Muzieksites voor zoekende zielen

Napster mag de vrije uitwisseling van muziek slechts continueren totdat het Amerikaanse hoogste gerechtshof uitspraak doet of het een inbreuk maakt op de auteursrechten. Maar ongeacht deze beslissing zal Napster, naar alle waarschijnlijkheid, binnenkort haar diensten niet langer gratis aanbieden. De luis in de pels van de muziekindustrie sloot namelijk onlangs een pact met een van de grootste vertegenwoordigers van die industrie: BMG, de muziekpoot van het Duitse mediaconcern Bertelsmann.

Internationale muziekliefhebbers kiezen eieren voor hun geld en stromen massaal naar Napster om hun favoriete liedjes nog even snel gratis te downloaden: vorige maand alleen al werden bijna 1,4 miljard MP3-bestanden uitgewisseld. De Duitse mediagigant Bertelsmann lijkt zich met Napster ingekocht te hebben in de digitale distributie van muziek. De revolutionaire veranderingen in de muziekindustrie worden nog steeds door vele platenmaatschappijen als een onhandelbaar wild dier gezien. Het bedrijf Savage Beast, speelt hierop in en levert licenties aan de muziekindustrie voor muziek-aanbevelingswebsites. Volgens het bedrijf heeft muziek namelijk een charme die zelfs een wild dier kan kalmeren.

Laat de muziekboeddha je verlichten
Napster is bedoeld voor mensen die weten welke muziek ze willen. Maar wat moet je als je geen idee hebt hoe de artiest en liedjes heten die je leuk vindt? Maar belangrijker nog, hoe kun je er achter komen wat voor muziek er gemaakt wordt, zodat je je eigen smaak kunt bepalen?
Op de radio hoor je een steeds kleiner aantal artiesten, liedjes en genres, omdat radiomakers bang zijn dat ze luisteraars zullen verliezen als ze hun repertoire veranderen. Daarnaast richten de platenlabels zich almaar op een kleiner groepje zangers waarvan aangetoond is dat ze geld in het laatje brengen. Op de website van de Music Buddha worden verschillende geluidsclips aan je voorgeschoteld, die je direct kunt beluisteren. Je wordt gevraagd deze ‘auditieve auditie’ te beoordelen, zodat de database van de website je nieuwe liedjes kan suggereren die meer bij jouw smaak passen. Volgens een soortgelijke ‘collaborative filtering’-techniek laat Amazon.com al geruime tijd zien welke boeken en cd’s de kopers van haar producten daarnaast nog hebben gekocht.

Heideroosjes
Op de mooie Flash-website van Moodlogic, kun je op basis van je stemming of die waarin je wilt komen, liedjes uitkiezen. Met behulp van zogenaamde ‘mood magnets’ kun je een of meerdere emoties aanklikken en verslepen: gelukkig, up-beat, sentimenteel, mellow, romantisch, broeierig, enzovoort. Daarna selecteer je ook nog eens het genre, het tijdperk, tempo, ritme, de stem (man/vrouw/groep) en of deze soepel of juist rasperig moet klinken. De aanklikbare geluidsfragmenten verschijnen dan rond de emoties waar ze het dichtst bijpassen. Helaas is de database nog niet voldoende gevuld, maar ook de voorgeselecteerde instellingen zijn zeker de moeite waard. GigaBeat biedt een zoekdienst die de songs of artiesten in een soort spiraalvormig patroon laat zien, zodat de muzikale relaties duidelijk worden. Dat je van sommige aanbevelingen wel erg kan schrikken, bewijst de website van Agent Music. Hier tikte ik de zanger Marco Borsato in. De website vertelde mij toen glashard dat ik dus ook van de Duitse Wolfgang Petry hield, gevolgd door de Nederlandse schlagerspecialist Frans Bauer en als klap op de vuurpijl niemand minder dan de Heideroosjes. (www.internl.net)

Gerelateerde berichten