De veiling van FM-frequenties gaat niet door. De politiek meent dat een veiling niet in het belang is van de consument. Erik de Zwart kan tevreden zijn.
Het computersysteem van de Tweede Kamer opblazen? Nee, dat wilden de commerciële radiozenders niet op hun geweten hebben. Daarom stuurden ze de mediawoordvoerders een ‘bloemlezing’ uit het bombardement van de tweehonderdduizend e-mails die ze sinds vrijdag van boze luisteraars binnenkregen op hun website www.stopdeveiling.nl. Per dag 25 voor elk Kamerlid.
‘Den Haag onze zender laten afpakken? Dat zal niet gebeuren’, schrijft Shareen (18). ‘De politiek moet met zijn klauwen van onze muziek afblijven’, vond John.
Eerder al hadden de commerciële in paginagrote advertenties hun nood geklaagd. Vanaf het moment dat het kabinet besloot over te gaan tot veiling van de frequenties, waarvoor ze tijdelijk een vergunning hadden, liepen Sky Radio, Veronica en Radio 538 te hoop. ‘We boeten voor ons eigen succes. Dit is diefstal,’ luidde hun verweer.
De campagne is donderdag gestaakt. De regeringsfracties zijn gezwicht en hebben afgezien van de gehate FM-veiling. ‘Het licht gezien’, zegt een triomfantelijke M. Banga van Sky Radio. PvdA en D66 willen nu bestaande zenders op hun eigen frequenties houden en de VVD zal dit niet tegenwerken ‘mits er een goed verdeelsysteem wordt gevonden’, zegt Kamerlid A. Nicolaï.
Hoogst gênant voor het kabinet, dat tien dagen geleden besloot om de veiling door te zetten en VVD-staatssecretaris De Vries van Verkeer opdroeg een biedingsreglement in elkaar te steken. Bij PvdA-woordvoerster M. Wagenaar sloeg op dat moment de twijfel echt toe. Ze ontving steeds meer telefoontjes uit het land van partijleden – veel wethouders – die zich zorgen maakten over lokale zenders. Stations voor migranten, ouderen en andere doelgroepen werden met de ondergang bedreigd.
‘Ik kreeg de indruk dat deze veiling niet in het belang was van de consument’, zegt ze. De frequentiewisseling van UPC op de Amsterdamse kabel had vorig jaar een diepe indruk achtergelaten. Tal van kijkers – vooral bejaarden – klaagden hun nood.
Wagenaar nam afgelopen september de mediaportefeuille over van haar vertrekkende collega, M. van Zuijlen. Die was, net als media-staatssecretaris Van der Ploeg (PvdA), een fervent voorstander van veilen. ‘Ik blijf erbij: veilen is eerlijker en doorzichtiger’, zegt ze nu nog. Van Zuijlen dacht zo ook de belangen van de publieke omroep te dienen. ‘De commerciëlen hebben het land opgehitst. Dat had de publieke omroep eens moeten proberen.’
Maar bij Wagenaar staat het marktdenken minder op de voorgrond. Ze vond gehoor bij vele jonge collega’s in haar fractie, die niet begrepen waarom het zo moest. Ze kreeg uiteindelijk de hele fractie mee. Ook trok een stoet van commerciële radio-exploitanten langs haar bureau. Maar deze types vond ze ‘helemaal niet prettig’. Het heeft de omslag eerder vertraagd dan versneld, zegt ze nu.
B. Bakker (D66) herinnert zich de acties tegen het verdwijnen van radio Veronica begin jaren zeventig. ‘Het hele land was voor Veronica, ik ook’, zegt hij. Hij wil niet weer een mars op Den Haag.
Toen Wagenaar begin deze week Bakker en Nicolaï uitnodigde voor een kopje thee, was de zaak snel beklonken. In het torentjesoverleg van woensdag werden de bezwaren overgebracht aan het kabinet. De mediawoordvoerders mochten op zoek naar een betere oplossing. Mogelijk wordt dat een verkoop van vergunningen aan bestaande zenders en een ‘veilinkje’ van twee overblijvende landelijke en enkele pakketten regionale frequenties. (Volkskrant / 16 februari 2001)
Volkskrant