Kort nieuws op maandag 27 november 2000

09.00 uur

Het besluit van Sony om de spotjes terug te trekken volgt op de weigering van een niet bij name genoemd Amerikaans kabelnetwerk om de spotjes uit te zenden. Het netwerk zou volgens The Wall Street Journal met name zijn gevallen over een commercial waarin de kerstman wordt bedwelmd met chloroform en vervolgens in de laadbak van een truck wordt gedumpt. Dat ging te ver. Het spotje maakt onderdeel uit van een serie van zes waarin de spot wordt gedreven met de kerstman. In een filmpje wordt er Amerikaans voetbal gespeeld met een hulpeloze Santa, in een ander figureert de bebaarde kindervriend als doelwit voor een spelletje golf. De spotjes zijn volgens de makers bedoeld als toespeling op de film Fargo van de broertjes Coen. De zes filmpjes moesten in de drukke decembermaand worden uitgezonden om SonyStyle onder de aandacht te brengen.

De VARA biedt een 3-CD-hoorspeldoos te koop aan met gerestaureerd audio-materiaal van 6 originele afleveringen van Ja zuster, Nee zuster uit 1966-1968 met aanvullende nieuwe teksten door Hetty Blok. Voor meer info kijk je hier.

Radioluisteraars worden momenteel regelmatig geconfronteerd met vragen over alcoholgebruik. De antwoorden zijn te vinden op de site van de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (Stiva). Als je alle antwoorden goed hebt mag je proosten.

Topdj Jeroen van Inkel kwam in ‘ 83 en ‘ 84 regelmatig in het Hofstad-studiocomplex aan de Van Bylandstraat om programma’s voor het weekeinde op te nemen. Met een koffer vol geluiden en zijn maatje Rick de Vries maakte hij er een feest van. In de zomer van ‘ 84 was ‘pinkeltje’ wel erg uitgelaten. De reden lag voor de hand: Van Inkel kon aan de slag bij Veronica. Laat hij nou toevallig een paar van jingles bij zich hebben….dus je kan nu nog even genieten van Van Inkel in topvorm

De wereld in twintig minuten. 275.000 mensen laten zich elke dag in 20 minuten bijpraten over het laatste nieuws door Business Nieuws Radio. Onlangs verwisselde de nieuwszender, die sinds kort winstgevend is, van eigenaar. Lees hier verder

Scour, net als Napster een peer-to-peer ruildienst maar dan voor meer soorten bestanden (bij Napster kan je alleen muziekbestanden ruilen), gooit er het bijltje bij neer. Het netwerk wordt gesloten, in de hoop dat zo ergere processen vermeden worden, en om de financiele situatie terug onder controle te krijgen.

Muzer is een Nederlandse muzikantensite met veel Vraag en aanbod, adressen en internet-links.

Alex Klaasen en Martine Sandifort hebben de juryprijs gewonnen op het 35ste Cameretten cabaretfestival in Rotterdam.Volgens de jury heeft het duo talenten op talrijke gebieden.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

De Europese raad van cultuurministers is overeengekomen om 400 miljoen euro uit te trekken voor het Media Plus programma. Dit programma is bedoeld om de film- en televisiesector in Europa te stimuleren en de professionals in deze sector te trainen. De inzet van staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur was om garanties te krijgen over de transparantie van de besluitvorming, een onafhankelijke evaluatie en monitoring van het programma, betere toegang tot de programmaonderdelen voor alle lidstaten, verbetering van de voorlichting door de Mediadesks en ruimte voor kleinere producties, waaronder documentaires. Hieraan is in het bereikte akkoord voldaan.

Tipje van de dag, kijk eens hier en leef je uit en kijk en luister mee naar de nieuw hit. www.sarah.nl

240 journalisten van BBC World Service zijn voor 48 uur in staking gegaan. Ze protesteren tegen hun loonvoorwaarden en werkomstandigheden. De journalisten hadden bij de BBC-directie gepleit voor een herwaardering van hun salaris en ook gevraagd om ’s nachts minder te werken, maar volgens de vakbonden heeft de directie ,,zelfs niet de moeite genomen om op de verzuchtingen van het personeel te reageren”. Vandaar werd beslist om in laatste instantie een actie op te zetten, aldus een vakbondsafgevaardigde.

RadioWereld is op zoek naar een Veronica en een 538 watcher, helaas zijn wij niet in staat om dagelijks te luisteren naar elk radiostation. Wie houd ons op de hoogte van alles wat interessant is voor berichtgeving op RadioWereld.

