Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De Kast wil makers parodie Jelle vervolgen

Het ANP meldde vanmorgen dat het management van de Friese band De Kast, het Groningse gelegenheidsduo Slimme Schemer en Tido een ultimatum heeft gesteld om te voorkomen dat het nummer Jelle wordt uitgebracht. De formatie wil niet dat de groep geld verdient aan een lied dat ,,meelift op roem waar De Kast vijftien jaar aan heeft gebouwd”, aldus manager K. de Jong.

Als platenmaatschappij Arcade, die het duo onder contract heeft, niet voor dinsdagmiddag 17.00 uur op de eis ingaat, stapt De Kast naar de rechter. De parodie op de hit Stan van rapper Eminem gaat over een obsessieve fan die zanger Syb van der Ploeg van De Kast achtervolgt.
,,Het heeft niets te maken met gebrek aan humor of het berokkenen van schade aan de groep”, beklemtoont De Jong. ,,Syb moest ook erg lachen toen hij het nummer hoorde. Maar het is gewoon bij wet verboden om merknamen voor commerciële doeleinden te exploiteren zonder nadrukkelijke toestemming van de betrokkenen”.

Arcade brengt de single vrijdag in een eerste oplage van tienduizend exemplaren in de roulatie. Woordvoerder R. van Dulkenraad ziet geen problemen in de tekst van Jelle en derhalve geen reden om in te gaan op de eis van De Kast.

In het nummer, dat de Groningse twintigers twee weken geleden onder het genot van een fles wijn schreven, rijdt de 17-jarige Jelle met zijn zwangere cavia Sybje het Tjeukemeer in omdat zanger Syb de emailtjes en sms-jes van Jelle niet beantwoordt. Het nummer werd opgepikt door het lokale radiostation Oog en door dj Patrick Kicken van 3FM, die de plaat landelijke bekendheid gaf.

Arcade wees een eerder compromis van De Kast af, om een deel van het geld aan de instandhouding van het knaagdier de korenwolf te schenken. (ANP)

Gerelateerde berichten