Belangen directeur Lameris verstrengeld
Een leegloop dreigt onder de vrijwillige medewerkers van Oog radio. Uit onvrede met het beleid van directeur Geert Lameris zijn gisterochtend twee diskjockeys boos opgestapt. ,,Er gaan veel meer mensen weg’’, zegt een van hen, Henri Haan. ,,De zender heeft een groot probleem, want er zijn nu al te weinig mensen om OOG om te vormen tot een nieuwszender.’’Die ’omvorming ’ heeft te maken met de doelstelling van de gemeente om de zender na 2001 de eigen broek te laten ophouden.
Volgend jaar wordt nog een eenmalige subsidie verstrekt van 75.000 gulden, daarna moet OOG Radio worden gefinancieerd uit reclame-inkomsten.,,We moeten ons meer als stadse nieuwszender profileren’’, zegt Lameris, die tevens programmaleider is. ,,Er is geen plek meer voor een lokale jongerenzender. Het is simpel: als OOG Radio niet met een reddingsplan komt, houdt het gewoon op.
’’Binnen enkele weken moet het plan worden gepresenteerd aan de gemeente. Er wordt onder meer een hernieuwd acquisitiebeleid geëist voor zowel de radio- als de televisietak. ,,We zijn al maanden aan het overleggen met de medewerkers over hoe we ze in de toekomst kunnen inzetten. Voor bijna iedereen is een oplossing gevonden. Mijn indruk is dat de meeste medewerkers juist blij zijn met de nieuwe richtlijnen.
’’Voor Haan en Gaddum ligt dat anders. Haan: ,,Wij zijn, net als vele andere medewerkers, van mening dat het huidige beleid funest is voor de toekomst van OOG Radio. De sfeer en de motivatie zijn volledig weg. Enkele redactieleden is elders een baan in het vooruitzicht gesteld. Als ook zij vertrekken, blijven er veel te weinig mensen over om goeie info-radio te maken.’’Haan verwijt Lameris dat hij de tv-tak voortrekt en te weinig affiniteit zou hebben met de radio. ,,Er is sprake van belangenverstrengeling.
Op dit moment is de heer Lameris behalve directeur en financieel directeur van de Stichting OOG, ook programmaleider radio. De journalistieke onafhankelijkheid van OOG Radio wordt niet gewaarborgd, aangezien hij voor zowel de financiën als voor de inhoud van de uitzendingen verantwoordelijk is.’’Lameris vindt dat onzin. ,,Alle inhoudelijke taken zijn gedelegeerd.’’ Hij wijst erop dat de gemeente – mede door zijn inzet – OOG een enorme subsidieverhoging in het vooruitzicht heeft gesteld.
Schuldsanering
De gemeente heeft de schuld van de totale OOG-organisatie (tv èn radio) in november gesaneerd. Het ging om een bedrag van bijna een kwart miljoen gulden. Over 2000 verwachtte OOG Radio een exploitatietekort van tachtigduizend gulden. Het voortbestaan van OOG TV is tot 2004 gegarandeerd, doordat de gemeente een extra bijdrage van ruim 1,7 miljoen gulden in het vooruitzicht heeft gesteld. De radio-tak kan rekenen op een doorstart, als een deugdelijk reddingsplan wordt gepresenteerd. (Groninger Dagblad)