KORT NIEUWS OP WOENSDAG 13 Juni 2001

07.00 uur

De eerste settopboxen met interactieve software van Microsoft zijn gelanceerd in Portugal. Kabelbedrijf TV Cado heeft de boxen voor het eerst geïnstalleerd. Aan de ontwikkeling is meer dan twee jaar gewerkt door Microsoft en AT&T. In Nederland zou Microsoft de software leveren voor de settopboxen van UPC, maar dit exclusieve contract is inmiddels opengebroken nadat Microsoft de producten niet op tijd bleek te kunnen leveren.

De verkoop van illegaal geproduceerde cd’s in de wereld is vorig jaar ten opzichte van 1999 toegenomen met 25 procent van 510 miljoen tot 640 miljoen stuks volgens IFPI. Het totaal aan illegale muziekopnames (cd’s plus cassettes) bedroeg vorig jaar 1,8 miljard. Dat betekent dat bij een op de drie exemplaren sprake was van piraterij. Deze illegale markt, waar volgens de IFPI de georganiseerde misdaad een sterke greep op heeft, vertegenwoordigde een waarde van 4,2 miljard dollar (bijna f 11 miljard).

Tussen de tampons, wattenstaafjes en likdoornpleisters ligt bij mega-drogist Het Kruidvat een serie opmerkelijke, laag geprijsde, klassieke cd’s. Het bedrijf gaat sinds kort verder bij het opvoeden van de massa door het organiseren van klassieke concerten met gerenommeerde musici op verschillende plaatsen in ons land. Daarnaast is Het Kruidvat een van de sponsoren van de webhalte Villa Tutti, waarop je veel wetenswaardigs over klassieke muziek in ’t algemeen, componisten en uitvoerenden aantreft.

R. Went wordt per 1 juli adjunct-hoofdredacteur van het NOS Journaal. Daarmee is de hoofdredactie van vier personen (de anderen zijn N. Haasbroek, H. Laroes en B. Slotboom) compleet. De 42-jarige Went werkt al sinds 1984 bij het Journaal.

Op de nieuwe site Beltoontjes.nl vind je veel leuke en actuele beltoontjes voor de mobiele telefoon. Daarnaast kun je er ook terecht voor SMS-berichten. Op de site vind je leuke moppen en liefdesberichten om naar elkaar te SMS-en. Het leuke aan deze site is dat de ringtones voor verschillende toestellen te gebruiken zijn en niet alleen voor bijvoorbeeld Nokia. De beltonen zijn gratis. Verder kun je je ook inschrijven voor de gratis nieuwsbrief.

De komkommertijd breekt weer aan, daarom vragen we u, heeft u of uw omroep iets te melden, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom. Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site. Alles is welkom.

Cisca Dresselhuys (Opzij-hoofdredacteur) heeft de Anne Vondelingprijs 2000 gewonnen, die zij krijgt prijs voor politieke journalistiek voor haar columns en de serie de ‘Feministische Meetlat’ waarin ze volgens de jury ,,het handelen van politici inzichtelijk maakt en hen op het netvlies van de lezers plaatst”. De jury vindt dat uit haar werk een eigenzinnig politieke visie spreekt. De Anne Vondelingprijs werd in 1980 ingesteld door oud-premier Den Uyl. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan de auteur(s) van een artikel of een reeks van artikelen op het terrein van de politieke journalistiek.

Britse filmfans hebben de uitspraak ‘The name is Bond, James Bond’ (de naam is Bond, James Bond), gekozen tot mooiste zin van het witte doek. Om de lijst van leukste filmzinnen samen te stellen ondervroegen studenten van een Londense universiteit drieduizend bioscoopbezoekers, heeft de BBC dinsdag gemeld. Bond’s karakteristieke uitspraak wordt op de voet gevolgd door ‘I’ll be back’ (Ik kom terug) van Terminator Arnold Schwarzenegger en Humphrey Bogart’s ‘Play it Sam’ (Speel het, Sam) uit Casablanca.

Het Hilversumse college van burgemeester en wethouders wil met een geboorde tunnel vanaf de A1 de bereikbaarheid van het Hilversumse Media Park en de stad verbeteren. Met het nieuwe voorstel wil het college een eventueel vertrek van mediabedrijven uit de gemeente voorkomen. De ruim drie kilometer lange tunnel zal bij Witte Bergen vanaf de A1 direct bij het Media Park uitkomen. De geschatte kosten zijn rond de 400 miljoen gulden en kunnen onder meer door tolheffing worden terugverdiend. Er is een serieuze dreiging dat de media vanwege de slechte bereikbaarheid en het slechte klimaat vertrekken uit de stad. De bereikbaarheid van Hilversum is al jaren een groot probleem en een belangrijk punt op de lokale politieke agenda.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Tot morgen . . .

Gerelateerde berichten