Lokale omroepen mogelijk van de kabel

De OLON, de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland, wil dat de overheid de kabelexploitanten gaat verplichten om de programma’s van de lokale omroep op te halen bij de omroep zelf. De Tweede Kamer heeft dit vorig jaar ook in een motie aangenomen bij de behandeling van de tweede kabelnotitie van staatssecretaris Van der Ploeg.

De kosten voor het tranpsport van het lokale omroepsignaal van de studio naar de etherzender of het kabelkopstation zijn de laatste jaren flink gestegen. Zo zijn de analoge muzieklijnen van KPN digitaal geworden en dus ook duurder. Grote kabelexploitanten zoals UPC en Essent zijn druk bezig om kabelcapaciteit vrij te maken voor digitale diensten. Dit gaat ten koste van service aan publieke lokale omroepen. Die moeten voor allerlei zaken, zoals een onderbandverbinding, gaan betalen die vroeger gratis waren. Volgens de OLON is dit wettelijk niet te verantwoorden en worden ook de fatsoensnormen van massaal overschreden. Zo worden lokale omroepen door kabelexploitanten op een andere kabelfrequentie gezet zonder hierover tijdig vooraf te zijn geïnformeerd.

De lokale omroepen en de OLON hebben niet de juiste middelen en gelden om lange juridische procedures te starten tegen de kabelmaatschappijen. De publieke lokale omroepen dreigen hierdoor te bezwijken onder de kosten die steeds maar weer stijgen voor het transport van hun signaal.

De OLON verzoekt daarom staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur om actie te ondernemen om ook in de toekomst de ongehinderde doorgifte van publieke omroepen op kabelnetten te garanderen. [E]

Gerelateerde berichten