Kort nieuws op donderdag 1 feb 2001

10.30 uur

De ARD maakt opnamen in Barendrecht. De Duitse omroep ARD was maandag in Barendrecht om opnamen te maken in het Zuidelijk Randpark. Op 22 augustus 1993 is daar in de recreatieplas een 9-jarig Marokkaans meisje verdronken, nadat zij uit een rubberboot was gevallen. Binnen -en buitenlandse media vielen toen over Barendrecht heen omdat niemand hulp zou hebben geboden terwijl dit later wel zo bleek te zijn. De ARD wilde nu van de burgemeester weten of Barendrecht ooit in een kwaad daglicht heeft gestaan omtrent deze zaak. De ARD is van plan om het programma over 2 weken uit te zenden al zijn er nog geen details bekend (LOCOM-teletekst)

Het is al twee keer eerder geprobeerd, maar toen nog op SBS6 onder de titel Reclame, reclame. Zondag keert het terug op Net5 en nu heet het G.J. Dröge doet boodschappen. De kern blijft onveranderd: reclamespotjes uit alle windstreken die, ontdaan van de angel van de verkoopboodschap, onderhoudend genoeg zijn om er een half uurtje naar te kijken. Maar er is wel een nieuwe verpakking gemaakt. Lees hier verder

Staatssecretaris Van der Ploeg (OC&W) heeft gisteren een vervroegde evaluatie van het functioneren van de publieke omroep onder de nieuwe Mediawet aangekondigd. Naar aanleiding van mondelinge vragen van het Tweede-Kamerlid Bakker (D66) zegde Van der Ploeg toe de Raad voor Cultuur reeds aan het eind van dit seizoen om een advies te vragen. Aanvankelijk was die stap voor over vijf jaar voorzien. Ook de Raad van Toezicht van de NOS en het Commissariaat voor de Media zullen bij de evaluatie worden betrokken, aldus de staatssecretaris. Het Commissariaat zal ook worden gevraagd na te gaan in hoeverre de AVRO en eventueel andere publieke omroepen te weinig ’transparantie’ betrachten ten aanzien van het gescheiden gebruik van omroep- en verenigingsgelden. Lees hier verder

Twee grote platenmaatschappijen werken hard aan fusieplannen. EMI en BMG werken aan een fusie maar zullen het niet makkelijk hebben om de bezorgdheid van de concurrentieoverheid te sussen.

De Holland Media Groep (HMG) begint een ,,grootschalige entertainmentsite” op internet met de naam www.RTLNieuws.nl. De site moet volgens de HMG een zogenoemde portal worden waarop allerlei verbanden worden gelegd naar de programma’s van HMG (RTL4, RTL5 en Veronica).

Per 5 januari bied radio538 jouw de mogelijkheid om 5000 gulden te winnen! Elke werkdag wordt deze gigantische prijs bij tim klijn tussen 12-14 uur weggegeven in het spel wie,wat,waar? Heeft u ook 538 nieuws, E-mail de 538 reporter Cees van Koppen en Robin Schrama

De week van de Nederlandse popmuziek op 3FM internet. 3FM internet pakt groots uit. Op een speciale website kun je alle info lezen over de programma´s in de week, je kan je favoriete Nederlandse band aanvragen, sms-en, ons 3FM kuikenschietspel spelen en greetingcards sturen. Aanstaande maandag staat de site online op ons gebruikelijke adres www.3fm.nl. Natuurlijk ook deze week weer Raad de Megahit. Denk jij te kunnen voorspellen wat volgende week de megahit wordt? Stuur dan voor vrijdagochtend 9:00 uur je oplossing naar 3fm@nos.nl De eerste juiste inzending krijgt de megahit op single cadeau! Heeft u ook 3FM nieuws, E-mail de 3FM reporters F.K. en VRR

Wekelijks rijdt de Geschiedenisbus langs de cultuur-historische plaatsen van Gelderland. Het resultaat is iedere donderdag te zien op TV Gelderland. Op de website staat o.a. waar en wanneer de bus een spreekuur houdt.

Science fiction, samenzweringstheorieën en actie. Dat is First Wave. BNN heeft zojuist de website van de tv-serie gelanceerd. Daar vinden internetters achtergrond- en afleveringsinformatie, interviews en games.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Het TROS-programma de TV-Kapper verhuist naar een ander tijdstip. Op dit moment wordt het programma elke werkdag om 19.00 uur uitgezonden, maar trekt daar veel te weinig publiek. Volgens een zegsman van de TROS wordt het programma vanaf maandag direct na middagmaal TV, e e n uur, uitgezonden en volgt na middernacht een herhaling van de TV kapper.

De onlangs uitgeroepen tot omroepmannen van het jaar 2000 Frits Barend en Henk van Dorp blijven op RTL4 met hun talkshow voor de komende drie jaar. Er lwas ook nog een aanbod van de TROS voor een programma op Nederland 2, maar dit hebben ze afgewezen. Vanaf maart zijn de beide heren weer vijf dagen per week vanaf 22.30 uur te zien.

Zaterdag 3 februari om 18.20 uur zijn bij Westpop, het jongerenprogramma van TV West twee bekende regiogenoten te gast. Georgie uit Zoetermeer en Ferdy uit Leiden vertellen ruim een maand na hun Big Brother-avontuur hoe het hen sindsdien vergaan is en wat hun plannen voor de toekomst zijn. Verder geven zij hun commentaar op de Westpop top 10 en praten mee over de onderwerpen in het programma.

Beau van Erven Dorens is vanaf 7 februari wekelijks te zien op de buis met een nieuw seizoen van ‘Over de Balk’. Hij mag het vaandel van Kas van Iersel die op wip is gezet. Beau gaat het dus overnemen en instanties wijzen op het onnodig verspillen van geld.

Het afgelopen weekend is op 85-jarige leeftijd Jaap Verweij, een van de mede-oprichters van de zeezender Radio Veronica overleden. Hij zal aanstaande vrijdag, 2 februari, worden begraven.

Het was even spannend of het nummer ‘Jelle’ op cd mocht verschijnen, maar vandaag gaat het dan toch gebeuren. ‘Jelle’ is een parodie op een nummer van rapper Eminem en gaat over de liefde van een fan voor Syb van der Ploeg, de zanger van De Kast. De Friese groep vond dat de makers van ‘Jelle’ meeliften op het succes van de Kast. De rechter oordeelde echter anders. Omdat het nummer al geruime tijd erg populair is, wordt verwacht dat de eerste oplage van 15.000 stuks snel uitverkocht zullen zijn. Stem op de site van Slimme Schemer en Tido op hun single voor in de hitlijsten. Lees verder op www.radiowereld.nl/jelle

De NCRV en Cell Interactive hebben een interactieve versie gemaakt van het programma —Zo Vader Zo Zoon.˜ Het programma zal vandaag om 21:07 worden uitgezonden via het Mr. Zap abonnement van Mediakabel, dat 2,8 miljoen huishoudens in Nederland bedient. Er is nog geen combinatie gemaakt met internet. Volgens Cell is het voor het eerst dat kijkers met behulp van hun afstandbediening kunnen reageren op vragen die tijdens het programma op het scherm verschijnen

Vandaag gunt het presidium van de Tweede Kamer een opdracht voor een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken bij de veiling van UMTS-licenties. De Delftse hoogleraar Bill Melody denkt zo’n onderzoek in een uur te kunnen afronden. “De uitkomst ligt erg voor de hand. Er waren vijf gevestigde partijen en vijf licenties. Vervolgens werd iedere nieuwkomer weggejaagd en mochten de gevestigde partijen bieden. Dat is in essentie wat in Nederland is gebeurd.”

Tussen de directies van Hoekstra Uitgeverij te Emmeloord en Wegener Huis-aan-Huiskranten Oost te Enschede hebben gesprekkken plaatsgevonden omtrent een mogelijke overname door Wegener van het hele geplaatste aandelenkapitaal in Aalbers en Kersten Uitgevers te Eerbeek.

Theo van Gogh heeft een nieuwe film uitgebracht. Voor de site filmfocus.nl is dat reden genoeg om een chatsessie met hem te organiseren. Theo komt niet alleen: hij neemt Roeland Fernhout mee. Roeland speelt de hoofdrol in ‘Baby blue’. Roeland is ondermeer bekend van rollen in ‘De Pijnbank, ‘Zusje’ en de tv-serie All Stars. Samen zullen zij morgenavond van acht tot negen uur ’s avonds achter de computer plaats nemen. Schuw geen onderwerpen, want alles mag gevraagd worden. Onder de chatters wordt ook nog een prijsvraag gehouden. Er zijn een heleboel ‘Baby Blue’-artikelen te winnen. De chat is een samenwerking met MSN.

John Kraaijkamp sr. zal volgend seizoen de rol spelen van de aan lager wal geraakte zwerver Davies in het toneelstuk De Huisbewaarder. Na het enorme succes van Op Bezoek bij Meneer Green brengt Joop van den Ende Theaterproducties wederom een toneelstuk waarin John Kraaijkamp de hoofdrol vertolkt. De acteurs die de andere twee rollen zullen gaan vertolken worden half februari bekend gemaakt. De première van De Huisbewaarder vindt plaats op 30 december 2001 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Meespelen met Zo Vader Zo Zoon? Om in het panel te komen, daar hoef je nu geen bekende Nederlander meer voor te zijn. Kijkers die beschikken over een settop-box van Mr. Zap kunnen vanaf donderdag meespelen met het tv-programma. Iedere keer als het panel een keuze moet maken tussen vader A, B, C of D krijgt de kijker een kiesmenu op het scherm. Als je meegespeeld hebt, kun je na afloop je score bekijken. De interactieve Zo Vader Zo Zoon biedt echter meer. Als je wilt, verschijnen nieuws en weetjes over de gasten in beeld. Deze extra diensten zijn nog niet overal in Nederland te ontvangen. Op de site van de NCRV kun je controleren of de ontvangst op jouw televisie mogelijk is. Lees hier verder

Producent Rob Houwer werkt aan een vervolg op de speelfilm Soldaat van Oranje. Dat heeft hij gisteren gezegd. Soldaat van Oranje II (ondertitel: ‘Raid to Ambon’) gaat de film heten. Jean van der Velde, bekend als regisseur van de serie All Stars, heeft het script geschreven. Houwer hoopt nog dit jaar met de opnames te beginnen.

De Gehandicapte Kung-Fu Doders, Anatomie des Orgasmus. Zomaar wat titels van films die tijdens de Nacht van de Wansmaak gedraaid worden. Bij BNN zijn kaarten te winnen voor dit evenement. Klik hier voor de filmprijsvraag.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.