Ondanks de ambitie van de NOS om september volgend jaar te starten met een nieuwzender, ziet de ROOS (Regionaal Omroep Overleg en Samenwerking) nog maar weinig heil in een verdere samenwerking. “De kans op een structurele vorm van samenwerking met de NOS, waarbij een nieuwszender gezamenlijk wordt opgezet is van de baan,” zegt ROOS-directeur Robert Zaal.
Het onderzoeksbureau McKinsey heeft een rapport in de maak over de mogelijkheden en haalbaarheid van een dergelijke zender. Naar aanleiding van dit rapport neemt de Raad van Toezicht van de NOS in februari een beslissing over een mogelijke start. Afgelopen dinsdag meldde NOS-Raad van Bestuur voorzitter Gerrit Jan Wolffensperger dat ze “nog in gesprek is” met de regionale publieke omroepen en dat deze nog een “rol” speelt in de opzet. De reden dat ROOS geen mogelijkheden meer ziet tot samenwerking, is volgens Zaal grotendeels te wijten aan het uitblijven van een concrete structuur voor de nieuwszender. Hij voegt daaraan toe dat zijn organisatie “geen zin heeft” om langer in eindeloze discussies en “interne twisten” te geraken, waarin geen concrete stappen worden ondernomen.
NOS-woordvoerder Matthijsse zegt dat dit komt door het opstellen van het McKinsey rapport, en dat van het overleg in opzet nog niets overboord is gegooid, omdat samenwerking “gunstige” elementen voor beide partijen met zich mee kan brengen. Zaal is resoluut in zijn standpunt en zegt dat de relatie met de NOS zich in een “zeer gevoelig” stadium verkeert. Zaal steekt daarbij ook deels de hand in eigen boezem.
Een aantal regionale omroepen (AT5, Omrop Fryslan, L1 en Omroep Brabant) vinden dat er weinig voordeel valt te halen uit een samenwerking, omdat ze vrezen voor hun autonomie en een te dominante programmatische rol van een landelijk nieuwsvenster op de zenders. Dit gaat volgens hen ten koste van het regionale karakter. Als MC Kinsey klaar is met het rapport zal de NOS verder kijken naar de mogelijkheden. ROOS ziet nog mogelijke vormen van samenwerking op individueel regionaal niveau, waarbij zonder een structurele basis bijvoorbeeld items worden gebruikt voor het nieuwskanaal.(Broadcastpress)