Kort nieuws op Vrijdag 3 November 2000

10:30 uur

SKY Radio Vlissingen was woensdag uit de lucht. De antenne van 100.7FM is namelijk met de storm van maandag kapot gewaaid. De antenne staat op het Orion hotel in Vlissingen. De Nozema donderdag een nieuwe antenne geïnstalleerd.

Geert Mak heeft de 14e Trouw Publieksprijs voor het Nederlandse boek 2000 gewonnen. Een op de drie stemmers vond zijn De eeuw van mijn vader het mooiste boek van het jaar. Midas Dekkers heeft de prijs donderdagmiddag in theater Bellevue in Amsterdam uitgereikt. Van De eeuw van mijn vader zijn al meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Nooit eerder won een auteur de publieksprijs met zoveel overmacht.

De omstreden muziekinternetsite Napster gaat samenwerken met het internationale Duitse mediaconcern Bertelsmann, eigenaar van platenmaatschappij BMG. Napster zal met geleend geld van het concern (zo’n 100 miljoen dollar) een systeem ontwikkelen waarbij bezoekers zich kunnen aanmelden als lid. Vervolgens kunnen zij voor een maandelijkse bijdrage van vijf dollar (ruim 13 gulden) onbeperkt muziek downloaden. Dat geld komt ten goede aan de rechthebbenden. Lees verder in het Algemeen Dagblad.

The Beatles krijgen eindelijk hun eigen officiële website. Op 13 november wordt www.beatles.com gelanceerd, samen met de presentatie van de nieuwe compilatie-cd ‘1’ waarop al hun nummer-één-hits staan.

De Vara begint op 11 november weer met de populaire televisieserie Oppassen. Hoofdpersoon Coen Flink, alias ‘opa Buys’, overleed eerder dit jaar. Zijn opvolger in de serie wordt nu een emeritus-hoogleraar economie uit Groningen, gespeeld door Edmond Classen. Zijn naam is Rogier van Cleeff.

Aankomend weekend zendt de NOS een ruime samenvatting uit van de Grand European Masters. Dit dartstoernooi vindt plaats in Hardenberg op de Veluwe. De 16 beste darters van Europa zullen aan dit evenement deelnemen. De deelname van Nederland zal bestaan uit Raymond van Barneveld en Co Stompé.

Vanavond is er bij de Tros op Ned 2 een special over hetleven van mark knopfler van de Dire Straits om 21.35

De Vlaamse Mediamaatschappij (VMM) heeft van het Vlaams Comissariaat voor de Media een erkenning gekregen om naast VTM en Kanaal 2 een derde zender op te starten, Jim-tv.
Het station moet door alle kabelmaatschappijen het signaal verplicht worden doorgeven en is voor de doelgroep van 15 tot 25. JimTV begint volgend jaar met uitzenden.

Er is in Duitsland een FM-radio ontwikkeld die ook als minicomputer fungeert. Het toestel bevat een modem en een geluidskaart en er kunnen ongeveer 8000 internetradiostations ontvangen worden. Volgens ontwerper Volker Hundertmark is het ‘de radio van de toekomst. Inmiddels luisteren 1.6 miljoen Duitsers elke dag naar internetradio.

RTL4 Programmadirecteur Bert van der Veer van RTL 4 wil via een kort geding duidelijkheid van zijn werkgever de Holland Media Groep over zijn positie. Van der Veer is door HMG opzij geschoven, zit nu thuis maar is niet ontslagen. Er is een fors verschil van inzicht onstaan tussen HMG-directeur Van der Graaf en Van der Veer over het beleid. Concreet wil geen van beiden daar verder over uitwijden. Van der Veer:”In een juridische procedure neemt je spraakzaamheid snel af.”

