De voorstellen van de commissie-Bouw over het verdelen van frequenties voor commerciële radio zijn niet haalbaar. Deskundigen die staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat heeft geraadpleegd, waarschuwen voor grote juridische problemen.
Daarmee staat een moeizaam bereikt compromis tussen kabinet en Tweede Kamer over de verdeling van de frequenties voor commerciële radio op losse schroeven.
Grote weerstand commerciëlen
Aanvankelijk wilde het kabinet de frequenties veilen, maar dat stuitte op grote weerstand van de bestaande commerciële radiostations, die steun vonden in de Tweede Kamer. De commissie-Bouw kwam daarna met het voorstel om tien zenders toe te laten. Zeven zenders zouden kunnen blijven en drie nieuwkomers zouden bij een veiling moeten aangeven welk percentage van hun toekomstige omzet ze zouden willen afdragen aan de overheid. Dat bedrag zou dan ook maatgevend moeten zijn voor de som die ook de vanouds bestaande zenders dienen af te dragen.
Deskundigen uit binnen- en buitenland, alsmede juristen, zijn nu tot de conclusie gekomen dat dit dermate ingewikkeld wordt, dat het in de praktijk nauwelijks uit te voeren zal zijn. Deze conclusie leidt tot nieuw overleg volgende week tussen bewindslieden en Kamerleden van de coalitie.
Politieke motieven
De PvdA houdt vast aan het plan-Bouw. ,,Het kabinet omarmt het voorstel eerst. Ik kan me niet voorstellen dat het nu ineens niet deugt. Dan heeft de staatssecretaris boter op haar hoofd”, aldus Kamerlid Wagenaar. ,,Aan alle opties, ook veilen, kleven juridische bezwaren.” Volgens haar spelen politieke motieven een rol. ,,De VVD wil liever veilen.”
VVD-Kamerlid Nicolaï zegt niet onverkort vast te houden aan ,,Bouw”. Voor D66-Kamerlid Bakker is het nu niet vanzelfsprekend dat het kabinet terugvalt op een veiling. Ook een zogeheten beauty-contest, waarbij de toekomstplannen van de zenders zwaar wegen, zou tot de mogelijkheden kunnen behoren.
Vergelijkende toets
CDA’er Atsma blijft mordicus tegen veilen. ,,De tien frequentiepakketten moeten zo snel mogelijk worden verdeeld op basis van een vergelijkende toets.”
Volgens ingewijden staat een beauty contest of vergelijkende toets op gespannen voet met artikel 7 van de frequentiewet. Bij grote schaarste, en die is er gezien het aantal gegadigden, is dit niet mogelijk. Bovendien zou jurispudentie uitwijzen, dat het gevaar dat de rechter de overheid terugfluit juist bij een ,,contest” het grootst is. Ook ontbreekt het aan tijd voor een heel nieuwe procedure, omdat in september frequenties voor ons land en ons omringende landen worden geruild. Bovendien lopen dan ook de concessies af.
Voorzitter M. Banga van de Vereniging Commerciële Radio (VCR) zegt dat de radiozenders bij het terugdraaien van het plan-Bouw hun juridische plannen van stal halen: ,,We laten ons niet naar de slachtbank leiden en sluiten luisteraarsacties niet uit.” (ANP)