Reactie van Nozema op berichtgeving van de gemeente IJsselstein aan bewoners en de media.
Naar aanleiding van de berichtgeving van de gemeente IJsselstein aan de bewoners van de wijk Zenderpark en de pers van 3 oktober, wil Nozema een reactie geven. De informatie in het persbericht van de gemeente IJsselstein is op een aantal punten niet juist. In tegenstelling tot wat de gemeente IJsselstein beweert, is het verplaatsen van de 1395-AM frequentie (Business Nieuws) van Montfoort naar zendstation Lopik wettelijk toegestaan. Hiervoor is geen nieuwe zendmachtiging nodig. Ook de milieuvergunning voor zendstation Lopik is en blijft geldig. Hieronder volgt een toelichting.
Zendmachtiging geldig voor de 1395-AM frequentie
In het persbericht suggereert de gemeente IJsselstein dat voor het gebruik van het zendstation in Lopik voor de 1395-AM frequentie een nieuwe zendmachtiging nodig is. Dit is niet het geval. De frequentievergunning die op basis van de Telecomwetgeving nodig is, geldt niet voor de zendmast maar heeft betrekking op het op bepaalde coördinaten gebruiken van een frequentie. Deze coördinaten zijn internationaal toegewezen. De huidige vergunning geldt voor de locatie waarbinnen zowel de zendmast van Lopik als die van Montfoort valt. Zodra de vergunning in Montfoort afloopt, kan Nozema de zendmast in Lopik dus gaan gebruiken voor uitzending via de 1395-AM frequentie .
Geldige milieuvergunning voor 240 Kw uitzendingen Lopik
De milieuvergunning voor het zendstation Lopik is geldig voor een zendvermogen van 240 Kw. Bij verplaatsing van de uitzending van de 1395-AM frequentie van Montfoort naar Lopik, kan Nozema hier gebruik van maken. Inmiddels is bekend geworden dat de gemeente Montfoort niet langer wil meewerken aan handhaving van de zendmast binnen haar gebied.
Conclusie en achtergronden
Gezien de bovenstaande ontwikkelingen is Nozema genoodzaakt vanaf 21 november de zendmast in Lopik te gebruiken voor het uitzenden van de 1395-AM frequentie. Nozema is zich bewust van het feit dat het aantal storingen hierdoor zal toenemen en betreurt het dat de bewoners van de wijk Zenderpark hiervan de dupe worden.
Voor het risico van storingen heeft Nozema steeds gewaarschuwd, al vanaf de bouwplannen van de nieuwe wijk Zenderpark in 1995. Het bestemmingsplan voor de nieuwe wijk heeft uitsluitend toestemming van de Kroon gekregen omdat de gemeente IJsselstein heeft toegezegd dat op kosten van de gemeente voorzieningen zouden worden getroffen aan te bouwen woningen en kantoren om storing aan apparatuur te voorkomen. Planologisch uitgangspunt was dat Nozema op volle sterkte (240 Kw) zou kunnen blijven zenden. Toen er in een later stadium voorstellen kwamen voor de verplaatsing van de zendmasten, heeft Nozema meegewerkt aan het onderzoek hiervoor onder de conditie dat zij er voor wat betreft zendvermogen niet op achteruit zou gaan.
De gemeente IJsselstein zal alsnog alle voorzieningen aan de gebouwen moeten treffen, waartoe zij op grond van het Koninklijk Besluit van 28 juni 1995 verplicht is en waartoe zij zich ook tegenover de minister van VROM heeft verbonden omdat deze anders niet zou meewerken aan de aanpassing van de Planologische Kern Beslissing die voor de totstandkoming van de nieuwe wijk nodig was. (Nozema)