KORT NIEUWS OP WOENSDAG 30 MEI 2001

07.00 uur

De mediasite van Nederland “www.RadioWereld.nl”, is vanaf heden ook te bereiken via een nieuw adres, www.Radio.nl. (zie persbericht)

De TROS (Televisie Radio Omroep Stichting) heeft op haar site een aantal oude opnames tentoongesteld waarin men terugkijkt in de TROS-geschiedenis. In real audio kun je luisteren naar de eerste radio-uitzendingen ooit verzorgd en uitgezonden door de TROS.

De RTL Group neemt het belang van United Business Media in het Britse Channel5 over voor een bedrag van 730 miljoen gulden. RTL, dat reeds een belang van 65 procent in de zender bezit, wordt met de koop volledig eigenaar.

In de Nieuwe Kerk in Den Haag zijn de Edisons voor klassieke muziek uitgereikt. Radio Nederland Wereldomroep viel tot twee keer toe in de prijzen. De twee winnende produkties kwamen tot stand in samenwerking met de MuziekGroep Nederland.

De komkommertijd breekt weer aan, daarom vragen we u, heeft u of uw omroep iets te melden, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom. Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site. Alles is welkom.

Het voornemen van Rupert Murdochs mediabedrijf News Corp om de Amerikaanse satellietzender DirecTV over te nemen loopt gevaar. DirecTV-eigenaar General Motors (GM) heeft de deur geopend voor een andere bieder, de News Corp-concurrent EchoStar.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de honderden vacatures van de RadioWereld.

Het multiculturele Dunya-festival in Rotterdam heeft zondag een recordaantal van 235 duizend bezoekers getrokken. Ze kwamen af op tal van evenementen die plaatsvonden in het park bij de Euromast. Zaterdag woonden al zo’n 50 duizend mensen concerten in het park bij, onder anderen van de ‘koning van de rai, de Algerijnse zanger Khaled. Het Dunya-festival liep vorig jaar juist uit op een fiasco. Door slagregens en windvlagen viel het programma toen letterlijk in het water.

In een nieuwe film over de Beatles zal het nummer Carnival of light te horen zijn. Het nummer werd dertig jaar geleden opgenomen en heeft al die jaren in de kast gelegen. Ex-Beatle Paul McCartney wil het lied nu voor de soundtrack van de nieuwe film gebruiken.

Bij de redactie van het NOS Journaal is onrust ontstaan omdat het late journaal van kwart voor elf wordt ingekrompen van een kwartier naar vijf minuten, zo meldt de Volkskrant.

De Britse popgroep Sunna heeft afgezegd voor Pinkpop, dat komend pinksterweekeinde wordt gehouden in Landgraaf. In de plaats van Sunna is de Amerikaanse band Lifehouse gecontracteerd om de opengevallen plaats in de programmering op te vullen.

Noordzee FM heeft een nieuwe website te vinden op www.noordzeefm.nl in gebruik genomen. Tegelijk heeft Noordzee FM een nieuw logo geintroduceerd die op de hele website terug komt. Luister overigens ook deze week tussen 10.00 – 13.00 uur naar Timon Jacobs en win gratis toegangskaarten van Bounce!

Uit het jaaroverzicht van de NDP blijkt dat de oplages van de dagbladen daalden over het jaar 2000 met 0,9 procent. De NDP meldt verder dat Nederlandse dagbladen graag meer asielzoekers in willen zetten bij de bezorging van kranten, vanwege een nijpend gebrek aan bezorgers. Dat stelt de voorzitter van de Nederlandse Dagblad Pers, Kees Spaan. Zijn vereniging wil graag dat de overheid de regelgeving op dit gebied wordt vereenvoudigd.

Terwijl de SMS-jes, de korte boodschapjes die je kan verzenden en ontvangen met je mobilofoon, nog in volle explosie zijn, heeft marktleider Nokia een geavanceerde variant klaar: het MMS, het Multimedia Message System. Een immense markt, zo gelooft Nokia, ligt er open voor boodschapjes met beeld en geluid. En de Finse wereldgigant heeft zich nog niet vaak in zijn voorspellingen verslikt.

Staatssecretaris Rick van der Ploeg heeft toegezegd het verbod op de verspreiding van lokale en regionale publieke omroepen buiten hun eigen doelgebied deze zomer op te heffen. Hiermee komt de PvdA-bewindsman meer dan een jaar na dato tegemoet aan een kamerbrede motie. Op dit moment is het voor publieke lokale en regionale omroepen verboden op satelliet uit te zenden. Daarnaast is het voor regionale omroepen, uitgezonderd Omrop Fryslân verboden in andere provincies uit te zenden. Om het doel te bereiken zal artikel 64a van de Mediawet geschrapt worden.

Holland Advertising Nieuwe Media (HANM) en Nieuwe Media Combinatie (NMC) in Den Helder hebben surseance van betaling aangevraagd. De bedrijven zijn uitgevers van lokale en regionale kabelmedia, teletekst- en internetdiensten.

Samen met het Nederlands Pop Instituut en het radio2 programma Schiffers.fm organiseert het Algemeen Dagblad de verkiezing “Mooiste Nederlandse lp/cd hoes“. Op de site vind je een verzameling van heel veel CD- en platenhoezen en kun je tot 6 juni jouw stem uitbrengen. Bij het uitbrengen van je stem maak je kans op 500 gulden aan CD-bonnen en een uitnodiging om het radioprogramma Schiffers.fm bij te wonen. Een vakjury maakt 8 juni bekend welke CD- of platenhoes heeft gewonnen.

Na enkele maanden van intensief research is er een verhaal ontstaan omtrent de begindagen van Radio Luxembourg. En dan spreken we over de periode van 1933 t/m 1940. Was er tegenstand tegen de start van dit station in Engeland en Nederland? Was er sprake van eventuele samenwerking met de AVRO? Hoe stelden de omroepen zich op tegen de komst. Wanneer waren de echte commerciële uitzendingen te beluisteren. Allemaal vragen die worden opgelost in het verhaal dat, inclusief vele exclusieve foto’s en 8 fragmenten is terug te zien in het online journal for media and music culture op de site van de universiteit te Groningen. Klik op Volume IV en lees het verhaal over de wilde zender.

Met ingang van vandaag is Colorful radio gaan uitzenden via de UPC kabel in Zuid Holland Zuid en Rotterdam. Dit werd reeds algemeen verwacht nadat Happy radio onlangs zelf de computer alvast had weggehaald omdat zij door de programmaraad Rotterdam niet meer werden geadviseerd per 1 september dit jaar. Colorful werd juist wel geadviseerd en is nu alvast op de door Happy verlaten frequentie 104,5 mhz. begonnen met uitzenden waarbij, in tegenstelling tot Happy , althans op dit moment, nog in mono wordt uitgezonden.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten