Conflict zendmasten blijft

Hoe dringend de oproep van D.Tommel, bemiddelaar in het conflict rond de zendmasten in West-Utrecht, bij de presentatie van zijn rapport zondagmiddag ook was, de achtertuin regeert nog steeds, met name bij de actiegroepen. De betrokken gemeenten waren veel terughoudender in hun commentaar. Zij willen het rapport eerst grondig bestuderen alvorens een oordeel te vellen.Lees ook:

Tommel moet in de komende weken dus nog het nodige masseerwerk verrichten om alle betrokkenen op zijn lijn te krijgen. Die lijn gaat uit van een splitsing van de huidige zendmasten van 240 kiloWat in Lopik en 100 kW in Montfoort in drie masten in de regio. Daarvan moeten er twee een vermogen krijgen van 100 kW en één van 40 kW.

De actiegroepen pleiten al jaren voor een oplossing van de storende telefoons en electronische apparaten. Gemeenten, provicie en zendermaatschappij Nozema kwamen er onderling niet uit. Daarop stuurde staatssecretaris De Vries Tommel het veld in. Tommel tijdens de presentatie van zijn rapport: “De geschiedenis getuigt van grote treurigheid. Bijna alle betrokkenen hebben reden elkaar iets te verwijten. Daar schiet je niets mee op. Het oud zeer zit vooral in de hoofden en dat draagt niet bij aan een oplossing”.

De woordvoerders A.Bouman en J.Reijneveld van het ‘Actie Comité Zendmasten Benschop/Lopik Nee!!!’ geloven niet in Tommels oplossing. “De gemeente Lopik kan hier nooit mee akkoord gaan. Op de nieuwe locaties krijgen andere mensen in onze gemeente last. En dat allemaal omdat bestuurders elders hebben zitten blunderen. Er zijn wel degelijk alternatieven. Daar is onvoldoende naar gekeken”. Dinsdag praat het comité met de gemeente, woensdag met Tommel. M.van den Brink van de Werkgroep Zendmasten Zenderpark durfde bijna niet te juichen na het aanhoren van Tommels bevindingen. “Met deze oplossing is voor ons het probleem opgelost. Dat neemt niet weg dat nu problemen elders ontstaan en daar willen we bij ons oordeel de ogen niet voor sluiten. We moeten eerst maar eens bestuderen of alle gegevens uit het rapport kloppen. Pas dan komen we met een eindoordeel”.

De gemeenten Lopik en IJsselstein hebben zondag nog geen reactie gegeven op het idee drie radiozendmasten verspreid over de Lopikerwaard te plaatsen. Burgemeester J.de Jong van Montfoort liet in een eerste reactie weten dat “dit voorstel voor de gemeente Montfoort betekent dat enerzijds de zendmast in de polder Mastwijk verdwijnt. Anderzijds wordt een zendmast gebouwd aan de zuid-oost kant van de gemeente. Daardoor komt een aantal panden binnen de 2-Voltcirkel te liggen. In ‘97 heeft de gemeenteraad in een motie tot uitdrukking gebracht dat situering van de zendmasten in de polder Broek aan de grens van Montfoort geen acceptabele oplossing was”. Dit besluit betrof overigens de plaatsing van een zendmast met een vermogen van 240 kW. In dit geval gaat het om 100 kW en volgens Tommel is het nog mogelijk de mast zo te plaatsen dat de overlast tot een minimum beperkt wordt.

Op het verzoek van Tommel de zendmast op Mastwijk nog enige tijd te gedogen indien IJsselstein instemt met de bouw van een zender in polder Broek wil Montfoort nog niet reageren zolang de zaak in behandeling is bij de bestuursrechter in Rotterdam. (Ingeborg van der Linden en Kees Tanis / Utrechts Nieuwsblad)

Gerelateerde berichten