Kort nieuws op maandag 13 november 2000

10.05 uur

Big Brother-kijkcijfers…In de 1e week van november 2000 waren de reguliere uitzendingen van “Big Brother”, van maandag t/m vrijdag, goed voor een gemiddelde kijkdichtheid van 6,1% (800.000 kijkers) en een gemiddeld marktaandeel van 20,3% onder kijkers van 13 jaar en ouder.
De livé-uitzending op donderdagavond is sinds de start in september 2000 goed voor een gemiddelde kijkdichtheid van 7% (915.000 kijkers) en een gemiddeld marktaandeel van 24%.

MTNSMS is dé site om je SMS-berichten te versturen. Eénmaal ingelogd kan je naar praktisch iedereen snel een bericht sturen. Je kan de status van je bericht altijd nakijken in je Outbox zodat je met zekerheid weet of je bericht al dan niet is aangekomen. Zelfs een antwoord op jouw SMS-bericht komt er in je Inbox toe.

Nederland heeft nu de eerste Nederlandse WAP zoekmachine

Afgelopen zaterdag signeerde Erik de Zwart de 538 Webstation CD-ROM in de Bijenkorf in Amsterdam. Tegelijk werd het intussen zeer populaire programma extra onder de aandacht gebracht. Vanaf 12 uur verzorgde Tim Klijn op de vierde verdieping van het warenhuis een presentatie van het CD-ROM-pakket. Met 538 Webstation kan iedereen een eigen radioprogramma maken en dat via de Internetsite 538webstation uitzenden. Vanaf 14.00 was Erik de Zwart aanwezig om te signeren en uiteraard was hier ook het Radio 538-Promotieteam present.

Het Duitse mediaconcern Bertelsmann heeft de Britse muziekuitgever EMI benaderd voor een ‘mogelijke combinatie van activiteiten’. Dit heeft het Britse bedrijf vrijdag in een verklaring laten weten.

Onlangs zijn de tarieven van Sky Radio en Classic FM gepubliceerd. Sky Radio 100.7 FM heeft vorige week haar tarieven bekend gemaakt voor de eerste 3 maanden van 2001. De tarieven van het grootste radiostation van Nederland kunt u bekijken op radionieuws.nl. Ook Classic FM publiceerde deze week haar tarieven voor het derde kwartaal.

Door een fout bij de Zwitserse bank Credit Suisse konden internetters een week lang de financiële gegevens van acteur Roger Moore, zanger Udo Jürgens en duizend andere prominente klanten van de bank inzien. Behalve rekeningnummers en overboekingen waren ook de adressen van de gefortuneerde klanten te bekijken.

De Ridderkerkse zenders zijn weer te beluisteren en te bekijken. UPC was vergeten een kabeltje in het lokale inkoppelpunt. Men was dit kabeltje vergeten terug te plaatsen na het aanbrengen van een retour geschikte versterker t.b.v. kabel internet. Een nieuwe FM modulator moet het probleem van Ridderkerk FM opgelost hebben, zodat men nu weer via de 107.9 in stereo te ontvangen is. Ook de klacht van een te laag audiosignaal hoort hierdoor tot het verleden.

Afgelopen vrijdag werd in 1951 werd het eerste lange afstand telefoongesprek gevoerd zonder hulp van een telefoon operator.

Het Commissariaat voor de Media wil de NOS een boete opleggen wegens het veelvuldig tonen van reclame tijdens het uitzenden van voetbalwedstrijden. Er zou sprake zijn van een wildgroei van reclame langs de speelvelden.

Volgens telecom-trendwatcher Michiel van Dijk, werkzaam bij het Algemeen Arnhems Adviesburo “Makelaar in Ideeën”, heeft KPN een heimelijke tariefsverhoging van 20 procent doorgevoerd. Het gaat hierbij om de gesprekskosten van een vast KPN-toestel naar een mobieltje. Hiervoor wordt nu niet meer 49 cent per minuut gerekend, maar 59 cent.

