Kort nieuws op dinsdag 10 April 2001 (update 16.30 uur)

07.00 uur

Wim Rigter, Dj van Radio 3, is vandaag tegast in “RTL LIVE” (RTL4 17-18 uur) om wat te babbelen over het programma Star-maker van Yorin.

Dat die nummer-1-hit er zou komen, stond eigenlijk al van tevoren vast. De grote jongens uit de televisie- en muziekwereld waren bij elkaar gekomen, en ze hadden het keurig uitgestippeld: binnen vier weken na de start van Starmaker moest de eerste hit er zijn. Een nummer met hit potential – snel, swingend en poppy – dat als het even kon direct bovenaan de hitparade zou belanden. Lees hier verder

Aankomende zaterdag is de laatste uitzending van Jeffrey Williams op Radio 3, we hebben het dus over “Back To The Old School” tussen 1 en 3 uur. We hebben vele vragen gekregen, waarom moet dit gebeuren. Helaas kunnen wij daar geen antwoord op geven. Een mogelijke vervanger is NachtDienst op Radio 1 en 2 zondag ochtend tussen 1:00 uur t/m 5:00 uur.

De Nieuwe Vrijzinnige Omroep (NVO) is door de AVRO voorlopig aan de kant gezet. Door een andere zendtijdindeling en omdat de omroep niet meer op de relatief weinig beluisterde nieuwe zender 747AM wilde uitzenden moest het vijf minuten durende Vrijzinnig vizier op zaterdag verdwijnen. De omroep wenste meer zendtijd op Radio 1 waardoor een breder publiek kan worden bereikt. En ‘vrijzinnige’ geluiden passen niet op de nieuws- en sportzender Radio 1. De AVRO overweegt nu wel de NVO (een omroep “die zoekt naar vormen van moderne religiositeit en eigentijdse geloofsbeleving”) ergens toch een plek te geven. Lees hier verder

De enige artiest die het Rotterdamse Ahoy’ zaterdagavond stil kreeg was de onlangs overleden drummer van Bl Chris Götte. Zanger Marco Borsato vroeg de zaal hem een minuut lang te herdenken op de zesde editie van de TMF-Awards. De rest van de avond was het publiek een kolkende massa en schreeuwden tienduizend tieners de longen uit hun lijf, bij elke artiest (aanwezig of niet). Want gillen doe je niet alleen voor je favoriet. Lees hier verder

Omdat het de tiende editie is, wordt het Drum Rhythm Festival dit jaar niet over twee maar drie dagen uitgesmeerd. Het vindt plaats op 8, 9 en 10 juni. Omdat de organisatie dit jaar niet terecht kan in de Westergasfabriek, verhuist het festival naar tenten op het Java-eiland in Amsterdam.

Justitie begint geen zaak tegen TV West voor de weigering van de regionale omroep beelden af te staan van een demonstratie van Koerden. De regionale omroep ontloopt strafvervolging omdat ze de beelden afgelopen donderdag integraal heeft uitgezonden. TV West weigerde het ruwe materiaal af te staan omdat het bedrijf geen verlengstuk van justitie wil zijn.

De Russische president Poetin wil het conflict met de televisiezender NTV oplossen voor de rechtbank. Dat heeft het Kremlin maandag bekendgemaakt na een ontmoeting tussen Gorbatsjov en Poetin. Lees hier verder

De afspraken moeten nog worden uitgewerkt en vervolgens bekrachtigd, maar als er de komende weken geen gekke dingen gebeuren blijven de televisierechten voor de eredivisie de komende drie jaar bij de NOS en Canal+. De achttien clubs uit de hoogste afdeling van het betaald voetbal gaven de commissarissen van de Eredivisie NV zaterdag het mandaat om het gezamenlijke bod van NOS (samenvattingen), Canal+ (live-wedstrijden) en KPN (nieuwe media) verder uit te werken. De aanbieding is op jaarbasis 45 miljoen gulden meer waard dan het huidige contract: van 75 miljoen naar 120 miljoen gulden. De clubs waren niet ontvankelijk voor het bod dat SBS op het laatste moment nog uitbracht op de samenvattingen. Dat bod bedroeg 55 miljoen gulden, gelijk aan dat van de NOS. De onderhandelingsdelegatie van de ENV was echter eerder al tot een akkoord gekomen met de NOS. Lees hier verder

De radioafdelingen van de AVRO, KRO en NCRV hebben hun samenwerking met het NOB met ingang van 1 juli opgezegd. De omroepen laten de technische realisatie van hun radio-uitzendingen vanaf die datum verzorgen door het technische bedrijf van de Wereldomroep Broadcast Faciltities Nederland (BFN). De overstap zou de omroepen een kostenbesparing van vijftig procent opleveren.

De grote muziekmaatschappijen willen dat alle muziekliefhebbers ook muziek kopen. Misschien lukt dat via het Internet, een distributiekanaal dat ze tot voor kort nog als de baarlijke duivel beschouwden. De meeste mensen luisteren naar muziek, maar kopen er geen. Dat lijkt moeilijk te geloven, zeker voor wie elk weekend in een platenzaak loopt te snuisteren en nog maar eens met een cd van Van Morrison naar huis keert. Lees hier verder

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de honderden vacatures van de RadioWereld.

Een zanger die niemand in Europa kent, ene Charley Pride, krijgt de eer om binnenkort met een CD op de markt te komen die niet te kopieëren is. `Charley Pride: A Tribute to Jim Reeves` zo heet de CD die voorzien is van beveiligingssoftware van het softwarebedrijf SunComm uit Phoenix, zo meldt MSNBC. De vraag is alleen of de muziekindustrie er iets aan heeft. Elke poging om een niet-kopieerbare CD te maken, was tot nog toe vruchteloos.

12 Mei is het zover, Nederland zal dan als eerste haar songfestival-lied ten gehore moeten brengen. Op de site van het songfestival zijn ook de andere 22 liedjes van het Eurovisie Songfestival alvast te beluisteren. In het forum van de site wordt al druk gespeculeerd wie de grootste kanshebber is. De één is overtuigd van Michelle, maar niet iedereen ziet het festival zo zonnig tegemoet. Op de site vind je verder allerlei wetenswaardigheden over het festival. Over twee weken zullen ook Paul de Leeuw en Cornald Maas hun mening geven op de site over de Songfestivalliedjes van dit jaar.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten