KORT NIEUWS OP DINSDAG 26 JUNI 2001 (UPDATE)

06.00 uur

De tien landelijke etherfrequenties voor commerciële radiozenders zullen worden geveild. Het betreft een zogenoemde ‘gekleurde’ veiling. Dat betekent dat het kabinet als voorwaarde stelt dat in ieder geval een nieuwszender, Nederlandstalig station en klassieke zender in de prijzen moeten vallen.

Dat hebben de staatssecretarissen De Vries (Verkeer en Waterstaat) en Van der Ploeg (Media) vandaag bekendgemaakt. Om omroepen voor specifieke doelgroepen nog een extra kans te geven, zal ook nog een vierde frequentie in handen moeten komen van een nieuwszender, Nederlandstalig station of klassieke zender. De overige zes frequenties worden zonder voorwaarden geveild.

Heden morgen (26 juni) zal om 10:00 ’s morgens gedurende 15 minuten een testuitzending plaatsvinden op de 1296 AM. Radio Nationaal is zeer benieuwd hoe het signaal overal in Nederland te ontvangen is. Bel je luisterrapport live door naar: 0900 – 8888 of mail tijdens de uitzending naar: studio@radionationaal.nl

Met Pinkpop haalde 3FM het NOS Journaal met de succesvolle SMS service. Dus op Rock Werchter en Lowlands zijn ze er weer! Stuur dus een sms met het woord Werchter naar 06-54Radio3 en 3FM stuurt jou tijdens het festival het laatste nieuws! Wil je kaarten winnen? Check de festivalsite over over Werchter!

De Boeddhistische Omroep heeft als jongste publieke omroep nu ook een eigen website, welke te vinden is op www.boeddhistischeomroep.nl De BOS werd op 30 juni 1999 opgericht en zendt per jaar 10 uur op televisie en 13 uur op radio uit. Op de site is informatie over de omroep en zijn programma’s te vinden.

Napster heeft eind vorige week een nieuwe versie van haar software gepubliceerd die gebruikers de mogelijkheid biedt om songs terug te vinden die recent verdwenen van de uitwisselingsservice. De software is nu blijkbaar in staat om accuraat na te gaan welke muziekbestanden het eigenlijk zou moeten blokkeren en welke niet. Napster v2.0 Beta 10.3 kan nu ook gebruikt worden om WMA-bestanden uit te wisselen. Downloaden kan hier

De komkommertijd is weer aangebroken, daarom vragen we u, heeft u of uw omroep iets te melden, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom. Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site. Alles is welkom.

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over hoe de FM-frequenties worden verdeeld. Maar volgens premier Kok is de afronding van de kwestie dichtbij. Het compromis dat nu op tafel ligt is naar verluidt een zogeheten ‘gekleurde’ veiling, waarbij alle tien de frequenties worden geveild, aan de hand van vooraf gestelde voorwaarden. Zenders moeten dan aan een bepaald profiel voldoen om in aanmerking te komen voor mededinging. Het zou dan gaan om een klassieke zender, een Nederlandstalig station en een nieuwszender. Een aantal technische problemen en vragen over de uitvoerbaarheid van het plan, waarover Kok geen uitspraken deed, moet nog worden opgelost.

Het NOS-Journaal is voor ruim de helft van de Nederlanders de meest betrouwbare nieuwsbron. Dat is althans de conclusie van de dienst Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) van de NOS. Volgens het KLO-onderzoek wordt de tweede plaats ingenomen door andere tv-rubrieken (RTL, SBS etc.). De krant eindigt op de derde plek, terwijl radio de vierde plaats bezet. Teletekst en internet komen daar nog achteraan.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de honderden vacatures van de RadioWereld.

De publieke omroepen behaalden afgelopen week een gezamenlijk marktaandeel van 33.7 procent (+ 1.8 %), de Holland Media Groep 23.6 procent (+2.4 %) en SBS Broadcasting 19.0 procent (-2.3 %). Het best bekeken programma vorige week was het Acht uur Journaal (NOS) van maandag met een kijkdichtheid van 12.3%.

Belbios en Pathé Cinema’s beginnen waarschijnlijk in september in Amsterdam en Rotterdam met een proef waarbij bioscoopbezoekers thuis een kaartje kunnen betalen en uitprinten. Momenteel is het zo dat mensen via de belbios een kaartje kunnen bestellen, maar dat ze dat geruime tijd voor aanvang van de film moeten ophalen bij de kassa.

De NOS zendt vrijdagavond een interview uit van de dan negentig jaar geworden prins Bernhard. Het gesprek met Maartje van Weegen is al opgenomen, maar wordt op zijn verjaardag uitgezonden. De uitzending begint rond half acht en is te volgen via Nederland 2.

De 5e Exxact FM Zomerdag op vrijdag 22 juni jl. was wederom een groot succes. Inmiddels is het inluiden van de zomer bij de regionale radiozender een traditie geworden. De gehele dag zomerse muziek en als klap op de vuurpijl een reis-cheque naar een zomerse bestemming. De uitzendingen begonnen al om 7 uur in de morgen. Ieder uur werd er een prijzenpakket weggegeven van circa f 250,00 met daarin zomerse prijzen. Fruit, T-shirts, kappersbonnen etc, welke allemaal gedurende de zomer goed van pas komen. Twee van de gelukkige mochten strijden om de zomerse hoofdprijs, ter waarde van f 1000,00. De hoofdprijs werd gewonnen door een inwoner uit Dordrecht.

Het eind mei failliet verklaarde Holland Advertising Nieuwe Media (HANMC) , uitgever van onder meer kabelkranten, maakt een doorstart. Het bedrijf gaat verder onder de naam Markit Media. De doorstart betekent dat 225 van de ruim 300 arbeidsplaatsen behouden kunnen blijven. De uitgever heeft in het Belgische Roularta een nieuwe financiële partner gevonden die toekomst ziet in de plannen van HANMC.

De provincie Flevoland is gestart met een campagne op de regionale radio en televisie. Daarin laat de provincie zien wat ze doet en wat ze voor de inwoners van Flevoland kan betekenen. Maar bovenal benadrukt de campagne dat mensen die wat meer willen weten over de provinciale overheid gewoon kunnen schrijven naar Postbus 55 in Lelystad of kunnen kijken op de provinciale website www.flevoland.nl

Britney Spears krijgt haar wraak. De twee deejays die vorige week voor de grap hadden verteld dat de popster en haar vriend Justin Timberlake waren omgekomen bij een verkeersongeluk, zijn door hun radiostation in Dallas ontslagen. Het valse bericht verspreidde zich als een lopend vuurtje en bezorgde fans overspoelden de politie van Los Angeles met telefoontjes.

Het tiendaagse theaterfestival Oerol op Terschelling heeft dit jaar bijna 50.000 bezoekers getrokken. Dat zijn er 10.000 meer dan vorig jaar. Ondanks lange wachttijden voor de veerboot verliep het slotweekend van de twintigste editie soepel.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email