De telecombedrijven Telfort en Versatel hebben mogelijk onderling afspraken gemaakt tijdens de veiling van UMTS-frequenties.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse hitlijsten staat er een Friestalig nummer op de eerste plaats. Het is ‘Wr bisto’ (‘Waar ben je’) van het zangduo Twarres uit het Friese dorp Wergea. Lees verder in het NRC

De uitgifte van uitzendfrequenties voor nieuwe digitale televisiezenders is binnen de regering een politieke splijtzwam geworden. Staatssecretaris F. van der Ploeg (Media) is hierover in conflict geraakt met staatssecretaris M. de Vries (Verkeer). Tot verbazing van De Vries heeft Van der Ploeg aangekondigd dat een veiling van deze frequenties van de baan is. In plaats daarvan komt er een openbare prijsvraag. Lees verder in het NRC

De Warner Music Group heeft een akkoord gesloten met Microsoft om het Windows Media formaat de komende drie jaar te gebruiken als geprefereerd formaat voor commerciële downloads. Opnieuw een duwtje in de rug van het audioformaat van de softwaregigant, een formaat dat ook in de smaak valt bij andere platenlabels (Sony Music, BMG en EMI) omwille van de ingebouwde kopieerbeveiliging.

Zondag 5 november a.s. vanaf 15.00 ’s middags is het AVRO concert van Ten Sharp en Kayak live te volgen via www.avro.nl/popworks. Het concert wordt rechtstreeks uitgezonden vanuit de Melkweg in Amsterdam. Bezoekers van de site kunnen niet alleen live meegenieten van beeld en geluid, maar kunnen ook chatten en meedoen aan een prijsvraag. Na 17.00 uur zullen bandleden van Kayak in de chat acte de présence geven.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

VPRO’s webcast-specialist 3voor12 doet op vrijdag 3 en zaterdag 4 november LIVE verslag van Crossing Border 2000 met concerten, sessies, sfeerverslagen en bandinterviews in tekst, beeld, audio en video. Dus ook als je er niet bij bent, kun je genieten van Coldplay, Jackdrag, John Wayne Shot Me, The Posies en vele anderen, live op 3voor12. Log vrijdag vanaf 20:00u in, of kijk nu alvast op de site voor Crossing-voorpret. Lees verder bij de VPRO

Zondag 5 november komt BNN Live rechtstreeks vanuit Grand Café De Harmonie in Zwolle. Tussen 2 en 5 hoor je op 3FM optredens van skik en Shawn Lee. Kom gezellig langs aanstaande zondag in de Harmonie. De toegang is natuurlijk gratis!

Klanten van Libertel kunnen sinds kort hun GSM-telefoon gebruiken aan boord van het cruiseschip Aurora. Als het schip binnen de normale dekkingsgebieden is, wordt gebruik gemaakt van het normale GSM-netwerk. Is het schip echter midden op de oceaan, buiten de dekkingsgebieden, dan wordt overgeschakeld naar een verbinding via een satelliet. Hier is geen speciale satelliettelefoon voor nodig, er kan gebruik gemaakt worden van een standaard GSM-toestel. Deze speciale service is het gevolg van een overeenkomst tussen Libertel en de operator Manx Telecom uit het Isle of Man.

Listen.com, een website die surfers helpt om legale MP3-bestanden te lokaliseren en af te halen, heeft een akkoord bereikt in verband met de overname van het noodlijdende Scour, een bedrijf dat vorige maand nog een aanvraag indiende voor bescherming onder de Amerikaanse faillissementswet. Listen.com heeft een bod uitgebracht van 5 miljoen dollar met daar bovenop nog eens 527.918 van haar aandelen.

De KRO gaat terug naar haar religieuze roots. Binnen tweeënhalf jaar wil de katholieke omroep een spirituele restyling ondergaan en zich sterker richten op thema’s als levensbeschouwing, zorg en samenleving en educatie. Programma’s die niet binnen dat kader vallen, verdwijnen. Lees verder in de Volkskrant.

SP Kamerlid Van Bommel heeft ontstemd gereageerd op de weigering van Publex om affiches van de KRO in Abri’s op te hangen. De voorwaarden van het bedrijf sluiten uitingen van religieuze strekking uit.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email