Omrop wil fl. 7 miljoen van provincie

Omrop Fryslân vraagt fl. 7 miljoen per jaar van de provincie voor uitbreiding van de zendtijd op radio en televisie. De Friese omroep krijgt via het Provinsjehûs weliswaar haar deel van de landelijke kijk- en luisterbijdragen, maar zelf draagt het provinciebestuur nog niets niet bij. Omrop Fryslân wil voor het gewenste bedrag 24 uur per dag radio maken, de televisiezendtijd verdubbelen en de internetpagina’s fors uitbreiden.

,,Wij willen ons profileren als hét medium van de Friese taal en cultuur en daar mag de provincie zo langzamerhand best iets aan bij dragen”, aldus hoofdredacteur/directeur Pim Gaanderse. Hij heeft er alle vertrouwen in dat zijn onlangs ingeleverde verzoek aan Gedeputeerde Staten iets zal opleveren. ,,Er is in iedere geval niet meteen negatief gereageerd.”

Omrop Fryslân wil op radio en televisie meer aandacht kunnen schenken aan grote evenementen. Afgelopen zomer tijdens Simmer 2000 bleek dat luisteraars en kijkers dat graag willen. Toen de openingsceremonie met de koningin niet rechtstreeks werd uitgezonden kwamen er zoveel telefoontjes dat de manifestatie een week later alsnog op de buis kwam. Gaanderse: ,,Friesland heeft veel evenementen die we live of semi-live kunnen uitzenden, maar dat is duur en daar moeten we extra geld voor hebben.”

Vooruitlopend op de extra subsidie wordt de radiozendtijd vanaf 2 januari al uitgebreid. De dag begint om al zes uur met nieuws en actualiteiten. ’s Avonds van zeven tot elf uur zijn er voortaan eigen muziekprogramma’s voor verschillende doelgroepen. Belangrijke actualiteiten of evenementen kunnen dan zonodig ook aandacht krijgen.

Per 1 september moet er veel meer veranderen. Op de radio komen weer andere programma’s en de televisiezendtijd wordt verdubbeld naar twee uur. ,,We barsten nu uit dat ene uurtje. We willen meer achtergrondprogramma’s maken, onder andere over economische onderwerpen.” Op termijn wil de omroep via internet een speciaal jongerenprogramma aanbieden. Nu zijn er al radiofragmenten te horen op de website, daar moeten ook videobeelden bijkomen.

In afwachting van de provinciebijdrage werkt de omroep in 2001 met een begroting van ƒ22,5 miljoen, ƒ3 miljoen meer dan dit jaar. Ruim tweederde deel van dit bedrag komt van de groeiende omroepbijdragen, de rest uit eigen reclame-opbrengsten. (Leeuwardercourant)

Gerelateerde berichten