Kort nieuws op woensdag 15 november 2000

07.10 uur
RTL 5 zendt iedere ochtend van 8.30 tot 8.55 een nieuw programma uit: Travelcam TV. Het betreft een overzicht van Live Panorama Kamera’s die de weer/sneeuw omstandigheden laten zien van bekende wintersportplaatsen in Oostenrijk, begeleid door toepasselijke muziek.

Afgelopen dinsdag was het 79 jaar geleden dat de BBC met de eerste dagelijkse radio uitzendingen begon en in 1969 begon de BBC met TV uitzendingen in kleur.

De Duitse uitgever Bertelsmann en RTL Group willen hun onlangs opgerichte nieuwe mediabedrijven, respectievelijk Bertelsmann Broadband Group en RTL New Media, laten fuseren.

Op 2 december verwacht de Eredivisie NV (ENV) een akkoord te bereiken met de 18 clubs over de televisie- en radiorechten. Gisteren kwamen ze in Utrecht bijeen. Daar werd gesproken over de details van een voorstel van het Zwitserse marketingbureau AIM, dat 150 miljoen gulden per seizoen overheeft voor de televisie- en radiorechten. Daarnaast wil de KPN de internetrechten van de clubs vermarkten. Lees verder in het AD

De Holland Media Groep (HMG) heeft dinsdag bij de Raad van State het inperken van sponsormogelijkheden op de zenders RTL4 en RTL5 aangevochten. HMG ging in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, die in september besliste dat beide zenders onder de Nederlandse Mediawet vallen. Lees verder in de DFT

Virgin radio uit Engeland heeft een nieuwe hitparade in haar programmering opgenomen. Deze wordt nu samengesteld door de luisteraars. Wekelijks kunnen zij een keuze maken uit de playlist van het station, dat daarmee het uiteindelijke resultaat in handen heeft, waarna de lijst wordt samengesteld. De uitzending van deze lijst is elke zaterdagmiddag om 17.30

MP3.com is met platenmaatschappij Universal, onderdeel van Seagram, een schikking overeengekomen. De aanbieder van muziek via internet betaalt een schadevergoeding van 53,4 miljoen dollar (ƒ137 miljoen) voor inbreuk op de auteursrechten van Universal.

De regionale omroep Radio Gelderland verzorgt vanavond een extra live-uitzending in betrekking met de verkiezingen in de Over-Betuwe. De inwoners van Elst, Heteren en Valburg enerzijds en Bemmel, Huissen en Gendt anderzijds gaan daar naar de stembus omdat hun zes gemeenten worden samengevoegd tot twee. TV Gelderland brengt de uitslagen van de verkiezingen rond 21.30 uur op Teletekst en ververst het TV Gelderland Nieuws om 23.00 uur.

In Rusland zijn de Teletubbies nu ook doorgedrongen met een andere naam dan we gewent zijn, namelijk onder de naam Telepuziki. De Russische zender RTR gaat alle 365 afleveringen vertonen. Teletubbies word nu uitgezonden door 85 televisiemaatschappijen in 35 talen en in 120 landen.

Fans van internationale filmsterren kunnen in maart 2001 hun hart ophalen aan een veiling waarin spullen van de beroemdheden worden verhandeld. De opbrengst van de veiling gaat naar projecten voor aids-preventie bij kinderen.

Vanaf vandaag is Club Lek ook via internet te bekijken. Vanaf heden zal er namelijk gestart worden met het live webcasten in realvideo van de uitzendingen van Club Lek. Je kunt nu dus behalve in geluid ook in beeld genieten van Bauer, Grand Piano en Of No Avail.

TV 1 in België gaat over enkele weken zijn winterseizoen in met vier nieuwe programma’s. Maar iedereen kijkt nu al uit naar de vijfde nieuwkomer, het nieuwe Woestijnvis-programma van Bart De Pauw en Tom Lenaerts, de vroegere ,,Schalkse ruiters”. Dat programma begint pas op zondag 21 januari en behalve de titel, ,,Mannen op de rand van een zenuwcrisis”, is alleen bekend dat het rechtstreeks gaat. Lees verder in Standaard

De Rotterdamse Dansgroep blijft toch nog zeker een jaar bestaan, ondanks eerdere negatieve besluitvorming. Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) stelde maandagavond aan het slot van de behandeling van de Cultuurnota 2001-2004 eenmalig 1,8 miljoen gulden ter beschikking, om de nieuwe artistiek leider Ton Simons een kans te geven.

Radio Goes moet binnen een jaar orde op zaken stellen anders verliest het zijn zendvergunning. Burgemeester D.J. van der Zaag stelt dat het bestuur van de zender uit slechts één persoon bestaat en dat de financiële huishouding een rommeltje is. Radio Goes geeft toe dat er `in het verleden veel fouten zijn gemaakt`, maar zegt ondertussen hard te werken aan een doorstart van de zender.
Volgens de burgemeester, die in 1995 en 1996 zelf in het radiobestuur zat, is de omroep nadien `als een plumpudding in elkaar gestort`. Hij zegt dat er zeker plaats is voor een lokale omroep, maar `dan moeten er betere garanties komen`. ,,Radio Goes is een kasplantje gebleken. Als je het kunstmest geeft, bloeit het even op, maar daarna gebeurt er niets. Lees verder in PZC

Voetbal International (VI) krijgte een voetbalprogramma op televisie, vermoedelijk RTL. Als presentator wordt Kees Jansma genoemd. VI wil vanaf volgend jaar elke donderdagavond uitzenden en is daarover in vergevorderde onderhandelingen met John de Mol,

Dit jaar vindt voor de 6e keer in Den Haag de Internationale Klimaatconferentie plaats. Op de site van NOS Nieuws kun je terecht voor een dossier met een nieuwsoverzicht. Ook vind je hier informatie over het uitstoten van broeikasstoffen, wat gevolgen heeft voor het klimaat. Ook op de site van de NCRV wordt er aandacht besteed aan de klimaatconferentie. Op deze site vind je een verslag van de opening en kun je hier het interview lezen met de actievoerder Samson.

In politiek instabiele ontwikkelingslanden is de radio nog steeds het belangrijkste middel om politieke veranderingen in gang te zetten. TV is daar luxe en veelal in handen van de overheid en internet staat nog niet eens in de kinderschoenen, voor zover die al aanwezig zijn. Lees verder in het NRC

Telecombedrijven doen er goed aan om zo snel mogelijk UMTS-diensten te ontwikkelen, willen ze nog iets verdienen aan de investeringen die ze hebben moeten doen om UMTS-vergunningen binnen te halen. Dat zei minister Jorritsma (Economische Zaken) dinsdag op het Nationaal Internet Congres in Amsterdam.

Tropische eilandbewoners die samen de honger en ontberingen van het reality-programma Robinson doorstaan, worden geen vrienden voor het leven. De programmaleiding heeft keihard conflict ingebouwd met een schervengericht waar geen kijker aan te pas komt.’ Lees verder in het NRC

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten