De VVR, de Vereniging tot het verkrijgen van vrije radiofrequenties, is diep teleurgesteld in de voorstellen van de commissie Bouw.
De omroepen die aangesloten zijn bij de VVR zijn absoluut geen nieuwkomers!
Deze omroepen zijn allen niet-landelijke commerciële omroepen die sinds enkele jaren uitzenden verzorgen op de kabel. Ze hebben sinds de laatste tijdelijke verdeling (in september 1998) keurig gewacht op de definitieve verdeling.
De VVR vindt dat haar leden onterecht de status nieuwkomers krijgen. De leden van de VVR hebben allen geïnvesteerd in hun radiostation. Ze zijn als zodanig actief en hebben dus gelijke rechten, zo vindt het VVR-bestuur.
De VVR heeft in een gesprek bij de commissie Bouw aangedrongen op erkenning van de positie van haar leden: geen nieuwkomers, maar volwaardige omroepen die door pech telkenmale niet in aanmerking zijn gekomen voor een etherfrequentie.
De leden van de VVR hebben de afgelopen jaren moeten vechten voor het behoud van hun positie op de kabel, om uiteindelijk bij de definitieve verdeling in aanmerking te kunnen komen voor een plaatsje in de ether. Deze jarenlange inspanning en forse investeringen lijken niets waard te zijn geweest.
De keus van de VVR-leden om op de commercieel niet aantrekkelijke kabel uit te zenden is genomen, op basis van duidelijke signalen vanuit het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Bij de laatste tijdelijke verdeling in 1998 was één van de belangrijkste criteria: “het reeds actief uitzenden op de kabel.” De motivatie van het Ministerie luidde in een brief, gericht aan Radio Simone en gedateerd 31 augustus 1998, als volgt: “…de belangen van reeds actieve niet-landelijke commerciële radio-organisaties boven de belangen van die partijen die, wellicht naar aanleiding van de aankondiging van deze verdeling, er nu eerst blijk van hebben gegeven actief te willen worden”.
Vervolgens werd er belang toegekend aan; “…….opgebouwd marktaandeel van de betrokken radio-organisaties, verworven reclamegelden en gedane investeringen”.
Tijdens de laatste tijdelijke verdeling in 1998 is door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat aan de winnaars van de tijdelijke frequenties medegedeeld dat geen enkele partij rechten kan ontlenen bij de latere definitieve verdeling.
Duidelijke signalen dus voor alle betrokken, reeds bestaande commerciële radio-organisaties.
Enkele VVR-leden hebben de Nozema en Broadcast Partners frequenties laten opsporen, maar ze zijn zo netjes geweest keurig af te wachten tot de aangekondigde definitieve verdeling. Met lede ogen moest worden aangezien hoe reeds in de ether uitzendende stations telkenmale nieuwe opgespoorde frequenties mochten aanzetten . Enkele van deze frequenties waren nota bene door VVR-leden opgespoord!
Dit gebruik van extra frequenties voor de reeds in de ether uitzendende omroepen staat bovendien haaks op een persbericht van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat van 9 januari 1998, waarin wordt gesproken van een allerlaatste verdeling. “Verdere toewijzingen van omroepfrequenties zullen niet meer plaatshebben, in afwachting van een algehele herschikking van het frequentiespectrum in het kader van het zero-baseonderzoek”.
Het was sinds 1998 voor de VVR-leden afwachten, afwachten en nog eens afwachten…….
Nu blijkt dat we de investeringen in de onrendabele kabelfrequentie beter niet hadden kunnen doen. Dan konden immers de gedane investeringen en opgelopen verliezen worden gebruikt om mee te kunnen bieden op de nu vrij te komen etherfrequenties!
Conclusie van het VVR-bestuur: “wij zijn veel te netjes en te braaf geweest”.
Dat zal dan ook vanaf nu veranderen. Als blijkt dat de positie van de VVR-leden niet serieus wordt genomen en er aan de belangen van de VVR-leden voorbij wordt gegaan, dan zullen er zeker procedures worden aangespannen om via de rechter haar gelijk te krijgen om reële en gelijke kansen te kunnen krijgen bij een verdeling van de etherfrequenties.
De VVR heeft inmiddels voldoende informatie verzameld om de rechter te kunnen overtuigen van haar gelijk. (M)
De VVR-leden zijn:
– Okay FM – Het Gooi/Groot Amsterdam
– Midstad Radio – Utrecht
– Hofstad Radio – Den Haag
– Radio West Brabant – West Brabant
– Radio Westland – Westland
– Waterstad FM – Friesland
– Radio Simone – Zuid-Oost Groningen/Zuid-Oost Drenthe
– Radio Monique – IJmuiden
– Ridderkerk FM – Ridderkerk
Daarnaast heeft de VVR aan alle Tweede Kamerfracties zondagmiddag een fax gestuurd, met extra aandachtspunten
Tevens is het VVR-bestuur het absoluut oneens met het door de commissie Bouw voorgesteld plan om frequentie-pakketten, bedoeld voor gebruik door niet-landelijke commerciële omroepen, toe te kennen aan landelijk opererende commerciële omroepen. Hierdoor wordt het voor de meeste VVR-leden bijna onmogelijk een frequentie te bemachtigen voor haar specifiek verzorgingsgebied.
Dit beleid staat haaks op eerdere uitlatingen van het Ministerie. Immers het Ministerie heeft eerder aangegeven dat frequenties, bedoeld voor niet-landelijke commerciële omroepen zouden moeten worden gebruikt voor het verzorgen van een programma met een regionaal karakter.
Welnu: alle bij de VVR aangesloten omroepen verzorgen vanaf hun eerste uitzenduur een programma met een duidelijk regionaal karakter. De programma’s worden veelal gemaakt door medewerkers, afkomstig uit het verzorgingsgebied van ‘hun’ omroep (de wens van de VVR is ook vanaf het begin geweest een ‘beauty contest’ mee te nemen in de beslissing tot toewijzen van frequenties, bedoeld voor niet-landelijke commerciële omroepen).
De kracht van de leden van de VVR ligt juist in het feit dat ze uitzendingen verzorgen vanuit hun eigen regio. Het kan toch niet mooier zijn voor de Staatssecretaris, dan dat die wens van dat regionale karakter zo eenvoudig is te realiseren door gebruik te maken van de kracht van die omroepen met hun jarenlange ervaring in hun regio?
Of moeten de VVR-leden hun jarenlange ervaring en know-how, opgedaan in hun specifiek uitzendgebied zo maar terzijde schuiven en elders opnieuw beginnen? Als ze al de kans krijgen uberhaubt een frequentie te bemachtigen. Immers: het huidige voorstel van de commissie Bouw adviseert om voorrang te geven aan de nu reeds in de ether uitzendende partijen. (M)