Ex-Beatle Paul McCartney werkt aan een dichtbundel. Het boek Blackbird Singing zal liedteksten en gedichten bevatten die hij sinds 1960 heeft geschreven, meldt het Britse showbizzpersbureau Wenn.

De grote Amerikaanse televisiestations hebben donderdag beloofd grondig te gaan onderzoeken wat er mis ging bij hun voorspellingen van de verkiezingsuitslag in Florida. Voorlopig zijn de betrokkenen vooral elkaar de schuld aan het geven. De zenders ondergaan groeiende kritiek nadat ze dinsdag eerst Gore, en toen Bush uitriepen als winnaar van de 25 kiesmannen die in Florida zijn te vergeven. Beide keren moesten ze enkele uren later op hun woorden terugkomen. Gore had op basis van de berichtgeving zijn nederlaag al toegegeven in een telefoontje aan Bush.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Wil je een keer KRO-televisie-programma’s bijwonen kijk dan eens hier

Wil je een keer KRO-radio-programma’s bijwonen kijk dan eens hier

De publiek omroep is sterk vertegenwoordigd in de besturen van culturele instellingen. Actieve politici zijn nauwelijks vertegenwoordigd. Dat blijkt uit een onderzoek van deze krant naar de samenstelling van de besturen van de veertig belangrijkste culturele instellingen van Nederland.

Vijfenzeventig jaar geleden was de Vara jongste telg in een grote rode familie. Nu is de arbeidersklasse ontzuild, en televisie vooral een kwestie van tijdverdrijf. Welk volk valt er nog te verheffen? Lees hier verder

Het vooruitstrevende popblad Opscene houdt op te bestaan. De uitgeverij van het tijdschrift kan ondanks de toename van het aantal abonnementen de voortdurend stijgende drukkosten niet meer betalen. Met het verdwijnen van het kritische popblad is ook de laatste punk-spreekbuis uit de schappen van de kiosken verdwenen. De poptijdschriften die overblijven zijn volgens Paul de Ridder, uitgever van Opscene, ‘inhoudsloze blaadjes vol kakelende kippen’.

‘Kabinet mag publieke omroep niet bevoordelen’ De voorkeursbehandeling van de publieke omroep bij de aanstaande herverdeling van radiofrequenties in Nederland is aan de kaak gesteld in het Europees Parlement. Het kabinet is van plan dit voorjaar acht FM-frequentiepaketten te veilen. De publieke omroepen hoeven niet aan de veiling deel te nemen: zij krijgen hun nieuwe frequenties met voorrang en voor niets. Elly Plooij (VVD) vindt dat verkapte staatsteun en wil van de Europese Commissie weten of dat onder de Europese concurrentieregels is toegestaan. Lees hier verder

Sanctiebeschikking Omroep Brabant, periodieke controle
Het Commissariaat besluit de Stichting Regionale Omroep Brabant een bestuurlijke boete op te leggen van ? 2.000,- wegens overtreding van artikel 138d van de Mediawet.

Sanctievoornemen TV10, De sterkste man van Europa
Het Commissariaat besluit TV10 B.V. uit te nodigen voor een hoorzitting in verband met het voornemen tot het opleggen van een bestuurlijke boete van ? 40.000,- wegens overtreding van artikel 52j, eerste lid, van het Mediabesluit.

De sactiebeschikking betreft een overtreding inzake het bewaren van de opnamen van programma’s. Die moeten twee weken bewaard worden. Dat hadden ze dus bij omroep Brabant niet gedaan. Het sanctievoornemen gaat over het feit dat er in die uitzending namen, beeldmerken, logo’s, handelsmerken, producten, diensten of activiteiten van personen, bedrijven of instellingen zijn vermeld of getoond om het publiek aan te zetten tot koop e.d. Deze overtreding kost wat meer en in de knip van TV10 worden gevoeld als het tot een sanctiebeschikking komt.

Nederland verwacht in maart 2001 de 16 miljoenste inwoner, dat betekent dat er nog meer mensen naar de radio luisteren dan we dachten.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.