Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Allochtoon tv-talent krijgt via ‘Roots & Routes’ kans in Hilversum

Tien allochtone tv-medewerkers krijgen vanaf 1 februari de kans om in Hilversum ervaring op te doen in het maken van tv-programma’s. In het kader van het project ‘Roots & Routes’ treden zij, in eerste instantie voor zes maanden, in dienst bij de NPS. Onder begeleiding van ervaren NPS-redacteuren en -producers gaan zij werken aan een aantal korte documentaires en een registratie van een concert aan de vooravond van het multiculturele Dunya Festival eind mei in Rotterdam. De deelnemers zijn vandaag, na een intensief assessment op de Media Academie, door NPS-directeur Willem van Beusekom welkom geheten.

‘Roots & Routes’ is een samenwerkingsproject van de NPS, de Media Academie, Stoa (Stichting Omroep Allochtonen), Stichting Dunya en Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad. Het Ministerie van OCen W heeft 500.000 gulden voor ‘Roots & Routes’ beschikbaar gesteld. Het project speelt in op de groeiende culturele diversiteit in Nederland en de ‘roots’ die daaraan ten grondslag liggen. De bouwstenen voor het project worden geleverd door het Dunya-concert, waar grote namen in de wereldmuziek optreden. De bedoeling is dat de optredende artiesten, voorafgaand aan het concert, masterclasses en workshops gaan geven aan jonge muzikanten. Deze confrontaties zullen in de tv-documentaires terugkomen.

De 10 tv-medewerkers bestaan uit drie bureauredacteuren, een itemmaker, een producer en vijf productie- en regie-assistenten. De sollicitatieronde en het assessment hebben een breed internationaal gezelschap opgeleverd. Het zijn acht vrouwen en twee mannen in de leeftijd variërend van 23 tot 35 jaar, afkomstig uit Turkije, Suriname, Bosnië, Slovenië, de Molukken en Brits Guyana.

Aanleiding voor de werving van allochtone programmamakers was, gezien het thema ‘wereldmuziek’, primair inhoudelijk van aard. Er is ook een belangrijk nevendoel: het bevorderen van de instroom van allochtonen in het Hilversumse omroepbolwerk, waar de overgrote meerderheid van het personeel nog altijd blank is. Volgens de partijen die bij ‘Roots & Routes’ betrokken zijn, zou de publieke omroep meer een spiegel van de samenleving moeten zijn.

Behalve voor ‘Roots & Routes’ kunnen de deelnemers ook worden ingezet voor andere programma’s die de NPS de komende maanden produceert. Bij gebleken geschiktheid wordt bekeken in hoeverre kandidaten binnen de NPS kunnen doorstromen.(NPS)

Gerelateerde berichten