Search
Close this search box.

KORT NIEUWS OP maandag 23 APRIL 2001

07.00 uur

Publieke en commerciële omroepen besteden veel aandacht aan de combinatie tussen Tv-programma’s en internet. De meeste internetsites van omroepen zijn dan ook steeds uitgebreider en bieden steeds meer informatie. Tijd voor een nadere analyse, zo besloot internet adviesbureau Full Effect uit Oegstgeest. Full Effect analyseerde de internetsites van grootste Nederlandse TV-omroepen en kwam tot de verrassende conclusie dat de publieke omroepen beduidend beter scoren dan hun commerciële collega’s. Lees hier verder

Op de website van VARA’s TV Magazine is een poll te vinden met als inzet de beste nieuwslezer van ons land. Harmen Siezen en Sacha de Boer staan momenteel samen op de eerste plaats. Op de site kun je dus jouw mening geven over de nieuwslezers in Nederland. Als jij denkt dat je zelf een betere nieuwslezer bent, dan kun je op de site een zelftest doen, met de Webeditie Autocue doen. Helaas loopt de Autocue veel te snel, dus u zult nooit slagen.

Mediasites in Duitsland zijn populair, maar er staat geen nieuwssite in de bezoekers-top-10. VillaMedia meld dat meer dan de helft van de 13 miljoen Duitse internetters in februari een site van een papieren medium bezocht, maar dan vooral TVSpielfilm.de, Tomorrow.de en TVtoday.de, en in veel mindere mate Focus.de, Stern.de en Spiegel.de

Kika USA maakt nieuwe serie docu’s: De VARA zendt de documentaires van Kika Vliegenthart al enkele seizoenen uit, onder de titel Kika USA. De films gaan over subculturen en levensstijlen in Amerika. De eerste nieuwe aflevering zal op 24 APRIL te zien zijn. Alle uitzendingen van vorig jaar zijn nog online te bekijken. Na afloop van de uitzending kan er worden gechat met programmamaakster Kika Vliegenthart (in haar woonplaats New York) en met Gerda, een Nederlandse penvriendin van Emerson, één van de jongeren.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de honderden vacatures van de RadioWereld.

Rolf de Wit is onlangs bij de afdeling Marketing en Communicatie van NOS Radio en Televisie (NOS RTV) in dienst getreden als de nieuwe persvoorlichter/woordvoerder van NOS RTV. Hij volgt hiermee Fred de Vries op die de afgelopen 12 jaar het vertrouwde gezicht was voor de media.

MTV start in Nederland een campagne tegen zinloos geweld. De zender zet de actie op samen met de Anne Frank Stichting, de Stichting Zinloos Geweld en artiesten als Craig David, Missy Elliot, Brainpoweren Birgit. De campagne gaat minstens een jaar lopen. Vandaag maakt de muziekzender MTV bekend wanneer de actie start en wat de betreffende artiesten precies gaan doen tegen zinloos geweld.

Cabaretier en vertaler Seth Gaaikema heeft de Cubus Oeuvre Award ontvangen in het Circustheater in Scheveningen. De onderscheiding bestaat uit een bedrag van 25.000 gulden. Nurlaila Karim en Vera Mann kregen de John Kraaijkamp Award voor de beste vrouwelijke hoofdrol. De onderscheiding voor de beste mannelijke hoofdrol ging naar Jan Schepens. Aan deze prijs is een bedrag verbonden van 5.000 gulden en een bronzen beeld. Ook waren er Kraaijkamp-awards voor de aanstormend talenten Angela Schijf en Pepijn Gunneweg.

De Europese Unie roept de Russische regering op de onafhankelijke media niet langer te muilkorven. De acties om de vrije televisiezender NTV onder indirecte overheidscontrole te brengen ,,beschadigen de democratische geloofwaardigheid van Rusland”.

In het Zwitserse Montreux wordt van 26 APRIL t/m 1 mei a.s. voor de 41ste keer het Gouden Roos Festival gehouden. Dit jaar zijn drie programma’s van de Nederlandse publieke omroep door de voorronde gekomen. De NPS dingt mee naar een Roos in de categorie Arts & Specials met de productie ‘Lost’ van Willem van de Sande Bakhyuzen. Het is een korte dansfilm, geproduceerd door ID&DTV.

De Vlaamse overheid mag geen jaarlijks percentage op het marktaandeel innen bij de nieuwe nationale radiostations. Marktaandeel is een te vaag criterium. Dit en enkele andere bezwaren heeft de Vlaamse Raad van State in zijn advies geformuleerd op de uitvoeringsbesluiten van het radiodecreet. De aangepaste teksten worden wellicht volgende week vrijdag ter goedkeuring voorgelegd aan de Vlaamse regering. In de uitvoeringsbesluiten stond dat de radiostations die een nationale licentie kregen, jaarlijks een vergoeding voor die licentie moesten betalen, afhankelijk van het marktaandeel dat ze behalen. De Raad van State vindt het begrip marktaandeel te vaag en voor verschillende interpretaties vatbaar. Vandaar dat de tekst zal worden aangepast en dat de radiozenders wellicht een bepaald percentage van hun omzet zullen moeten afstaan in ruil voor een negenjarige licentie.

Woensdag 25 APRIL heeft Corné het weer makkelijk tijdens Kort & Klijn (ma-vr 18-20). In het tweede uurtje Anouk. Het beste van haar optredens in de Oosterpoort in Groningen van 21 en 22 maart j.l. Veel van haar Lost Tracks waren te horen tijdens deze semi akoestische toer. Eindelijk live materiaal van Anouk met haar nieuwe band (met o.a. Gene van Ugene & Ojay)

Vanaf nu kan iedereen op de Songfestivalsite meedoen met de Festiquiz en kaartjes winnen voor de speciale Eurovisieshow van Paul de Leeuw op 12 mei in het Rotterdamse Luxor. In het onderdeel ‘landgenoot van de dag’ geeft een in Nederland wonende buitenlander zijn mening over de Eurovisie-inzending van zijn land. Ook kan je in de ‘schaduwstemming’ onder de knop ‘deelnemers’ stemmen op jouw favoriete liedje. Uiteraard zie je gelijk de tussenstand. Heeft Michelle huisdieren ? Houdt ze van bami of eet ze liever een pizza ? Waarom boeien de liedjes van Tori Amos haar zo? En wat zingt Michelle onder de douche ? Op woensdagavond 2 mei kun je het haar vragen in een video-chatsessie die ze exclusief doet voor de NOS Songfestivalsite. Vanaf 19.00- 21.00 uur zit Michelle klaar om al jullie vragen te beantwoorden.

Door het bestaan van online muziekuitwisseldiensten is de verkoop van single-cd’s wereldwijd maar vooral in de Verenigde Staten in 2000 een stuk lager. De wereldwijde verkoop van cd-singles via officiële verkooppunten daalde vorig jaar met 14,3 procent vergeleken met een jaar eerder, van 439 miljoen tot 376 miljoen exemplaren. In de Verenigde Staten was de daling het grootst, daar werden 46 procent minder cd-singles verkocht.

De filmindustrie heeft haar lessen getrokken uit de strijd tussen haar Siamese tweelingzus, de muziekindustrie, en Napster. Om de strijd aan te binden met de filmpiraterij op het web, mikt de industrie nu op de ISP’s om een punt te zetten achter de uitwisseling van beschermde werken via platformen zoals Gnutella. Lees hier verder

‘Kindertelevisie van hoog niveau.’ Het was één van de vele lovende omschrijvingen die het programma J. J. de Bom v/h De Kindervriend al snel ten deel viel na de start in 1979. Na de al even bejubelde Stratemakeropzeeshow zorgde de VARA opnieuw voor spraakmakende kindertelevisie. In de week van 30 april tot en met 4 mei zijn vijf afleveringen nog een keer te zien op Z@ppelin. Wieteke van Dort (als Titia Konijn), Joost Prinsen (Jan de Bom) en Aart Staartjes (Hein Gatje) verdiepen zich weer in brieven die ze van kinderen hebben gekregen. Thema’s die in deze herhalingsweek aan de orde komen zijn: boodschappen, verliefdheid, idolen, discriminatie en speciaal onderwijs. In dezelfde week worden ook vijf afleveringen herhaald van de al even beroemde programmaserie De Film van Ome Willem.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten