Search
Close this search box.

Kort nieuws op donderdag 23 november 2000

09.35 uur

Er dreigt opnieuw narigheid voor Napster. EMusic, een on line muziekverdeler die songs aanbiedt in de vorm van digitale downloads, heeft een softwareprogramma ontwikkeld dat in staat is om alle muziekbestanden die door Napster worden aangeboden te scannen en te analyseren. De software kan nagaan of het via Napster verspreide muziekmateriaal oorspronkelijk via EMusic werd afgehaald. Zodra een Napster-gebruiker hierop betrapt wordt, wordt een waarschuwing gestuurd waarin beleefd wordt gevraagd om de door copyrights beschermde muziekbestanden van zijn of haar harde schijf te verwijderen. Indien hier geen gevolg aan gegeven wordt, zal EMusic Napster op de hoogte brengen van de inbreuk en vragen om de account van die persoon te blokkeren.

Aanstaande Vrijdag en Zaterdag is de Grote Prijs van Nederland, je kunt zelf ook stemmen op de publieksprijs via www.vitaminic.nl !!!

De Holland Media Groep (HMG), waartoe onder meer de televisiezenders RTL4 en RTL5 behoren, hoeft zich voorlopig niet aan te passen aan de Nederlandse mediawet. Dat betekent dat de HMG de sponsoring van programma’s niet hoeft te veranderen. Deze voorlopige voorziening van de Raad van State (RvS) geldt tot het gerechtshof een definitieve uitspraak heeft gedaan. Lees hier verder

Wim Bieler, zanger van de in de jaren zestig populaire band Q65, is dinsdag overleden aan een hartstilstand. Hij is 52 jaar geworden. Bieler vormde samen met Joop Roelofs, Frank Nuyens, Peter Vink en Jay Baar de Haagse groep Q65. De formatie scoorde in de jaren zestig hits als The life I live, World of birds, You’re the victor en Ann.

Programmadirecteur Bert van der Veer van RTL 4 en de Holland Media Groep (HMG) zijn voorgoed uit elkaar. Het mediabedrijf (RTL 4, RTL 5 en Veronica) liet gisteren medeweten dat ‘eenstemmigheid is bereikt over de opheffing van zijn werkzaamheden’.

De consument mag geen schade ondervinden van het invoeren van digitale radio- en tv-zenders. Als die, naar verwachting in mei volgend jaar, met hun uitzendingen beginnen, zullen honderdduizenden mensen last krijgen van storingen op hun kabel-tv. De kosten die gemaakt worden om die problemen op te lossen, zijn voor de nieuwe zendgemachtigden. Dat schrijft staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat in een brief die vandaag bij de Tweede Kamer aankomt. Lees hier verder

Nederlandse radiozenders krijgen volgend jaar een nieuwe frequentie. Om meer ruimte te maken voor de commercie. Dat is het plan. De praktijk bestaat vooralsnog uit dagvaardingen, schadeclaims en een intensieve lobby. Er is weer een veiling in aantocht. Lees hier verder

De veiling van radiofrequenties in Nederland en de daaropvolgende reorganisatie van de FM-band is niet haalbaar voor 1 september 2001. Dat betogen vertegenwoordigers van commerciële radiostations en de exploitanten van zendmasten. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat, dat de Nederlandse radiofrequenties moet verdelen, bestrijdt dit. Lees hier verder

Nokia heeft een mobiel communicatie apparaat ontwikkeld met een kleurenscherm. De Nokia 9210 Communicator heeft de functionaliteit van een organizer. Je kunt ermee bellen, op het Web surfen en e-mailen.

SBS6 weigert een advertentie van de stichting Videopromotie waar in het spotje een meisje zegt bent u ook al die domme quizjes en reclames zat? .SBS zegt dat de spot een belediging is voor de goede programma’s van SBS

Mannen bellen aan en willen namens UPC alles afstellen. Daar vragen ze minstens 25 gulden voor. Ze werken niet bij ons, waarschuwt UPC, en sommigen stelen misschien. Stel je voor de kabelaar zou zomaar aanbellen om te helpen. Dat willen we allemaal wel. Lees hier verder