Dat fanatieke surfers overal op internet spelletjes kunnen spelen als Tetris, Pacman of Vier op een rij, is allang bekend. Maar dat je nu ook online een adventure game kan spelen waar je normaal gesproken een cd-rom voor nodig hebt, is compleet nieuw! Veronica Digitaal presenteert in samenwerking met MAD Multimedia met gepaste trots SoulMate, de eerste Nederlandse online breedbandgame. Afgelopen vrijdag opende Veronica.nl voor haar bezoekers de site Soulmate.nl, waar de game gespeeld kan worden.

Het CDA wil dat staatssecretaris Ploeg (Cultuur) ingrijpt, nu een abonnement op de kabel fors duurder dreigt te worden. Tweede-Kamerlid Atsma wil mondelinge vragen stellen na berichten dat de gemiddelde prijs van een abonnement stijgt van 22 gulden naar 30 gulden per maand. Lees hier verder

Voor een uitzinnig publiek van 5000 fans vierde de Limburgse dialectgroep Rowwen Heze in de nacht van zaterdag op zondag zijn 15-jarige bestaan. Lees hier verder

De soapserie Goudkust verdwijnt van het scherm. Televisieproducent Endemol heeft dat zaterdag bevestigd. Goudkust werd uitgezonden op FOX8, dat is overgenomen door SBS Broadcasting. SBS6 stopte vorig jaar wegens tegenvallende kijkcijfers zelf met de soap, waarna FOX de serie overnam. Volgens een woordvoerder van Endemol stoppen de opnamen op korte termijn. “Dan denk ik aan enkele weken.” Lees hier verder

Het duo Alex Klaasen en Martine Sandifort hebben zaterdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam de juryprijs van 5000 gulden gewonnen van het 35e Cameretten cabaretfestival.

Nieuwe technologie is populair. Nieuwe media zijn dat niet. Consumenten willen snel en goedkoop kunnen communiceren. Moderne informatieverpreiding raakt hen nauwelijks. Telecombedrijven verwachten te veel. De televisie wordt opnieuw uitgevonden’, juichte de Volkskrant. In de Verenigde Staten was zojuist de ‘slimme videorecorder’ TiVo gelanceerd. Het apparaat zet al je favoriete programma’s automatisch op zijn harde schijf zodra je hebt aangegeven van welke genres je houdt. Lees hier verder

Acteur en schrijver Chiem van Houweninge heeft een onderscheiding gekregen. Het verstand achter de succesvolle series Zeg ‘ns AAA en Oppassen is benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Stam van Vlaardingen heeft Van Houweninge de versierselen opgespeld.

Het Nationaal Songfestival wordt in 2001 opnieuw gehouden in Ahoy´ in Rotterdam. Het festival vindt plaats op zaterdag 3 maart. De kaartverkoop voor het Nationaal Songfestival is inmiddels gestart.

Vandaag voert UPC in Landsmeer nieuwe televisiefrequenties in. Dit betekent dat vanaf nu de televisiezenders op andere frequenties worden doorgegeven. UPC verzoekt al haar abonnees televisietoestellen en eventueel videorecorders opnieuw in te stellen.

De laatste week van november zendt Radio 10 FM een deel van de programma’s live uit vanuit het mekka van de commerciële radio: The Empire State Building in New York! Vandaag nemen Tom Mulder en Dave Donkervoort hun intrek bij het Amerikaanse radio station Music Of Your Live op de 73e etage. Zij zijn daar de hele week te gast en zullen iedere werkdag van 13.00 tot 16.00 uur (Nederlandse tijd!) een fantastisch live programma verzorgen.

Sony’s nieuwste spelcomputer Playstation 2 was vrijdag in een mum van tijd uitverkocht. Alle 5000 exemplaren die voor de Nederlandse markt beschikbaar waren, vlogen over de toonbank. Volgens een woordvoerder van Sony duurt het nog wel een paar weken voordat de winkels weer worden bevoorraad.

Microsoft Network Netwerk en de KRO werken samen aan Zigzagonline.nl, een internetuitbreiding van het kinderprogramma ZigZag. De kennisquiz laat basisschoolkinderen via het internet informatie opzoeken. De TV-uitzending wordt ook live via MSN.nl uitgezonden.

Hofstad Radio is een begrip in de Haagse Regio. Trendzettende radio, programmamakers en akties. Het is op 30 november inmiddels al weer 20 jaar geleden dat Hofstad Radio is gestart met uitzendingen. Hofstad is daarmee het enige piratenstation dat deze decennia in het Haagse heeft overleefd. Luister zondagavond 3 december tussen 20.00 uur en 01.00 uur naar Hofstad Radio, met ondermeer de documentaire ’20 jaar Hofstad in 20 minuten’, en nog veel meer. De geschiedenis van Hofstad Radio kun je nalezen op deze site

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.