nog niet. Zo kan de rijksoverheid de plannen voor off shore-windparken niet tegenhouden, zei minister A. Jorritsma van Economische Zaken onlangs. De juridische mogelijkheden zijn beperkt. Dat steekt de ‘Stichting De Noordzee’ enorm. Vandaar ook dat de milieu-organisatie de zaak Delta Radio desnoods tot in hoogste instantie wil uitvechten. ‘Stichting De Noordzee’ zal zich erop beroepen dat de Noordzee wel een zekere beschermde status geniet, omdat de zee onderdeel uitmaakt van de ecologische hoofdstructuur.
LUISTERAARS AFSNOEPEN VAN BBC RADIO 2
‘The Wireless Group’ momenteel in onderhandeling voor 33% van de aandelen van ‘171 The Lounge’, liet gisteren in de kaarten kijken. Eerder was bekend dat het lange golfstation zich met Engelstalige programma’s hoofdzakelijk op Groot-Bittannië wil richten. Nu werd ook duidelijk dat het daarbij de bedoeling is om vooral luisteraars van BBC Radio 2 af te snoepen. Het publiek dat van The Carpenters, Nat King Cole en Simply Red houdt. Voorzitter Kelvin McKenzie sprak optimistisch over een potentieel van veertig miljoen luisteraars. Alhoewel het station met Nederlandse licentie zal uitzenden, wil men zich houden aan de Britse wetgeving inzake auteurs- en uitzendrechten.
ANALOOG VERLENGSTUK VOOR VROUWELIJK PUBLIEK
‘The Wireless Group’ bezit reeds het vrij populaire Talksport in het Verenigd Koninkrijk (middengolf: 1089 en 1053 kHz)), dat op een overwegend jong en mannelijk publiek mikt. ‘171 The Lounge’ kan de ideale vrouwelijke tegenhanger worden. Eigenlijk bestaat ‘The Lounge’ reeds als digitale muziekservice. Het lange golfstation zou louter een analoog verlengstuk worden. Binnen de drie jaar zou de commerciële omroep de forse investeringen moeten hebben terugverdiend. Geld dat voor een groot deel opgesoupeerd zal worden door de bouw van twee, bijna vierhonderd meter hoge zendmasten, waarbij vlak boven de zeespiegel een soort metalen netwerk komt dat ruim zeventig voetbalvelden groot is! De constructie moet verrijzen voor de kust van Knokke-Heist, op het Nederlands deel van het continentaal plateau. (RadioVisie)