Kort nieuws op maandag 6 november 2000

9.55 uur
Sinds zaterdagmiddag 4 november is Haagstad Radio (1485 kHz) weer in de lucht met een (nieuwe) tijdelijke antenne. Het is een (ongeveer 48 meter lange) L-antenne, (op dezelfde locatie als de vorige antenne) op plusminus 8 meter hoogte. Het vermogen van de zender is 1kW, het effectief uitgestraald vermogen zal niet meer dan 100 Watt zijn. Helaas is het een tijdelijke situatie in afwachting van een andere locatie waar het plaatsen van een T-antenne weer mogelijk is. Luister dus eens naar Haagstad Radio. Ontvangstrapporten ziet men graag tegemoet komen. (nl.media.radio)

Eindelijk is het zo ver, de vernieuwde site van 3FM staat op het net. Vanaf heden kun je ook meedoen met het eerste e-venture op Internet. Win iedere week 2 vliegtickets naar jouw favoriete wereldstad of een coole MiniDisc speler en kijk op de www.3fm.nl site.

Vanaf vandaag begint actualiteitenrubriek Nova een proef met het versturen van de dagelijkse inhoudsopgave per sms.

Wie zich opgeeft via www.nps.nl/nova kan dagelijks tussen 18.00 en 20.00 uur de inhoudsopgave op zijn mobiele telefoon verwachten. Nova is het eerste tv programma in Nederland dat op deze manier de kijkers gaat informeren.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

De RTL4-nieuwslezers Elsemieke Havenga komt vaak niet uit haar woorden en maakt alsmaar fout na fout. Daar irriteer ik me zo afgrijselijk aan, dat ik even een andere tvzender opzet om het verdere nieuws te horen.Ook vind ik dat haar gezicht op onweer staat.”

Vele mensen luisteren ’s morgens naar de radio. Het is inmiddels een nationaal gebruik geworden. Het luisteren naar de radio begint voor veel mensen bij het aanbreken van een nieuwe dag: ruim 25% van de luisteraars geven aan dat zij gewekt worden door de radio op hun wekker. Dit blijkt uit het meest recente onderzoek van Radio Days 2 uit Engeland.

Het is crunchtime in de ondertitelbranche. De commerciële stations trekken steeds minder geld uit voor goede ondertitels. En de kwaliteitsnormen staan onder druk. Maar zolang de kijker niet wegzapt, zijn de omroepen tevreden. Lees verder in de Volkskrant.

Gerard Hulshof is benoemd tot interim-directeur bij de IKON van 1 januari tot de zomer van 2001. Hij neemt tijdelijk de plaats in van Lejo Schenk. Hulshof (62), onder andere ex-directeur radio en tv bij de KRO en voormalig netmanager van Nederland 1, was na zijn pensionering in 1998 nog actief als adviseur, onder andere voor de NOS.

Tot en met vandaag wordt de jaarlijkse beurs Media Planet gehouden in Brussel. Het grote publiek zal er de laatste nieuwe technologische snufjes kunnen bewonderen op het gebied van informatica, Internet, GSM, hifi, cinema, digitale fotografie, elektronische muziek, spelletjes… Kortom een MUST voor de digitale fan.

De digitale tv rukt op in Nederland. Meer televisiezenders en films op bestelling, maar ook hogere kosten. In grote delen van het land bieden kabelexploitanten digitale televisie aan. De abonnees hebben daar wel een decoder voor nodig. Met dit kastje kan de kijker extra tv-zenders ontvangen, films bestellen en spelletjes doen. Mr Zap biedt een standaardpakket aan voor 12,95 gulden per maand, inclusief multimedia box (met een borgsom van zeshonderd gulden) en een maandelijks magazine. Lees verder in de Volkskrant

Is er een verband tussen het rookgedrag van tieners en mobiele telefoons? Volgens Anne Charlton, emeritus hoogleraar van de universiteit van Manchester en Clive Bates, directeur van de Britse Action on Smoking and Health, mogelijk wel. Lees verder in het parool

Bang hoeven journalisten niet te zijn voor De leugen regeert, een programma over fouten van de pers. Voorzover er van een blunderregime sprake is, houdt presentator Felix Meurders het in stand.’ Lees verder in het NRC

Er dreigt in Nederland een waar gevecht rond de digitale tv uit te breken. Voor de strijdende partijen, de omroepen contra de kabelexploitanten, staan grote belangen op het spel. Hoe een lekkende stekker de digitale vooruitgang lijkt te blokkeren. Pech: wie net zijn rommelige tv-kabels en stekkers achter de plint of onder het stucwerk heeft weggewerkt, mag de boel wellicht weer openbreken. Reden: de digitale tv komt eraan. Vanaf april volgend jaar krijgen de dure kabelmonopolisten concurrentie van goedkope digitale televisie, die wordt uitgezonden via de ether. Lees verder in het parool.

Vandaag start ATV (Oostenrijkse televisiestation) met de reality-tv uitzending van Big Chicken, een kloon van het televisieprogramma Big Brother met tien kippen in de hoofdrol. Elke dag zal de Oostenrijkse kijker de minst populaire bewoner van het kippenhok eruit pikken en wegsturen. Over het lot van de kippen is nog weinig bekend. Mogelijke opdrachten zijn eieren leggen en wedlopen en gemeenschap met een haan.

Mobieltjes maken, dat kunnen we zelf ook. Dat idee hadden drie topmanagers van Philips Consumer Communications (PCC) toen ze een jaar geleden Sendo oprichtten. Deze maand nog komen in een voormalig pakhuis in het Gelderse Zevenaar de eerste zaktelefoontjes gereed. Lees verder in het NRC

De Vlaamse bedrijven verliezen elke dag vijf miljoen frank (ruim 273.000 gulden) omdat hun werknemers tijdens de werkuren naar de website van Big Brother surfen”, zegt het bedrijf Peapod in de Belgische krant Gazet van Antwerpen vrijdag.

Staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) wil wachten met de verdeling van frequenties voor digitale televisie totdat alle technische problemen rondom dit medium zijn opgelost. Dit zegt een woordvoerder van De Vries desgevraagd. Lees verder in het NRC

Voor het eerst zijn er duidelijke aanwijzingen dat er minder mensen ’s avonds tussen 18 en 21 uur naar de televisie kijken omdat ze aan het internetten zijn. Dat meldde de Guardian donderdag. Volgens onderzoeksbureau Nielsen/NetRatings is zeker de helft van de internetgebruikers in de maand september regelmatig op de prime-time uren online geweest. Na negen uur ’s avonds daalt het internetgebruik aanzienlijk tot nog maar twee procent. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, wordt internet niet het meest gebruikt tijdens kantooruren. De piek van de dag ligt in de ochtend, vooral rond het ontbijt.

De Onafhankelijke Post en Telecommuncatie Autoriteit, de Opta kan de stroom klachten over telecomaanbieders niet aan. De meeste klachten hebben betrekking op de KPN. Er werken op dit moment bij de telecomwaakhond meer dan honderd mensen aan de klachtenafhandeling.

Vanaf maandag 6 november presenteert Minoesch Jorissen Partner Gezocht. In dit nieuwe RTL 4-programma volgt Minoesch een man of vrouw op weg naar haar of zijn eerste afspraakje

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten