RADIOWERELD IN GESPREK MET HET 3FM NIEUWS

Een tijdje geleden is Radio 3FM begonnen met het 3FM nieuws (bestaat sinds 13 november 2000) het is een speciaal bulletin om 13.00 en 18.00 uur. Dit nieuws onderscheid zich van andere nieuwsuitzendingen op 3FM, vooral door een andere aanpak (korte interviews tussendoor, iets andere keuze danwel de volgorde van het nieuws etc.). RadioWereld was wel eens benieuwd wie daar nu achter zitten, en interviewde Arjan Penders, de coordinator van het 3FM Nieuws.

Het 3 FM nieuwsteam bestaat uit 5 mensen en Liselot Thomassen (maar zij werkt speciaal voor Stenders Vroeg).

De taken van 3fm nieuws lid zijn:
– Presentatie (Jeroen Stomphorst, Peter de Vries en Arjan Penders)
– Eindredactie (Arjan Penders en Mattijs van de Wiel)
– 2 verslaggevers per dag (Peter de Vries, Mattijs van de Wiel en Jeroen Stomphorst)

Binnenkort komt er een nieuwe collega het team versterken.

Hoe wordt het nieuws opgepikt?
Er wordt wel gekeken naar het ANP nieuws, maar de bedoeling is toch vooral dat naar alle nieuwsvoorzieningen( kranten, radio 1 journaal, journaal TV, actualiteitenrubrieken, ontbijtTV en ontbijtradio) gekeken wordt, zodat er onderwerpen komen die dicht bij onze belevingswereld staan, het moet als het ware opgepikt worden door veel mensen. Het moet leven onder de 3FM doelgroep.
Onderwerpen in het 3FM nieuws moeten leven onder het publiek maar ook in het nieuws staan.

Hoe wordt het 3FM nieuws nu gemaakt, hoe ziet de dag eruit ??
Om 9.00 uur is er een vergadering, waarin de globale punten voor het nieuws die dag voorbij komen, er wordt beslist waarover er die dag een reportage over gemaakt wordt (de doelstelling is om bij iedere uitzending minstens een reportage op locatie (soms twee) te maken). Verder wordt er vooruitgeblikt op de avonduitzending. Na het middageten (en het eerste nieuwsbulletin) kijken we naar onderwerpen voor het avondnieuws en schrappen we eventuele items en kijken naar onderwerpen die eventueel toegevoegd kunnen worden. Het 3FM nieuws wordt live gebracht om 13.00 uur en 18.00 uur.

Hoe is de response tot nu toe ??
In het begin werd vaak het e-mail adres geroepen om te reageren,maar het is een nieuwsbulletin dus daar word natuurlijk minder op gereageerd.

Hoe denkt de doelgroep erover ??
In het begin is er onderzoek gedaan en zijn er een paar weken proefuitzendingen gemaakt waarop gereageerd kon worden, de dingen die niet goed overkwamen zijn toen bijgesteld. Wat bleek was dat de luisteraar serieus genomen wil worden, dus niet teveel flauw nieuws. Ze moeten het idee hebben dat ze bijgepraat worden, ze willen weten wat er in de wereld aan de hand is.
Binnenkort wordt er weer een onderzoek gedaan, hoe over het 3fm nieuws wordt gedacht. Het hele 3fm nieuws wordt onderzocht, maar het is vooral een onderzoek om dingen bij te stellen intern.

Wat vindt men bij 3 FM van het 3FM nieuws ?? Heerst daar niet het gevoel van dit is een popzender, daar hoort geen nieuwsbulletin bij.

Er is lang over het 3 FM nieuws nagedacht door DJ’s en mensen van het radio 1 journaal voordat het 3FM nieuws werkelijk tot stand gekomen is. Er zijn DJ’s die vinden dat er geen extra nieuwsbulletin hoeft te komen, maar het idee is dus ontstaan vanuit 3FM zelf, maar er zijn gelukkig ook DJ’s die het een welkome aanvulling vinden voor 3FM.

Waar komen de verschillende 3FM nieuws mensen vandaan ??

* Arjan Penders: Radio 1 Journaal
* Peter de Vries: NPS/Kort&Klijn
* Mattijs van de Wiel: Radio 1 Journaal
* Jeroen Stomphorst: NOS-Radionieuws/RTL-sport/Sport7

Hoe ziet de toekomst van het 3 FM nieuws uit ?
We hopen overigens dat het niet bij twee uitzendingen blijft, maar dat we meer deel uit gaan maken van de zender. Nu is er al een overzicht bij Ruud de Wild van wat er gaat komen om 6 uur.

Het doel is om DE nieuwsredactie van 3 FM te zijn. Er wordt erover gedacht om ieder uur 3FM nieuws te brengen, maar dat heeft mede te maken met de nieuwslezers die ook bijvoorbeeld het nieuws van radio 2 lezen.
Het 3 FM nieuws is eigenlijk afgekeken van BBC Newsbeat op radio 1. Dit is al in 1973 opgezet en zij maken 2 keer per dag nieuws van een kwartier om half een en kwart voor zeven. Zij brengen het gewone nieuws op het halve uur, maar wel gemaakt door dezelfde redactie en nieuwslezers met dezelfde vormgeving. Hun manier van nieuws maken is uiteindelijk ook de bedoeling van het 3 FM nieuws.

Heeft u ook 3FM nieuws, E-mail de 3FM reporters F.K. en VRR

Gerelateerde berichten