KORT NIEUWS OP woensdag 28 MAART 2001

07.00 uur

Het debat van over de herverdeling van de radiofrequenties wordt vanmiddag live uitgezonden via de Tweede-Kamer-lijn tussen 14.30 tot ca. 17.00 uur. Lees alles over het Zero Base van de afgelopen dagen hier op RadioWereld.

De naaktpresentatie door 3FM-dj Ruud de Wild (BNN/TROS) en zijn medepresentatoren heeft gisteren zoveel kijkers naar zijn webcam gelokt dat deze schijnbaar overbelast raakte. Normaal gesproken kan de webcem 2500 bezoekers aan, volgens 3FM, maar het zou daar ver boven liggen waardoor de webcam niet meer te benaderen was, zo luidde de verklaring van 3FM!

3FM nieuws: Vanavond in Club Lek:
King Me: Nederlands nieuwste lo-fi sensatie.
Glorybox: Deens gitaarband, bekend van Eurosonic en de airplay bij de EO.
Palinckx Plus: poppy impro songs uit “Henry De Driepersoons Man”.

Zo’n 200.000 huishoudens in de regio’s Groningen en Assen zaten gisteren ruim vier uur zonder televisie, radio en internet door een kabelstoring. De storing trad op om 16.30 uur, de laatste problemen waren omstreeks 21.00 uur verholpen. De oorzaak van de grote storing was een gebrek aan spanning in het kopstation in de stad Groningen. Normaal worden dergelijke storingen opgevangen door een noodaggregaat, maar dat was doorgebrand.

De TU Delft begint in september de nieuwe opleiding Media & Kennistechnologie. Tijdens de studie leren studenten over de communicatie tussen mens en machine en hoe zij gebruik kunnen maken van tekst, spraak, video en andere media. De TU wil bovendien dat de nieuwe opleiding ingaat op ontwikkelingen op het gebied van internet en mobiele communicatie. De studenten volgen eerste een brede bachelorsopleiding van drie jaar. Daarna kunnen zij doorstromen naar een gespecialiseerde mastersopleiding van twee jaar. De opleiding moet nog officieel erkend worden door het ministerie van Onderwijs.

Mobiel telefoneren in Nederland wordt binnenkort duurder. In navolging van Frankrijk en Duitsland overwegen ook de marktleiders in Nederland, KPN en Libertel, om niet langer telefoons bijna gratis weg te geven bij het afsluiten van een abonnement. Deze subsidies waren bedoeld om zoveel mogelijk abonnees te werven ter vergroting van het marktaandeel. Ze hoopten de subsidies terug te verdienen door de belminuten van nieuwe klanten. Nu de markt verzadigd raakt en de ontwikkeling van de gemiddelde omzet per abonnee teleurstellend verloopt, kunnen mobiele aanbieders de subsidies niet of nauwelijks terugverdienen. Dat is wel noodzakelijk om de immense investeringen in UMTS te financieren. Dutchtone en Ben juichen het afschaffen van de subsidies eveneens toe.

De Amsterdamse politie begint dinsdag met een project waarbij naar iedere gestolen mobiele telefoon elke minuut een sms-bericht wordt verstuurd. Dit maakte J. van Riessen, politiecommissaris van het korps Amsterdam-Amstelland, maandagavond bekend. Lees hier verder

Wordt het Vanessa, Harm, Marleen, Jeroen of Raymond? Kijkers kunnen t/m donderdag stemmen op hun favoriet voor tv-kapper van het jaar. Het TROS-programma is dan namelijk voor de laatste keer op televisie

NOS en omroepen leggen zich niet neer bij advies over omroeporkesten. De publieke omroep is ontstemd over de reactie van de Raad voor Cultuur naar aanleiding van de aanbevelingen van de Commissie Hierck. Om te beginnen betekent deze reactie dat om niet-artistieke redenen 72 musici van de omroeporkesten hun baan dreigen te verliezen. Zonder dat dit ook maar enige garantie biedt voor een beter en gedifferentieerder muziekaanbod op Radio 4. Bovendien wordt de publieke omroep hierdoor belemmerd in eigen plannen voor een bijzonder en aanvullend concertaanbod met deze omroeporkesten.

Colurful Radio is haar kabeldekking langzaam weer aan het uitbreiden. In Utrecht / Heemskerk / Beverwijk / Castricum is Colorful Radio sinds deze week te horen op 106.8 MHz. De commerciële zender is in Huizen en Naarden op 104.5 MHz te horen en in heel Flevoland via 102.4 MHz.

De MTV muziekzender gaat het internet en haar website aan haar twee TV zenders in Amerika toevoegen. Dit nieuwe project met de naam MTV360 zal de komende tijd uitgevoerd worden. In Juli zal het nieuwe project starten, zodat kijkers op de website van breedbandige videoclips kunnen bekijken, muziek op aanvraag beluisteren, en probeert MTV tegelijkertijd de nieuwe zender MTV2 onder de aandacht te brengen.

Met ingang van zondag 1 april (geen grap) treedt bij Radio 1 en Radio 5 op FM en AM de grote verandering in. Nieuwe programma’s komen, oude verhuizen en sommige verdwijnen. Dat wordt wennen en wellicht treuren. Het vertrouwde Radio 5 wordt gewijzigd in 747 AM en zal op dezelfde frequentie op de middengolf gaan uitzenden waar tot op heden Radio 1 te horen was. Radio 1 zal voorlopig tot september op de middengolffrequentie 1008 AM te beluisteren zijn. Een ingrijpende verandering is dat Radio 1 horizontaal (vrijwel iedere dag hetzelfde) wordt geprogrammeerd en dat EO, VARA en VPRO de ochtenden en AVRO, KRO en NPS de middagen verzorgen. Dit om meer luisteraars te trekken en de journalistieke kwaliteit te verhogen. Lees hier verder

Vanaf maandag 26 maart is Country FM ook te ontvangen in de stad Utrecht. Casema geeft het signaal door op FM 92.9. Het aantal kabelaansluitingen komt daarmede op bijna 6 miljoen. De resterende gebieden waar CFM nog niet wordt doorgegeven zijn:
– Betuwe ( UPC ) , het wachten is op de koppeling van het Betuwenet met de rest van Gelderland.
– regio Gorkum,Land van Altena ( Casema) hier dient het raster nog opnieuw ingedeeld te worden door Casema

Wil je graag de zegen van de Paus over je communie, huwelijk of de doop van je kind? Surf dan naar sanmichelearcangelo.com om een zegen bestellen. Winkels in het religieuze Rome bieden de pauselijke zegen aan voor fl. 57,- tot fl. 99,- gulden. Nadat het geld binnen is, sturen zij een portret van de Paus naar je toe. Deze portretten zijn vorig jaar, tijdens het jubeljaar, door de Paus zelf ingezegend. sanmichelearcangelo.com

Het televisie-productiebedrijf RedForst van Rolf X. Wouters heeft de internationale programmarechten van De Hunt verkocht. Volgens het Algemeen Dagblad heeft Kirch Media in Duitsland de licentie verworven voor bijna alle Europese landen. De Hunt werd in januari al uitgezonden door Veronica en eerder al op internet. In het multimediaprogramma maakt het publiek met een videocamera jacht op deelnemers die proberen onopgemerkt hun bestemming te bereiken.

SMSbizz heeft een nieuwe service ontwikkeld waarmee je een SMS-bericht via internet kan versturen naar zoveel telefoons als je wilt. Dus heb je een bericht dat snel naar al je klanten of medewerkers verstuurd moet worden of moet er bijvoorbeeld plotseling een vergadering worden verzet? Dan kan dat via SMSbizz. De service is opgezet voor het bedrijfsleven. Via iedere PC die op internet is aangesloten kan het bericht worden verzonden. Meer informatie over deze nieuwe service vind je op de website van SMSbizz

De dramaserie Wilhelmina (NCRV) is te zien vanaf 2 april. De koningin wordt gevolgd vanaf haar troonsbestijging tot haar aftreden. Op de site vinden surfers een gastenboek, een poll en informatie over de serie, Wilhelmina’s leven, de makers en actrice Anne-Wil Blankers

Artiesten brengen een ode aan het Nederlandse lied in De Muziekcentrale, een nieuw tv-programma (NPS) dat vanaf 30 maart te zien is. Op de internetpagina’s vinden bezoekers meer informatie over de afleveringen en een gastenboek.

Op Weg Naar Stadskanaal met de VPRO. Drie bands – Junkie XL, Dreadlock Pussy en Zea – kunnen vanaf 4 april een jaar worden gevolgd op de radio, internet, dvd, via telefoon, SMS en print. Surfers kunnen zich abonneren op een nieuwsbrief of een SMS-service.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.