De gemeente ziet in de uitspraak van de Opta geen reden het contract met kabelmaatschappij UPC in de prullenbak te gooien. Ze neemt aan dat de plannen voor de zenderindeling gewoon worden uitgevoerd. Dat betekent een goedkoop basispakket van vijftien zenders, plus een aantal stations achter een decoder. ”In het contract staat ook dat wijzigingen kunnen optreden naar aanleiding van uitspraken van de Opta,” zegt een woordvoerster van wethouder Bruines van Mediazaken. Lees hier verder

De Nederlandse VARA-televisieserie ‘All Stars’ heeft in New York een internationale Emmy Award gewonnen. De prijs werd toegekend in de categorie drama. ‘All Stars’ gaat over een groepje vrienden binnen een voetbalclub. Er was nog een andere Nederlandse serie genomineerd; de jeugdserie ‘De Daltons’ van de VPRO. Maar de Emmy Award in die categorie ging naar een Canadese serie.

Kabelbedrijf UPC mag in Amsterdam de televisiezenders The Box, kabelkrant NieuwsNet 9 en NieuwsTV niet uit het programma-aanbod halen. Dat heeft de OPTA, de toezichthouder op de Nederlandse post- en telecommunicatiemarkt, bepaald in een geschil tussen UPC en de aanbieders van de programma’s. Het kabelbedrijf moet de uitzendingen blijven doorgeven via de kabel totdat de Algemene Programmaraad een nieuw advies heeft uitgebracht over de omvang van het standaardpakket. Eerder dit jaar besloot UPC te stoppen met de doorgifte van The Box, NieuwsNet 9 en NieuwsTV, omdat ze niet in het basispakket zouden passen.

De succesvolle televisie-serie voor nieuwe Nederlanders, ‘Hallo Holland’, krijgt komend seizoen een vervolg. Staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur trekt 1,6 miljoen gulden uit voor een tweede reeks van twaalf afleveringen. De programma’s worden gemaakt door Teleac/NOT en zijn bedoeld om allochtonen te laten kennismaken met de Nederlandse taal en de Nederlandse maatschappij. De tv-serie maakt deel uit van een project van de Universiteit van Amsterdam en het instituut Forum voor multiculturele ontwikkeling. Daar hoort verder een tijdschrift bij, een docentenhandleiding en een website www.halloholland.nl

Alles over Big Brother en de BUS. Je leest het elke dag bij RadioWereld.

Planet Music bericht dat de Molukse muzieksite Maluku Music een banneractie is begonnen. Met deze banneractie wil Maluku Music aandacht vragen voor de gevaarlijke situatie op de eilandengroep, die al een geruime tijd door oorlog en geweld worden geteisterd. Op de muzieksite zijn banners te vinden, die andere mensen kunnen downloaden, om ze vervolgens op hun eigen site te plaatsen. De bedoeling is natuurlijk, dat zoveel mensen een banner zullen gaan plaatsen.

Ze mogen dan nog niet echt met de handen in het haar zitten, veel scheelt het niet; als je afgaat op het radiospotje dat de provincie Utrecht de afgelopen week via de regionale Radio M en via Sky Radio de ether inzond. ,,Ze kenne geen mense krijge’’, klonk het in onvervalst Utrechts. Lees verder

De populaire Britse televisiepostbode Postman Pat heeft ontslag gekregen. De posterijen van Groot-Brittannië vinden dat de vrolijke postbezorger niet langer bij het imago van het bedrijf past. Dat meldt de BBC zondag. In Nederland verscheen Postman Pat jarenlang op de buis als Pieter Post.

Staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur en Media trekt 1,6 miljoen gulden uit voor het tv-programma Hallo Holland van Teleac/NOT waar ongeveer 100.000 mensen naar kijken en bedoeld is voor allochtonen die meer dan twee jaar in Nederland wonen. De twaalfdelige serie moet een vervolg zijn op de serie Hallo Holland die op dit moment tot 12 december elke zaterdag uitgezonden wordt op Nederland 1. en te zien is op www.halloholland.nl

Het Nationaal Songfestival wordt in 2001 opnieuw gehouden in Ahoy´ in Rotterdam. Het festival vindt plaats op zaterdag 3 maart. De kaartverkoop voor het Nationaal Songfestival start op 25 november a.s.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Morgen hebben we een vrije dag, of en hoelaat er media nieuws verschijnt blijft een vraag.

Gerelateerde berichten