Zoeken
Sluit dit zoekvak.

AKO-literatuurprijs terug bij VARA

Op zaterdag 20 oktober doet de VARA, in een rechtstreekse televisie- uitzending, verslag van de uitreiking van de AKO-Literatuurprijs 2001. Hiermee krijgt de prijsuitreiking – na een onderbreking van vier jaar – haar oorspronkelijke vorm terug. Het evenement, dat wordt gepresenteerd door Sonia Barend, vindt plaats in De Rode Hoed in Amsterdam en is te zien op Nederland 3.

Van 1987 tot en met 1996 vond de jaarlijkse uitreiking van de AKO-Literatuurprijs plaats in het VARA-televisieprogramma ‘Sonja op zaterdag’. Van 1997 tot en met 2000 werd de prijs uitgereikt in het VPRO-programma ‘De Plantage’ van Hanneke Groenteman.

De longlist van de AKO-Literatuurprijs 2001 wordt eind augustus bekendgemaakt, de shortlist in september. Het prijzengeld is met ingang van dit jaar verhoogd van 100.000 gulden naar 50.000 euro.

De AKO-Literatuurprijs werd voor liet eerst uitgereikt in 1987. Met de prijs beoogde AKO het lezen van Nederlandstalige literatuur te bevorderen en de belangstelling voor boeken bij een breed publiek te vergroten. In 1996 werd de tiende AKO-Literatuurprijs uitgereikt, waarna AKO zich terugtrok als sponsor. Vervolgens sponsorde de Generale Bank de prijs voor een periode van drie jaar. In 2000 heeft AKO opnieuw haar naam aan de prijs verbonden. De leden van de jury die de inzendingen voor de AKO-Literatuurprijs 2001 beoordelen zijn: Schelto Patijn (voorzitter en voormalig burgemeester van Amsterdam), Willem Otterspeer (historicus), Monica Soeting (recensent De Volkskrant), Johan Vandenbroucke (literatuurmedewerker De Morgen), Bart Vervaeck (criticus Tijd-Cultuur), Jeroen Vullings (criticus Vrij Nederland).

De prijs wordt georganiseerd door do Stichting lanlijke Literatuurprijs voor fictie en non-fictie.

De AKO-Literatuurprijs, zaterdag 20 oktober 2001 om 21.05 uur bij de VARA op Nederland 3.

Gerelateerde berichten